10 τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου

10 τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου
UNSPLASH

Ιδέες για υλικά και συνταγές που θα βάλουν ποικιλία και φαντασία στη μαγειρική σου

Η οργάνωση της κουζίνας και των γευμάτων σου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των καθημερινών σου υποχρεώσεων στο σπίτι. Το να έχεις στα ντουλάπια ή στο ψυγείο σου υλικά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους στις μαγειρικές σου ανησυχίες θα σου εξασφαλίσει γεύματα με φαντασία, αλλά και οικονομία σε πολλές περιπτώσεις. Προτείνουμε 10 τρόφιμα τα οποία μπορούν να σου λύσουν τα χέρια και να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις στην κουζίνα σου.

1. Κονσέρβα τόνου

PEXELS

Μία θρεπτική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη, που μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους στην κουζίνα. Έτσι, μπορείς να φτιάξεις μία τονοσαλάτα αν έχεις λαχανικά, να συνδυάσεις τον τόνο με άλλα υλικά σε ένα σάντουιτς ή να ετοιμάσεις μία εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα με τόνο και κόκκινη σάλτσα. Μπορείς ακόμη να πειραματιστείς περισσότερο ετοιμάζοντας μια πατατοσαλάτα με τόνο, μια κρύα σαλάτα με όσπρια, ακόμη και ένα αλμυρό κέικ.

2. Χυμός ντομάτας / κονκασέ

UNSPLASH

Η ντομάτα είναι ένα από τα υλικά που αξιοποιούνται σε άπειρες συνταγές. Καθώς αποτελεί τη βάση για πολλά φαγητά σε πολλές κουζίνες διεθνώς, πρέπει να έχεις πάντα στο ντουλάπι κονσέρβες ή χάρτινες συσκευασίες με τριμμένη ντομάτα, πελτέ ή ντοματάκια (κονκασέ). Εναλλακτικά, έχεις, βέβαια, τη δυνατότητα να ετοιμάσεις από το καλοκαίρι βαζάκια με φρέσκια σπιτική σάλτσα ντομάτας (και, μάλιστα, σε αρκετές εκδοχές με μυρωδικά, λαχανικά κ.ά.) που διατηρούνται για αρκετό καιρό και εκτός ψυγείου, αν συσκευαστούν σε σωστά αποστειρωμένα βάζα, ή ακόμη και στην κατάψυξη σε απλές σακούλες ή δοχεία τροφίμων. Από την κλασική μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και ό,τι άλλο θέλεις έως έναν γευστικό καγιανά (“στραπατσάδα”) ή ένα παραδοσιακό κοκκινιστό κρέας, οι συνταγές δεν τελειώνουν ποτέ.

3. Κορν φλάουρ

UNSPLASH

Ακόμη μία χρήσιμη προσθήκη στο ντουλάπι σου είναι το κορν φλάουρ, που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, ενώ μπορεί να βοηθήσει πολλές παρασκευές να πήξουν. Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να ετοιμάσεις μία κρέμα ή ένα ρυζόγαλο, μία παρασκευή με αυγολέμονο, μία μπεσαμέλ ή μία σάλτσα με κρέας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη στη διατροφή τους, μπορούν να αξιοποιήσουν το κορν φλάουρ αντί αλευριού σε αρκετές περιπτώσεις.

4. Αλεύρι

UNSPLASH

Ένα από τα κύρια συστατικά αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σχεδόν παντού. Ψωμιά κάθε είδους, ζύμη για πίτες, κέικ, μάφιν και τσουρέκια, κρέπες, κουρκούτι για τηγανητές παρασκευές είναι λίγες μόνο από τις ιδέες για συνταγές με αλεύρι. Έχεις ακόμη τη δυνατότητα να το αξιοποιήσεις σε σάλτσες, τάρτες ακόμη και σε κάθε είδους παναρισμένες παρασκευές όπως κεφτεδάκια. Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα υλικό που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σου, και ειδικά σε μορφή για όλες τις χρήσεις, ώστε να μην έχεις διαφορετικές συσκευασίες για κάθε τι.

5. Γιαούρτι

UNSPLASH

Ακόμη ένα τρόφιμο που φροντίζει για την υγεία, αλλά και τη φαντασία στην κουζίνα σου. Από ένα απλό σνακ ή ελαφρύ βραδινό έως συστατικό που μπορεί να αξιοποιηθεί σχεδόν παντού, το γιαούρτι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το ψυγείο σου. Μερικές ιδέες είναι το να φτιάξεις πίτες, κέικ, σάλτσες, σαλάτες, ακόμη και σούπες, αλλά και πολλά (ελαφριά σε αρκετές περιπτώσεις) γλυκά. Το γιαούρτι μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, να αποτελέσει ένα πιο υγιεινό υποκατάστατο της κρέμας γάλακτος, ενώ, αντικαθιστώντας μέρος της μαγιονέζας με γιαούρτι σε μια σως, μειώνεις τις θερμίδες και τα λιπαρά της.

6. Αυγά

UNSPLASH

Ακόμη μία ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, την οποία μπορείς να αξιοποιήσεις σχεδόν παντού. Αρχικά, σου εξασφαλίζουν τα πιο γευστικά πρωϊνά ή brunch, αλλά χρησιμοποιούνται και σε πάρα πολλά γλυκά (από cheesecake και σοκολατόπιτα έως μηλόπιτα και cookies). Μπορείς ακόμη να φτιάξεις πίτες, κρέπες ή φρέσκα ζυμαρικά, να τα βάλεις σε burger ή να ετοιμάσεις ένα comfort food όπως είναι οι τηγανητές πατάτες με αυγά. Σε οποιαδήποτε μορφή κι αν τα προτιμάς, μπορούν να αποτελέσουν από ένα γρήγορο σνακ μέχρι ένα πλήρες γεύμα.

7. Κρασί

UNSPLASH

Τι πιο ωραίο από το να χαλαρώνεις στο σπίτι σου με ένα ποτήρι κρασί και την αγαπημένη σου παρέα; Το κρασί, ωστόσο, κάνει πιο νόστιμα και τα γεύματά σου, όπως κάθε λογής σάλτσες και συνταγές, π.χ. ριζότο, μανιταρόσουπα ή κόκορας κρασάτος, αλλά και απλά γλυκά όπως μήλα ποσέ. Μην ξεχνάς, όμως, πως το να χρησιμοποιήσεις ένα κρασί κακής ποιότητας ή οξειδωμένο στο φαγητό σου δεν θα προσθέσει τίποτα, ίσα-ίσα μπορεί να χαλάσει τη γεύση του. Επίσης, πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα τον τύπο κρασιού που θα χρησιμοποιήσεις ανάλογα με το πιάτο που θέλεις να φτιάξεις. Για παράδειγμα, σε ένα κρέας λεμονάτο ταιριάζει ένα λευκό αρωματικό κρασί, ενώ σε ένα κοκκινιστό το κόκκινο.

8. Κουρκουμάς

Σίγουρα, τα περισσότερα μπαχαρικά μπορούν να κάνουν πιο νόστιμα τα φαγητά σου, όμως εμείς επιλέξαμε τον κουρκουμά, καθώς προσθέτει χρώμα και γεύση στα πιάτα σου, ενώ, παράλληλα, έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείς να τον αξιοποιήσεις σε smoothies, αλλά και να προσθέσεις μια κουταλιά σε συνταγές με κοτόπουλο ή γαρίδες, ριζότο, σούπες και πολλά ακόμη.

9. Κύβος λαχανικών ή κρέατος

UNSPLASH

Μία γρήγορη λύση για να ετοιμάσεις στη στιγμή ζωμούς για περισσότερο γευστικά φαγητά. όπως σούπες, σάλτσες και λαδερά. Αν έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις σπιτικούς ζωμούς, μπορείς να τους διατηρήσεις στην κατάψυξη σε παγοκυψέλες για εύκολη δοσολογία.

10. Σάλτσα σόγιας

UNSPLASH

Με άρωμα ανατολής και ιδιαίτερη και έντονη γεύση, ταιριάζει σε συνταγές όπως noodles, κρέας με μανιτάρια και λαχανικά, γλυκόξινα κρέατα, τόνο, σολομό, ακόμη και σαλάτες, επιτρέποντάς σου να δώσεις ασιατικό χαρακτήρα στην κουζίνα σου ή απλά επιπλέον γεύση σε απλά πιάτα (π.χ. ένα σκέτο ρύζι). Η παραδοσιακή σάλτσα σόγιας παράγεται από σιτάρι και φασόλια σόγιας, νερό, αλάτι, ζάχαρη και ένζυμα που βοηθούν στη ζύμωση, ενώ θεωρείται βασικό υλικό για να δημιουργηθεί ο χαρακτήρας umami (η νοστιμιά ή αλλιώς “5η γεύση”).

Πρόσθεσέ τα στη λίστα του σούπερ μάρκετ με επιπλέον κέρδος

Η σωστή οργάνωση της κουζίνας σου ξεκινάει από την ετοιμασία της λίστας για τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Για να ανταποκριθείς στην ακρίβεια της εποχής αλλά και να ενισχύσεις την αγοραστική σου δύναμη, μπορείς να εκμεταλλευτείς την πρωτοβουλία έμπρακτης στήριξης της Eurobank. Συγκεκριμένα, έως 30/04/2023 σε κάθε αγορά με πιστωτική κάρτα Eurobank που συμμετέχει στο Πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή, σε όλα τα συνεργαζόμενα με το Πρόγραμμα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 1.600 σημεία πώλησης κερδίζεις διπλάσια ευρώ €πιστροφή. Η προσφορά ισχύει σε καταστήματα με δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, όπως Σκλαβενίτης, μασούτης, My market και Χαλκιαδάκης, τοπικά σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και για αγορές online από τον Σκλαβενίτη και το e-Fresh.gr. Οι πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα €πιστροφή είναι οι Eurobank Visa Classic, Eurobank Mastercard Classic, Eurobank Visa Gold, Eurobank Mastercard Gold, Eurobank Student Visa, Eurobank Personal Banking Visa, Cosmote World Mastercard, WWF Visa, Military Club Visa, Euroline Style Mastercard και ΣΑΚΑ Mastercard.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version