Η "ήττα" του κράτους δικαίου της Ρουμανίας

Ο Beny Steinmetz
Ο Beny Steinmetz AP

Η παραμονή του Μπένι Στάινμετζ στην Ελλάδα -εξαιτίας ανακληθείσας 'ερυθράς αγγελίας διεθνών αναζητήσεων' από την Interpol- ήταν ένα από τα εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης που εκδίδουν κάθε χρόνο οι Ρουμάνοι, αλλά απορρίπτουν χώρες της ΕΕ, καθώς υπήρχαν ενδείξεις δίωξης 'με πολιτικά ή άλλα κριτήρια'.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η είδηση πως ο επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ παραμένει στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας -ανακληθείσας από την Interpol- “ερυθράς αγγελίας διεθνών αναζητήσεων".

H “ερυθρά αγγελία” είχε εκδοθεί για τον γνωστό Ισραηλινό επιχειρηματία ύστερα από σχετικό αίτημα των ρουμανικών Αρχών. Εν συνεχεία όμως, η Interpol προχώρησε στην άρση της, εκδίδοντας παράλληλα ένα πόρισμα-κόλαφο για τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη στη Ρουμανία.

Σε αυτό παρατίθενται στοιχεία και ισχυρές ενδείξεις για την πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και καταδίκη του Στάινμετζ. Έγινε σαφές και ότι καταπατήθηκαν τα δικαιώματα της υπεράσπισής του.

Το πόρισμα που αποκαλύπτει την αυθαιρεσία του δικαστικού συστήματος

Η Ρουμανία είναι 2η ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. -μετά την Πολωνία- σε αριθμό εκδόσεων Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης (ΕΕΣ). Μόνο το 2019 εξέδωσε 1.373 ΕΕΣ (την ίδια χρονιά, η Ελλάδα εξέδωσε 406), εκ των οποίων εκτελέσθηκαν 665. Τα άλλα απορρίφθηκαν. Το 2020 η Διεθνής Διαφάνεια δημοσίευσε δείκτες που αποκάλυψαν πως η Ρουμανία είναι μεταξύ των τριών πιο διεφθαρμένων κρατών της Ε.Ε.

Στο μεσοδιάστημα προέκυψαν στοιχεία που έδειξαν ότι η χώρα που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και δικαστικής αυθαιρεσίας, δεκαπέντε χρόνια αργότερα -εξ ου και τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου.

Έπειτα από την ασφυκτική πίεση που άσκησαν τα όργανα της Ε.Ε., σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας σε θέματα απονομής Δικαιοσύνης, το 2019 κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας η Έκθεση για τις δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς. Μολονότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας υιοθέτησε την Έκθεση στις 15/10 του 2019, αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μόλις λίγες μέρες και ενώ έγιναν ουκ ολίγες προσπάθειες να παραμείνει στην αφάνεια.

Αφότου την εξέτασε, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου κατέληξε σε συμπεράσματα που αποτελούν ευθεία ομολογία ήττας του κράτους Δικαίου στη Ρουμανία. Σημειώθηκε και ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία των εισαγγελικών οργάνων, κατά τη διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας.

Στην Έκθεση, μεταξύ άλλων:

*αναφέρεται ότι συνολικά περισσότεροι από 1900 Ρουμάνοι Δικαστές έγιναν αντικείμενο έρευνας της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης,

*περιλαμβάνεται και περιγράφεται ένας καλά σχεδιασμένου μηχανισμού που φαίνεται να κατηύθυνε την πορεία των δικαστικών υποθέσεων διαφθοράς -με στόχο την κατάλυση της ανεξαρτησίας των δικαστών και των εισαγγελέων και τη στέρηση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης από τους διαδίκους.

Η Γενική Εισαγγελέας που καθαιρέθηκε το 2018 

Το 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την αυθαίρετη παύση της Γενικής Εισαγγελέως της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι -δυο χρόνια νωρίτερα. Η καθαίρεση αποδείχθηκε πως ήταν απροκάλυπτη προσπάθεια να καμφθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα.

Η, τη σήμερον ημέρα πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Κόβεσι παραμένει σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης της Ρουμανίας.

Μόλις τον Μάιο του 2021, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβήτησε σειρά νομικών μεταρρυθμίσεων στη συγκεκριμένη χώρα, οι οποίες κρίθηκε πως αποτελούσαν οπισθοδρόμηση σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και απέκλιναν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η απάντηση της Ρουμανίας στη σκληρή κριτική του ΔΕΕ ήλθε μόλις έναν μήνα αργότερα (8 Ιουνίου 2021), με το Συνταγματικό Δικαστήριο να αμφισβητεί ευθέως την αρχή της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ. Έκρινε ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου, δεν δεσμεύουν τα εθνικά δικαστήρια.

Απορρίπτονται σωρηδόν τα αιτήματα έκδοσης

Τα σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη Ρουμανία έχουν οδηγήσει αρκετά ευρωπαϊκά κράτη στην απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης που λαμβάνουν από αυτήν τη χώρα και αφορούν άτομα, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως διώκονται με πολιτικά ή άλλα κριτήρια.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ηθοποιού και επιχειρηματία Dragos Savulescu, εναντίον του οποίου οι ρουμανικές αρχές είχαν εκδώσει Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης. Ο Savulescu ήταν στην Ιταλία. Το Εφετείο της Νάπολης απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στη Ρουμανία.

Η “εμπιστοσύνη” των ρουμανικών Αρχών στο κεκτημένο της ΕΕ αντικατοπτρίζεται στην αλαζονική δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Catalin Predoiu, μετά την απόρριψη του ΕΕΣ από την ιταλική Δικαιοσύνη: “Είμαι δυσαρεστημένος με την απόφαση του δικαστηρίου. Ακούει ο Ιταλός Υπουργός Δικαιοσύνης;”.

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Savulescu είχε βρεθεί στη Μύκονο μετά της συντρόφου του, για διακοπές, η αστυνομία τον συνέλαβε, στηριζόμενη στο παλαιό Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που είχε εκδώσει η Ρουμανία. Παρ' όλα αυτά το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου Εφετείο Αιγαίου αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης στη Ρουμανία, όπως έκανε και νωρίτερα η Ιταλία -για τους λόγους που το έκανε και η Ιταλία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

SHARE:

24Media Network