Ζωντανός ο Κινέζος επιχειρηματίας Γκούο Γκουανγκτσένγκ

Ζωντανός ο Κινέζος επιχειρηματίας Γκούο Γκουανγκτσένγκ

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και πρόεδρός του κινεζικού ομίλου Fosun, Γκούο Γκουανγκτσένγκ δεν έχει εξαφανιστεί αλλά βοηθάει τις αρχές σε μια έρευνά τους, όπως ανακοίνωσε η εταιρία χωρίς να επεκταθεί

Ο κινεζικός όμιλος Fosun International ανακοίνωσε την Παρασκευή (11/12) ότι ο πρόεδρός του, ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, ένας από τους γνωστότερους Κινέζους επιχειρηματίες, βοηθάει τις αρχές σε μια έρευνα, αφού ένα δημοσίευμα ανέφερε νωρίτερα πως ο όμιλος έχει χάσει από το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας την επαφή με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του.

Ο Γκούο, ο οποίος δηλώνει πως έχει πρότυπο τον Αμερικανό επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, θα εξακολουθήσει να μπορεί να συμμετέχει σε μείζονες αποφάσεις της εταιρείας με τα κατάλληλα μέσα, ανέφερε ο Fosun, χωρίς να επεκταθεί.

“Οι διευθυντές της εταιρείας έχουν την άποψη ότι η έρευνα αυτή δεν θα έχει αρνητικές υλικές συνέπειες στα οικονομικά ή τις επιχειρήσεις του ομίλου. Οι επιχειρήσεις της εταιρείας συνεχίζονται κανονικά”, ανέφερε ο Fosun International.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών του Fosun International, καθώς και των μεριδίων του ομίλου σε εταιρείες που ελέγχονται από τον Γκούο, ανεστάλη νωρίτερα στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα.

Ο Fosun International ανακοίνωσε πως η διαπραγμάτευση των μετοχών του θα ξαναρχίσει στις 14 Δεκεμβρίου.

Η διακοπή της διαπραγμάτευσης των μετοχών ανακοινώθηκε αφού δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του οικονομικού περιοδικού Caixin προκάλεσε εικασίες μεταξύ των αναλυτών ότι ο Γκούο μπορεί να είναι ο τελευταίος και ο πιο γνωστός σε μια σειρά Κινέζων επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν κληθεί για να απαντήσουν σε ερωτήσεις των ρυθμιστικών αρχών στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την καταστολή της διαφθοράς.

Η CITIC Securities Co Ltd, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Κίνας, ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με δύο κορυφαία διευθυντικά στελέχη της έπειτα από πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι τους ζητήθηκε από τις αρχές να βοηθήσουν σε μια έρευνα.

“Ο Γκούο είναι ένας από τους προβεβλημένους Κινέζους επιχειρηματίες και το επεισόδιο αυτό θα προκαλέσει απορίες στις ξένες ρυθμιστικές αρχές καθώς ο όμιλος Fosun έχει επεκτείνει επιθετικά την παγκόσμια εμβέλειά του”, λέει η Σάλι Γιμ, στέλεχος της Moody’s Investors Service. “Είναι όμως πολύ νωρίς για να πει κάποιος πώς το επεισόδιο αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του Fosun”, πρόσθεσε.

Ο 48χρονος Γκούο έκανε σαφείς τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του νωρίτερα φέτος κλείνοντας μια συμφωνία για την ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων εξαγορά της γαλλικής αλυσίδας θερέτρων Club Med. Στην Ελλάδα είναι μέτοχος στην Folli Follie, στην Σellas και στην ομάδα επένδυσης στο Ελληνικό. Διαθέτει επίσης σημαντικά ακίνητα, όπως το One Chase Manhattan Plaza στη Νέα Υόρκη, το οποίο αγόρασε το 2013 έναντι 725 εκατ. δολαρίων.

Ο Fosun, ο οποίος έχει δαπανήσει περισσότερα από 30 δισεκ. δολάρια για αγορές στο εξωτερικό, βρίσκεται τώρα στη μέση μιας μάχης εξαγοράς για να αποκτήσει την αγγλογερμανική τράπεζα BHF Kleinwort Benson, ενώ κυνηγάει και άλλες συμφωνίες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των σχεδίων του για παγκόσμια επέκταση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα