Θετική για την Ελληνικός Χρυσός η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου

Θετική για την Ελληνικός Χρυσός η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Την ικανοποίηση της «Ελληνικός Χρυσός» εκφράζει η διοίκηση της εταιρείας για την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Τι απαντά το υπουργείο

Δεν συνιστά παράβαση των διατάξεων της σύμβασης μεταβίβασης η Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας του Μαδέμ Λάκκου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας, η οποία υπεβλήθη τον Δεκέμβρη του 2014 από την Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.

Το Δημόσιο είχε προωθήσει τη διαδικασία της διαιτησίας με αίτημα να αναγνωριστεί ως παράβαση των διατάξεων της σύμβασης μεταβίβασης η Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τη μη έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για το έργο στις Σκουριές, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις που έχουν προχωρήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός, “δυνάμει της από 12 Δεκεμβρίου 2003, Σύμβασης Μεταβίβασης, η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 3220/2004, περιήλθαν στην κυριότητα της Ελληνικός Χρυσός, τα μεταλλευτικά δικαιώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που περιλαμβάνουν τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα, στο Στρατώνι και στις Σκουριές στην Χαλκιδική.

Η Εταιρεία και η “Ελληνικός Χρυσός” προτίθενται να συνεχίσουν να αξιολογούν την απόφαση και να εκτιμήσουν  τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω εξέλιξη της επένδυσης στην Χαλκιδική”.

Ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε:

“Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Θεωρούμε ότι έχουμε ενεργήσει με καλή πίστη και με τρόπο που συμφωνούσε με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις όπως αυτές προσδιορίζονται στη Σύμβαση Μεταβίβασης, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας σύμφωνα με την από 2006 έγκριση του  επενδυτικού σχεδίου από το Ελληνικό Δημόσιο και την ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων του 2011. Έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει αυτή την δέσμευσή μας, όπως και κατά την διάρκεια της διαιτησίας.

Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί το θεμέλιο για την προώθηση του διαλόγου με την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να συμφωνήσουμε τα κοινά αποδεκτά και ξεκάθαρα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης Μεταβίβασης, που περιλαμβάνουν την έκδοση των  αδειών  που εκκρεμούν για το έργο των Σκουριών. Η πλήρης, αποτελεσματική και υπεύθυνη ανάπτυξη της επένδυσής μας στην Χαλκιδική θα ωφελήσει το Ελληνικό Κράτος και τους πολίτες του, την τοπική κοινωνία, τους μετόχους και τους εργαζομένους μας, στην Ελλάδα.

Η προσήλωση της εταιρείας στην δέσμευση για την ουσιαστική βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσής μας, αποδεικνύεται και από την υποβολή της τροποποίησης του Προσαρτήματος Τεχνικής Μελέτης για τον Χώρο Απόθεσης Τελμάτων στις Σκουριές, η οποία μειώνει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου διασφαλίζοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη” .

Η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης

“Σεβόμενο την απόφαση του δικαστηρίου, το Δημόσιο και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, τηρώντας απαρέγκλιτα τρία κριτήρια:

1. τους περιορισμούς που επιβάλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία

2. συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία

3. τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης” και συμπληρώνει:

“Αυτά επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου σε σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ οι διαιτητές, αναγνώρισαν ομόφωνα ότι:

1. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού.

2. Η μη παραγωγή καθαρού χρυσού αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψεις από την πλευρά της Eldorado Gold δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση παραβίασης της Σύμβασης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα