Το 10% της λιανικής ρεύματος πλησιάζουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ

Το 10% της λιανικής ρεύματος πλησιάζουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ
Eurokinissi

Η κυριαρχία της ΔΕΗ βεβαίως δεν αμφισβητείται επί του παρόντος με δεδομένο ότι ελέγχει ακόμη το 91,38% της λιανικής αγοράς του ηλεκτρισμού

Νέο άλμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Λειτουργός της Ηλεκτρικής Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), όσον αφορά το μερίδιο στη λιανική αγορά ρεύματος, κατέγραψαν τον Απρίλιο οι ιδιώτες εναλλακτικοί πάροχοι που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ.

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου οι ιδιώτες του ρεύματος σχεδόν διπλασίασαν το ποσοστό τους φτάνοντας συνολικά στο 8,62%. Έτσι παρά την κυριαρχία της ΔΕΗ, που συνεχίζει να τροφοδοτεί με ρεύμα το 91,38% της λιανικής αγοράς του ηλεκτρισμού, διαμορφώνεται ήδη ένα μετρήσιμο μερίδιο πελατολογίου το οποίο εκ νέου εμπιστεύεται ιδιώτες παρόχους.

Η αυξητική τάση αναμένεται να σημειώσει ρυθμούς υψηλότερους μετά την θεσμοθέτηση (με το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο) των δημοπρασιών φθηνού ρεύματος από τη ΔΕΗ, το οποίο θα αγοράζουν οι ανταγωνιστές της, αποκτώντας πλεονέκτημα για την προσέλκυση νέων πελατών.

Η κυριαρχία της ΔΕΗ βεβαίως δεν αμφισβητείται επί του παρόντος με δεδομένο ότι ελέγχει ακόμη το 91,38% της λιανικής αγοράς του ηλεκτρισμού. Ωστόσο η διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές που περιλαμβάνει ειδικό όρο για τη διεξαγωγή δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, εντός του 2016, προϊδεάζει για ακόμη μεγαλύτερες ανατροπές.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η διερεύνηση της εταιρείας και του προγράμματος που συμφέρει κάθε ένα καταναλωτή, ανάλογα με το ύψος και το είδος της κατανάλωσης ρεύματος που κάνει, δεν είναι απλή διαδικασία. Πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν ανεξάρτητες ιστοσελίδες σύγκρισης (όπως το www.ftinorevma.gr) που αναλύουν τα δεδομένα και καταλήγουν στη βέλτιστη λύση.

Ως προς τα μερίδια των εναλλακτικών παρόχων τον Απρίλιο στην προμήθεια ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, οι τρεις καθετοποιημένοι παίκτες της αγοράς συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή ενώ κινητικότητα καταγράφεται και από τους υπόλοιπους μικρότερους παίκτες που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο στην αγορά.

Συγκεκριμένα, οι επτά ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι είχαν τα εξής ποσοστά κατά το εξεταζόμενο διάστημα:

ΗΡΩΝ: 2,42% (με ποσοστό 0,66% στη χαμηλή τάση, υψηλότερο ποσοστό 1,76% στη Μέση)

ELPEDISON: 2,13% (με ποσοστό 0,98% στη χαμηλή τάση και 1,14% στη Μέση)

PROTERGIA: 1,91% (με μικρό ποσοστό 0,50% στη χαμηλή τάση και ποσοστό 1,41% στη Μέση)

NRG Trading: 0,61% (με 0,18% στη χαμηλή τάση και μεγαλύτερο ποσοστό 0,43% στη Μέση)

VOLTERRA: 0,47% (όλο το ποσοστό της είναι στη μέση τάση)

GREEN: 0,42% (0,23% στη χαμηλή τάση, 0,19% στη μέση τάση)

WATT + VOLT: 0,40% (με το κύριο ποσοστό της 0,36% στη χαμηλή τάση και μόλις 0,04% στη Μέση)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα