Σκλαβενίτης: Με δικαστική απόφαση διεκδικεί σούπερ μάρκετ στην Μύκονο

Σκλαβενίτης: Με δικαστική απόφαση διεκδικεί σούπερ μάρκετ στην Μύκονο
Κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης

Μία παράξενη και πολύπλοκη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με σκηνικό την Μύκονο και πρωταγωνιστή τον όμιλο Σκλαβενίτη

Τα κλειδιά από το πρώην κατάστημα Carrefour, που βρίσκονταν 200 μέτρα από τον περιφερειακό της Μυκόνου στην θέση Γλάστρος, ζητάει από τον πρώην ιδιοκτήτη του με δικαστική απόφαση η “Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη” σε μία υπόθεση που δείχνει αρκετά πολύπλοκη.

Η κατάρρευση του ομίλου Μαρινόπουλου άφησε πίσω της και αρκετά “ορφανά” καταστήματα, κυρίως αυτών που είχαν αναπτυχθεί με την μέθοδο του franchise. Επιχειρηματιών δηλαδή που ανέβαζαν την ταμπέλα Carrefour ή Μαρινόπουλος, τροφοδοτούνταν από την πάλαι ποτέ κραταιά αλυσίδα όμως τα “έτρεχαν” οι ίδιοι. Με τα πρώτα σύννεφα Στην Μαρινόπουλος ήταν αυτοί που αντιμετώπισαν πρώτοι  προβλήματα. Όταν οι προμηθευτές έκλεισαν την στρόφιγγα, για να διατηρήσει ο όμιλος Μαρινόπουλου γεμάτα τα δικά του καταστήματα διέκοψε την προμήθεια των καταστημάτων franchise.

Αρκετά από αυτά, κυρίως εκείνα που βρίσκονται σε καλά σημεία, συνεργάστηκαν με άλλες αλυσίδες, κάποια άλλα εντάχθηκαν σε συνεταιρισμούς αγορών και κάποια άλλα κάτω από την πίεση των συνθηκών δεν άντεξαν και έκλεισαν. Στην συζήτηση του σχεδίου διάσωσης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι περισσότεροι από τους franchisee όπως και η πλευρά Καρυπίδη αντιδρούσαν στον σχέδιο εξυγίανσης που είχε προτείνει ο όμιλος Σκλαβενίτη καθώς τους άφηνε εκτεθειμένους.

Την περασμένη εβδομάδα με δικαστικό κλητήρα επιδόθηκε στον Νίκο Μαθιουδάκη,  πρων franchisee σούπερ μάρκετ Carrefour 350 τμ. στην Μύκονο, εκούσια δικαιοδοσία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία καλείται να δώσει τα κλειδιά της επιχείρησης  μέσα στις επόμενες ημέρες στον εκπρόσωπο της Υπεραγορές Σκλαβενίτη (σ.σ. η δικαστική απόφαση είναι στην διάθεση του ΝΕWS 24/7).

Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στις απαιτήσεις που έχει η Υπεραγορές Σκλαβενίτη (σ.σ συνεχιστής της Μαρινόπουλος με βάση το σχέδιο εξυγίανσης) έναντι οικονομικών υποχρεώσεων που είχαν τα συνεργαζόμενα καταστήματα απέναντι στην Μαρινόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι μοναδική – τουλάχιστον γνωστή – περίπτωση από τα  εκατοντάδες συνεργαζόμενα franchise καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος όπου η πλευρά Σκλαβενίτη ακολουθεί την τακτική της δικαστικής οδού. Όπως έγινε γνωστό η πλευρά Σκλαβενίτη εισέρχεται και αυτή στην παραχώρηση του σήματος της μέσω franchise και ήδη έχει τις πρώτες της συνεργασίες στην επαρχιωτική Ελλάδα.

To NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον κ. Μαθιουδάκη ο οποίος έκανε λόγω για πρωτοφανή τακτική καθώς η πλευρά Σκλαβενίτη δεν είχε προσεγγίσει νωρίτερα την επιχείρηση του με άλλο τρόπο. ” Από τον Νοέμβριο του 2015 που είχε γίνει αισθητή σε εμάς η κατάρρευση της Μαρινόπουλος όχι μόνο δεν χρωστάμε στην εταιρεία αλλά μας χρωστάει. Για παράδειγμα με την Μαρινόπουλος είχαμε μία συμφωνία υπομίσθωσης του ακινήτου. Εγώ πλήρωνα το ενοίκιο στην Μαρινόπουλος το οποίο με την σειρά της η Μαρινόπουλος κατέβαλε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Από το 2015 ενώ εμείς καταβάλαμε το αντίτιμο για αρκετούς μήνες αυτό το καρπώνονταν η Μαρινοπουλος και δεν το απέδιδε στον ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε με έξωση. Ανέλαβα προσωπικά ναι καλύψω τους μήνες που δεν είχε καταβάλει η Μαρινόπουλος αλλά και να πληρώνω πλέον απευθείας τον ιδιοκτήτη“.

Παράλληλα ο κ. Μαθιουδάκης κάνει λόγω για μία σύμβαση η οποία δεν είναι σε ισχύ καθώς η Μαρινόπουλος ήταν αυτή η οποία δεν τηρούσε την συμφωνία που είχε υπογράψει: ” Από την στιγμή που είχαν σταματήσει να μας προμηθεύουν εμείς ήμασταν καταδικασμένοι να κλείσουμε. Βρήκα άλλους προμηθευτές και κράτησα και κρατάω ακόμη ζωντανό το κατάστημα, δίνοντας δουλειά σε 22 εργαζόμενους που θα είχαν βρεθεί στον δρόμο“.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω κατάστημα είναι ένα από τα πλέον ισχυρά στις Κυκλάδες καθώς πραγματοποιεί σε ετήσια βάση κύκλο εργασιών της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη καθώς σύμφωνα με τον κ. Μαθιουδάκη και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ο συγγραφέας Παναγιώτης Καραθανάσης, φέρετε να έχει δηλώσει στην πλευρά Σκλαβενίτη ότι επιθυμεί να συνεχίσει την συνεργασία του με τον κ. Μαθιουδάκη.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με νομικούς κύκλους του περιβάλλοντος της Σκλαβενίτης σύμφωνα τους οποίους πρόκειται για μία υπόθεση η οποία αναμένεται να τελεσεδικήσει στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση που η απόφαση είναι υπέρ την Σκλαβενίτης όχι μόνο θα εξασφαλισθούν οι θέσεις των 22 εργαζομένων αλλά θα υπάρξουν και επιπλέον προσλήψεις ώστε το κατάστημα να φθάσει στα επίπεδα εξυπηρέτησης της Σκλαβενίτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα