Golabki, οι πολωνικοί κόκκινοι λαχανοντολμάδες

Golabki, οι πολωνικοί κόκκινοι λαχανοντολμάδες
Golabki, οι πολωνικοί κόκκινοι λαχανοντολμάδες MartinPSzymkzak@flickr

Καθώς τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχει τσουχτερό κρύο, οι Πολωνοί προτιμούν τα πιάτα "δυναμίτες" θερμίδων.

Η Polska kuchnia ή αλλιώς… η πολωνική κουζίνα έχει επηρεαστεί από διατροφικές παραδόσεις πολλών εθνοτήτων που έζησαν στην χώρα αλλά και που γειτόνευσαν με αυτή. Το φαγητό είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία της Πολωνίας.

Φθηνό, γευστικό και πολύ διαφορετικό από τις δικές μας Μεσογειακές γεύσεις! Καθώς τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχει τσουχτερό κρύο, οι Πολωνοί προτιμούν τα πιάτα «δυναμίτες» θερμίδων!

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ κιλό κιμά  βοδινό

250 γραμμ. κιμά χοιρινό

 1 1/2 φλιτζάνια  ρύζι

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο

1 πρέζα αλάτι

1 / 4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρ

2 κουτιά ντοματοχυμό  

½ φλιτζανιού κέτσαπ

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάχανο (αφού το έχουμε καθαρίσει από τα πρώτα εξωτερικά φύλλα) σε μία φαρδιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και το αφήνουμε για περίπου τρία λεπτά μέχρι ν αρχίζουν να μαλακώνουν τα φύλλα του. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνετε για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να κρυώσει αρκετά. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα ένα ένα και κόβουμε τα σκληρά μέρη τους, ακριβώς όπως κάνουμε για τους λαχανοντολμάδες.

Με τα πρώτα φύλλα στρώνουμε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας. Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον βοδινό και χοιρινό κιμά, το ρύζι, το σκόρδο και σοτάρουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 175 βαθμοί C.

Τοποθετούμε περίπου 1/2 φλιτζάνι μείγμα κιμά ρυζιού σε κάθε  φύλλο λάχανου. Διπλώνουμε τους ντολμάδες. Τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις. Αλατοπιπερώνουμε σε κάθε στρώση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε  τον χυμό ντομάτας και το κέτσαπ. Το ρίχνουμε στο πυρέξ μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο το φαγητό για  περίπου 1 ώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα