Το ευέλικτο ωράριο εργασίας ενισχύει την ισορροπία επαγγελματικής - προσωπικής ζωής

Το ευέλικτο ωράριο εργασίας ενισχύει την ισορροπία επαγγελματικής - προσωπικής ζωής

Η έρευνα της ManpowerGroup Solutions αναδεικνύει νέα στοιχεία παγκοσμίως για τις προτιμήσεις στην ευελιξία του προγράμματος εργασίας

Όταν τα δύο τρίτα των υποψηφίων πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται να βρίσκονται στο γραφείο για να ολοκληρώσουν την εργασία τους, είναι σαφές ότι η ευελιξία του τόπου εργασίας έχει καταστεί σημαντική προτεραιότητα.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 40% παγκοσμίως των υποψηφίων αναφέρουν ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί ένας από τους τρεις σημαντικούς παράγοντες στη λήψη αποφάσεων καριέρας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της ManpowerGroup Solutions, τον μεγαλύτερο προμηθευτή RPO (Recruiting Process Outsourcing) στον κόσμο, μέλος της ManpowerGroup (NYSE: MAN). Στο άρθρο “Work, for Me: Understanding Candidate Preferences for Flexibility”, η ManpowerGroup Solutions περιγράφει τόσο τα άμεσα βήματα όσο και τις μακροπρόθεσμες ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν οι εταιρείες για να ανταποκριθούν καλύτερα στις προτιμήσεις των υποψηφίων εργαζομένων σχετικά με την εργασιακή ευελιξία.

Το ευέλικτο ωράριο εργασίας ενισχύει την ισορροπία επαγγελματικής - προσωπικής ζωής

Η ManpowerGroup Solutions ρώτησε περίπου 14.000 άτομα σε 19 χώρες, τι έχει σημασία για αυτούς στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Σε ότι αφορά στην ευελιξία στο εργασιακό χώρο, η έρευνα καταδεικνύει τα παρακάτω:

  • Οι ευέλικτοι χρόνοι άφιξης και αποχώρησης και η πλήρης απασχόληση από το σπίτι ή σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία είναι γενικά οι πιο επιθυμητοί τύποι ευέλικτων πολιτικών στο χώρο εργασίας. Διεθνώς το 26% των υποψηφίων αναφέρουν ότι οι ευέλικτοι χρόνοι άφιξης και αποχώρησης είναι οι πιο σημαντικοί, ενώ ακολουθεί το 22% των υποψηφίων οι οποίοι επιλέγουν να εργάζονται από το σπίτι ή οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία.
Το ευέλικτο ωράριο εργασίας ενισχύει την ισορροπία επαγγελματικής - προσωπικής ζωής
  • Η αύξηση της σημασίας του ευέλικτου εργασιακού ωραρίου πηγάζει από ένα ευρύ φάσμα τοπικών παραγόντων οι οποίοι περιλαμβάνουν: την παρουσία πολυεθνικών εταιρειών ή εργατικών σωματείων, την επιρροή των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην αγορά, τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού, όπως το ποσοστό των Millennials και τη συμφόρηση είτε των υποδομών ή των δημόσιων συγκοινωνιών που μπορεί να επηρεάσουν τους χρόνους μετακίνησης.

Η Φανή Κλειδά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup σχολιάζει: «Η φύση, το περιεχόμενο και τα εργαλεία της εργασίας αλλάζουν δραστικά κυρίως λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και της παγκοσμιοποίησης των αγορών. Σε αυτό το σύγχρονο πλαίσιο, η επίτευξη iσορροπημένης ζωής, η εργασιακή και εταιρική απόδοση απαιτούν ευελιξία στον τύπο, τόπο και χρόνο απασχόλησης. Τολμώντας την ένταξη της ευελιξίας στον πυρήνα της εταιρικής κουλτούρας ενισχύεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα της Talent Management πολιτικής σας».

«Η ευελιξία τόπου εργασίας δεν σημαίνει αποκλειστικά εργασία εξ’ αποστάσεως. Περιλαμβάνει όλους τους τύπους εργασιακών πλαισίων, από το πότε πρέπει να κάνετε διαλείμματα, να εργάζεστε από το σπίτι ή να λαμβάνετε άδεια για την φροντίδα άλλων. Ενώ, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να καλύψει κάθε επιλογή, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια κλίμακα λύσεων σε διαφορετικούς υποψήφιους», δηλώνει η Kate Donovan, Senior Vice President of ManpowerGroup Solutions and Global RPO President. «Είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητούν τον τρόπο για να βιώσουν μια «Ισορροπημένη ζωή», που σημαίνει σύνδεση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι οργανισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα παλιά μοντέλα εργασίας που συνδέουν τη φυσική παρουσία με την εργασιακή απόδοση. Ήρθε η ώρα της αλλαγής - οι εργοδότες που καλύπτουν τις προσδοκίες των υποψηφίων για ευελιξία έχουν πλεονέκτημα στην προσέλκυση και διακράτηση καλύτερων ταλέντων.

Γνωρίζοντας πώς η ευελιξία του εργασιακού ωραρίου είναι προτεραιότητα για τους σημερινούς υποψηφίους, η ManpowerGroup Solutions προτείνει 4 βασικά και πρακτικά βήματα για τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται μέσα σε έναν κόσμο ευέλικτων τύπων εργασίας:

  • Μικρά και απλά βήματα. Μια επιχείρηση δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσει απότομα τη μετάβαση από το παραδοσιακό στο εικονικό χώρο εργασίας. Βήματα απλά, όπως η αλλαγή του ωραρίου, π.χ 10 π.μ. -7 μ.μ. ή ο ορισμός ενός αριθμού ημερών που οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι, ως αντίβαρο των αυξημένων χρόνων μετακίνησης
  • Ομαλοποίηση των υπαρχουσών πολιτικών ευέλικτου προγράμματος. Εξουδετερώστε το στιγματισμό χρήσης ευέλικτου ωραρίου, αλλάζοντας την εταιρική κουλτούρα, ώστε η εργασία εκτός γραφείου να είναι αποδεκτή. Ξεκινάει από την κορυφή - οι ηγέτες πρέπει να είναι διαφανείς και να διοικούν δίνοντας το παράδειγμα.
  • Ευθυγράμμιση κινήτρων με αποτελέσματα. Η αντικατάσταση των απαιτήσεων φυσικής παρουσίας με τη σύνδεση σε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) μπορεί να εκληφθεί από τους εργαζόμενους ως ψεύτικο. Αντίθετα, με τον ορισμό στόχων και προθεσμιών - εάν οι εργαζόμενοι τα τηρήσουν, οι εργοδότες μπορούν να ανησυχούν λιγότερο για το χτύπημα της κάρτας εισόδου και εξόδου από την εταιρεία.

Διαβάστε το αναλυτικό report της έρευνας:

Σχετικά με τη ManpowerGroup

Η ManpowerGroup®, η κορυφαία παγκόσμιας εμβέλειας εταιρία παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, βοηθά τους οργανισμούς να εξελίσσονται και να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα παρέχοντας υπηρεσίες όπως η εύρεση, η αξιολόγηση, η ανάπτυξη και η διαχείριση Ταλέντων. Αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για περισσότερους από 400.000 πελάτες και συνδέουμε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε ουσιαστικές θέσεις εργασίας μέσα από σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων. Η εξειδικευμένη οικογένειά των “brands” μας - Manpower®, Experis®, Right Management® και ManpowerGroup® Solutions - δημιουργεί ουσιαστική αξία για τους υποψηφίους και πελάτες σε 80 χώρες εδώ και για 70 χρόνια. Το 2017, η ManpowerGroup βραβεύτηκε ως “World’s Most Ethical Companies” για 7η συνεχή χρονιά και αναδείχτηκε ως “Fortune’s Most Admired Companies”, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως την πιο αξιόπιστη και αξιόλογη εταιρεία στον κλάδο.

Ο όμιλος Manpower στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο όμιλος ManpowerGroup ιδρύθηκε το 1998. Μέσα από το δίκτυο 3 υποκαταστημάτων στην Αττική, Θεσσαλονίκη και Κύπρο εντοπίζουμε, αξιολογούμε, αναπτύσσουμε και διαχειριζόμαστε ταλέντα σε όλο το φάσμα βασικών κλάδων της οικονομίας. Πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2008, στους τομείς Eύρεσης και Eπιλογής Προσωπικού καθώς και Yπηρεσιών Προσωρινής Aπασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ManpowerGroup Ελλάδας επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ομίλου.

SHARE:

24Media Network