Κρεμ μπρουλέ

Κρεμ μπρουλέ

Η γεύση αυτής της κρέμας είναι... "κάψιμο"

Μπορεί να ερίζουν για την καταγωγή της, τόσο οι Γάλλοι, όσο όμως και οι Άγγλοι και οι Ισπανοί, ωστόσο η πρώτη γραπτή αναφορά στη διάσημη κρέμα βρίσκεται σε γαλλικό βιβλίο από το 1691. Με βάση τους κρόκους αυγών και το γάλα, το εντυπωσιακό τελείωμα της καραμελωμένης ζάχαρης στην επιφάνειάς της κάνει όλη τη διαφορά.

Μάλιστα μάθαμε πως πριν ανακαλυφθεί το καμινέτο και φυσικά στα σπίτια, οι νοικοκυρές καραμέλωναν τη ζάχαρη με πυρωμένο σίδερο. Πύρωναν στο τζάκι τη "μασιά" (το εργασία για το σκάλισμα της φωτιάς) να κοκκινίσει και περνούσαν το πυρωμένο σίδερο πάνω από την επιφάνεια της κρέμας "καίγοντας" έτσι τη ζάχαρη.

Υλικά

  • 400ml κρέμα γάλακτος
  • 100ml γάλα πλήρες
  • 1 κλωνάρι βανίλιας (ή βανιλίνη)
  • 6 κρόκους αυγών
  • 90γρ. ζάχαρη
  • Καστανή ζάχαρη για το πασπαλισμα

Προετοιμασία

  1. Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Πριν πάρει βράση, προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Αφού διαλυθεί η ζάχαρη και αφρατέψει το μείγμα μοιράζουμε σε 6 πυρίμαχα μπολ.
  2. Βάζουμε τα μπολ σε ταψί με ζεστό νερό που φτάνει ως τη μέση των μπολ και ψήνουμε στο φούρνο στους 140oC για 45' λεπτά.
  3. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 10' - 15' λεπτά
  4. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και καίμε με το φλόγιστρο να καραμέλώσει, λίγο πριν σερβίρουμε
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαγιονέζα, η σπιτική

Ψαροκροκέτες του Jamie Oliver

Χοιρινά παϊδάκια από τον Gordon Ramsay

ADVERTISING

SHARE: