Την ενίσχυση της συνεργασίας τους προωθούν ΕΒΕΠ και Επιμελητήριο Αλεξάνδρειας

Βασίλης Κορκίδης
Βασίλης Κορκίδης EUROKINISSI

Στην Αλεξάνδρεια βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ , καθώς οι δύο πλευρές επικαιροποίησαν το πρωτόκολλο συνεργασίας τους με στόχο την περαιτέρω συνεργασία του Πειραιά με την μεγάλη αιγυπτιακή πόλη

Με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας στον εμπορικό, ναυτιλιακό, τουριστικό και ενεργειακό τομέα, μεταξύ των δύο σημαντικών πόλεων και λιμανιών της Μεσογείου, Πειραιά και Αλεξάνδρειας -και αξιοποιώντας παράλληλα και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου- επικαιροποιήθηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει από το 1977 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξάνδρειας.

Ο πρόεδρος του EBΕΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Ένωσης Μεσογειακών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (ASCAME), Βασίλης Κορκίδης, επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια, έπειτα από προσωπική πρόσκληση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξάνδρειας και προέδρου της ASCAME, 'Αχμεντ Μ. Αλ Ουακίλ, συμμετέχοντας στις επίσημες εκδηλώσεις της τριμερούς συνάντησης Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νόστος», που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 30 Απριλίου και 1η Μαΐου, παρουσία των τριών Προέδρων της Δημοκρατίας των εν λόγω χωρών.

Σημειώνεται ότι, στο πρόγραμμα «Νόστος - Η επιστροφή», η Αίγυπτος προσκάλεσε για 7 ημέρες (30 Απριλίου - 6 Μαΐου 2018), 120 Αιγυπτιώτες της Ελλάδας και της Κύπρου, που έφυγαν με τα γεγονότα του '50, ή τους απογόνους τους, προκειμένου να περπατήσουν στις παλιές γειτονιές τους στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, να επισκεφθούν την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, και να δουν από κοντά το "Sharm El Sheikh", το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της Αιγύπτου.

Επίσης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, η παρουσία και μόνο των τριών Προέδρων Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου, Ν. Αναστασιάδη, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, εκτός από το μήνυμα της κοινής πορείας τους στο διάβα της ιστορίας και στους πανάρχαιους πολιτισμούς τους, στέλνει και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην παγκόσμια Κοινότητα. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, με τη βοήθεια και της μεγάλης, όπου Γης Ομογένειάς τους, μάχονται για αξίες που σχετίζονται με ειρήνη, αλληλεγγύη, πρόοδο και ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, επισήμανε: «Οι τρεις μεσογειακές χώρες, ευρισκόμενες πολύ κοντά σε περιοχές κρίσεων από τις οποίες και αναπόφευκτα επηρεάζονται, δημιουργούν ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για την Ε.Ε. και την Ευρωμεσογειακή συνεργασία, γενικότερα. Με αυτά τα δεδομένα, επιβεβαιώθηκε η ξεχωριστή ευκαιρία που προσέφερε το ταξίδι μου στην Αλεξάνδρεια, ώστε να ενισχυθεί από όλες τις πλευρές η οικονομική και εμπορική συνεργασία. Στο σημείο αυτό, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ, που μπορεί και πρέπει να καταστεί εμβληματική κατ' αντιστοιχία και ως ταυτόσημη με την έννοια της δυναμικής της ελληνικής ναυτιλίας μας. Σημειωτέον ότι, η προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα των λιμένων έχει εντατικοποιηθεί και δια της ένταξής της στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου».

ADVERTISING

SHARE: