Viva Wallet: Eξαγορά του 48% από την JP Morgan με αποτίμηση 1,7 δισ. ευρώ

Viva Wallet: Eξαγορά του 48% από την JP Morgan με αποτίμηση 1,7 δισ. ευρώ
Ηλεκτρονική πληρωμή ISTOCK

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ το τίμημα της εξαγοράς. Οι ιδρυτές και βασικοί μέτοχοι της Viva Wallet, Χ. Καρώνης και Μ. Αντύπας, διατηρούν το 52% που κατείχαν.

Λεπτομέρειες απομένουν για την ανακοίνωση μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας για την ελληνική οικονομία καθώς η κορυφαία επενδυτική τράπεζα JP Morgan και οι βασικοί μέτοχοι της Viva Wallet, συμφωνήσαν για την είσοδο του αμερικανικού κολοσσού στο μετοχικό κεφάλαια της ελληνικής fintech.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η JP Morgan, θα επενδύσει στην ελληνική αγορά ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ καθώς ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, επήλθε συμφωνία και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Viva Wallet, αποτιμώντας το 100% της εταιρείας σε 1,7 δισ. ευρώ.

Ήδη κλιμάκιο στελεχών της αμερικανικής τράπεζας βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία. Πρόθεση της JP Morgan είναι να διατηρηθεί η υφιστάμενη διοίκηση, καθώς αντίστοιχο μοντέλο έχει ακολουθήσει η αμερικανική τράπεζα σε σειρά άλλων εξαγορών, που διενήργησε κατά την τελευταία διετία, σε εταιρείες τεχνολογίας.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η τελικές ανακοινώσεις είναι θέμα ωρών και θα περιλαμβάνουν την απόκτηση του 48% της Viva Wallet από την JP Morgan έναντι 816 εκατ. ευρώ, μέσω της εξαγοράς των ποσοστών των Fund Hedosophia (ποσοστό 24%), Deca (10%) και family office Λάτση (13%). Οι ιδρυτές και βασικοί μέτοχοι της Viva Wallet, Χ. Καρώνης και Μ. Αντύπας, διατηρούν το 52% που κατείχαν, ενώ το ενδιαφέρον της JP Morgan στη συναλλαγή εντοπίζεται στην Viva Payments.

Την συμφωνία προανήγγειλε χθες βράδυ ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου πρωθυπουργού, κ. Άλεξ Πατέλης ο οποίος ανέφερε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικανικές εταιρείες, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων».

Πολύμηνες διαπραγματεύσεις

Σημειώνεται ότι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις από το περασμένο φθινόπωρο, με τις αρχικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για εξαγορά του 100% της Viva σε αποτίμηση από 1,2 έως 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα τον Νοέμβριο η JP Morgan επιβεβαίωσε στο Bloomberg ότι «ζυγίζει» τη συμφωνία με την ελληνική fintech.

Πλέον με την είσοδο της JP Morgan, τα κεφάλαια που εισρέουν στην Viva Wallet είναι υπερδιπλάσια και σε αποτίμηση που φτάνει το 1,7 δις. ευρώ.

Η Viva είναι μία εταιρεία με τεχνολογικό προβάδισμα, ένα software house με όλες τις αναγκαίες άδειες, που προσφέρει ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών πληρωμών στους εμπόρους, παρέχοντας τοπική υποστήριξη (localized support) σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται. Έχει παρουσία σε 23 χώρες και θα αποκτήσει φυσική παρουσία με τραπεζική άδεια σε τρεις ακόμη χώρες (Πορτογαλία, Σουηδία, Ρουμανία). Σημειώνεται ότι το 2020, τα έσοδα του Ομίλου Viva ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ οι συναλλαγές που εκκαθαρίστηκαν ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια. Για το 2021, ο όμιλος στόχευε σε έσοδα 100 – 120 εκατ. ευρώ, δηλ. σε ετήσια μεγέθυνση 2,5 – 3 φορές.

Φωτογράφηση της συμφωνίας από τον Καρώνη

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου τον Ιούνιο του 2021, ο ιδρυτής της Viva Wallet είχε αναφέρει ότι ο επόμενος χρηματοδοτικός γύρος για τη Viva Wallet θα γινόταν σε αποτίμηση 1,5 δις. ευρώ.

Τονίζοντας ότι η στρατηγική της Viva Wallet είναι για ένα επιχειρηματικό μοντέλο κερδοφόρο στη βάση του, ώστε η εταιρεία να είναι επενδύσιμη, ο κ. Καρώνης είχε αναφέρει τότε ότι ο νέος χρηματοδοτικός κύκλος, ύψους 350 εκατ. ευρώ της Viva Wallet, θα γινόταν σε αποτίμησή της στο 1,5 δις. ευρώ. Ο σχεδιασμός που υπήρχε τότε ήταν για άντληση νέας χρηματοδότησης 350 εκατ., όποτε έκρινε η εταιρεία, μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Το ορόσημο αυτό είχε τεθεί καθώς  συνδέεται με την υποχρέωση μετατροπής του ομολόγου με το οποίο συμμετέχουν στην Viva Wallet οι EBRD, Tencent και Breyer Capital.

Η γνώμη σου μετράει! Απάντησε εδώ στην έρευνα της aboutpeople και μπες στην κλήρωση για ένα ρολόι Xiaomi Mi Smart 5

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα