“Έξω από το καταφύγιο”, το νέο βιβλίο του Λευτέρη Κουσούλη

“Έξω από το καταφύγιο”, το νέο βιβλίο του Λευτέρη Κουσούλη

Το νέο βιβλίο του Λευτέρη Κουσούλη, με τίτλο "Έξω από το καταφύγιο" κυκλοφορεί από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις. Ποιο το περιεχόμενό του, σε τι αναφέρονται τα κείμενα που περιλαμβάνει

Το νέο βιβλίο του Λευτέρη Κουσούλη με τίτλο «Έξω από το καταφύγιο» κυκλοφορεί από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις.

Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον κ. Κουσούλη, ο οποίος είπε σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου:

“Πρόκειται για συγκέντρωση επιλεγμένων κειμένων, που αναφέρονται στην εποχή και επιχειρούν, κατά το δυνατόν, να δώσουν μία ερμηνεία, για το πώς διαμορφώνονται τα πράγματα, πώς εξελίσσονται και ποια είναι η αόρατη δυναμική τους”.

“Στο βιβλίο περιγράφονται καταστάσεις, που έχουν σχέσεις με τη σύγχρονη πολιτική ζωή, αλλά και τη συμπεριφορά και αντίληψη των ανθρώπων. Γι’ αυτό και είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες, στις ‘Θέσεις’, τις ‘Στάσεις’ και τις ‘Μνήμες'”.

“Το βιβλίο είναι μία ‘Γνώμη’ μέσα από διαφορετικά θέματα, πάνω στη σύγχρονη Ελλάδα. Επιδίωξη των κειμένων είναι ο φωτισμός της πραγματικότητας”.

Στο βιβλίο επισημαίνεται  μια αλήθεια, όπως τη βλέπει ο κ. Κουσούλης. Η αναζήτηση, πάντα ανοίγει ένα δρόμο, διαγράφει ή προδιαγράφει μια πορεία για τη σκέψη. Εξερχόμενοι στον κόσμο, αρνούμαστε τη δεδομένη κατάσταση, την ασφάλεια που μας παρέχει, τις βεβαιότητες που τη σταθεροποιούν. Και διαλέγουμε το δρόμο του κινδύνου και της δοκιμασίας. Έναν δρόμο που προκύπτει σαν ατομική επιλογή, στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης που συντελείται κάτω από το βάρος της πραγματικότητας. Αποτελεί όμως και συλλογική πορεία, που σκοπό και προσδοκία έχει να μας βγάλει από την έρημο.

* Απόσπασμα από το άρθρο του κ. Κουσούλη με τίτλο «Έξω από το καταφύγιο», από το οποίο πήρε το όνομά του το βιβλίο και δημοσιεύτηκε στο “Βήμα της Κυριακής” (4/11/2012):

“Μέσα στην κρίση, πολίτες και πολιτικοί ανακαλύπτουν αυτό που η πολιτική είναι στην ουσία της: η εκούσια προσέλευση στην τραγωδία”

“…Σήμερα το καταφύγιο δεν παρέχει ασφάλεια. Και μέσα στην ασφυκτική του ατμόσφαιρα κινδυνεύει να πεθάνει και η τελευταία ικμάδα αναζωογόνησης και αναγέννησης.

Έξω, λοιπόν, από το καταφύγιο.

Έξω από το καταφύγιο της αυταπάτης.

Έξω από το καταφύγιο της αθεμελίωτης ελπίδας.

Το καταφύγιο των εύκολων υποσχέσεων.

Το καταφύγιο της άρνησης της ευθύνης.

Το καταφύγιο της άρνησης της αλήθειας.

Το καταφύγιο της άρνησης της πραγματικότητας.

Σήμερα, η σωτηρία της χώρας προϋποθέτει την ανατίναξη αυτού του καταφυγίου.

Η ασφάλεια υπάρχει έξω. Στο πεδίο της μάχης. Εκεί που ο καθένας μας με το θάρρος της γνώμης του, με τις ιδέες του και το δικό του μανιφέστο στο χέρι. θα μπει στη δοκιμασία για την πολιτική ανασύσταση της χώρας. Όλα θα κριθούν έξω από το καταφύγιο. Στο πεδίο της πολιτικής αναμέτρησης, χωρίς πανουργία και εξουσιαστικότητα”.

* Απόσπασμα από το άρθρο του κ. Κουσούλη με τίτλο “Ψευδή Συνείδηση” (Περιλαμβάνεται στο βιβλίου αντί Προοιμίου)

“….Μέσα στις στρατηγικές εξουσίας, η ψευδής συνείδηση διεκδικεί τον πρώτο ρόλο. Ως παραποιημένος κόσμος, ως στρεβλή καταγραφή, ως παραμορφωμένη αποτύπωση, μεθοδεύει την κυριαρχία της, προβάλλοντας τον εαυτό της, ως τη μόνη αλήθεια. Μια αλήθεια που πασχίζει να είναι αρεστή στις ανεδαφικές επιθυμίες και αθεμελίωτες προσδοκίες. Αυτό είναι το μέτρο της.

Ο εσχατολογικός λόγος της αγνοεί τη βιωμένη ζωή και αναιρεί τη διαλεκτική της υπόσταση. Αντιστρατεύεται βίαια κάθε κριτική εναντίωση στο εξουσιαστικό της σχέδιο. Αναζήτηση, αμφιβολία, κριτική σκέψη και κριτική συνείδηση, ορθός λόγος, κανόνας και νόμος προκαλούν τρόμο σε κάθε ψευδή συνείδηση, στους φορείς και στους εκφραστές της…”.

Ο Λευτέρης Κουσούλης σπούδασε την πολιτική, τα φαινόμενα εξουσίας στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Εργάζεται περί την πολιτική και την επικοινωνία με την εταιρεία “Λέγειν & Πράττειν” ( www.legeinandprattein.grwww.lefteriskousoulis.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα