Πάσχα 2019: Από πού “προέρχεται” το σοκολατένιο αβγό

Πάσχα 2019: Από πού “προέρχεται” το σοκολατένιο αβγό
Πασχαλινά σοκολατένια αυγά σε βιτρίνα καταστήματος στην Αθήνα Eurokinissi

Μέσα από διαφορετικούς μύθους, έχει χτιστεί ολόκληρη βιομηχανία που στηρίζεται στη λαχτάρα των παιδιών, για σοκολάτα είτε αυτή έχει τη μορφή αυγού είτε λαγού είτε κότας, αρνιού ή ό,τι άλλο βάλει η φαντασία ενός δεξιοτέχνη ζαχαροπλάστη.

Είναι το γλυκό που φτάνει κάθε χρόνο κατά τον εορτασμό του Πάσχα στα χέρια των παιδιών τυλιγμένο συνήθως με ιλουστρασιόν κόκκινο και χρυσό χαρτί και καταναλώνεται σε μηδενικό χρόνο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα πασχαλινό σοκολατένιο αυγό. Πώς, όμως, δημιουργήθηκε η παράδοση για το πασχαλινό αυτό έδεσμα;

Το αυγό, τα κουνέλια και οι λαγοί είναι σύμβολα γονιμότητας. Το έθιμο των σοκολατένιων πασχαλινών εδεσμάτων προέρχεται από τη Γερμανία: Σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση, ο λαγός έρχεται από την εξοχή και φέρνει χρωματιστά αυγά. Το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα τα παιδιά βγαίνουν στο κήπο ή στο δάσος για να ψάξουν τα αυγά που έκρυψε.

Το πασχαλινό λαγουδάκι (Osterhase), ή πασχαλινός λαγός (Sinterklaas) φαίνεται πως είναι πολύ αγαπητό και στην Ολλανδία, η οποία διεκδικεί τον τίτλο ως τόπος προέλευσης. Ο πασχαλινός λαγός επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφήνει δώρα και πασχαλινά αυγά στα παιδιά (όπως ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα).

Μια άλλη εκδοχή θέλει τον λαγό του Πάσχα να προέρχεται από έναν αρχαίο θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο η θεά Εστία βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί σε ένα χιονισμένο δάσος ένα χειμώνα και για να το βοηθήσει να επιβιώσει το κρύο, το μετέτρεψε σε κουνέλι. Επειδή αυτή η διαδικασία δεν έγινε σωστά, το κουνέλι συνέχισε να γεννά αυγά. Για να ευχαριστήσει την θεά που το έσωσε το μεταμορφωμένο κουνέλι χάριζε κάθε άνοιξη διακοσμημένα αυγά στην θεά.

Μέσα από τους μύθους αυτούς και κατόπιν του εθίμου, έχει χτιστεί ολόκληρη βιομηχανία, που στηρίζεται στη λαχτάρα των παιδιών, για σοκολάτα είτε αυτή έχει τη μορφή λαγού, αυγού, κότας, αρνιού ή ό,τι άλλο βάλει η φαντασία ενός δεξιοτέχνη ζαχαροπλάστη.

Trivia

  • Το πρώτο σοκολατένιο αυγό κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε το 1875 από τον John Cadbury.
  • Το πιο μεγάλο πασχαλιάτικο σοκολατένιο αβγό, που κατασκευάστηκε ποτέ, ήταν στην Ιταλία το 2011. Είχε 10.39 μέτρα ύψος και ζύγιζε 7.200 κιλά. Ήταν πιο ψηλό από καμηλοπάρδαλη και πιο βαρύ από ελέφαντα.
  • Παγκοσμίως το 9,43% των παιδιών καταναλώνει το πασχαλινό αβγό πριν από την Κυριακή του Πάσχα.
  • Περίπου 1 στα 5 παιδιά (σε ποσοστό περίπου 19%) αρρωσταίνει από την υπερκατανάλωση σοκολατένιων αβγών.
  • Περίπου 4 εκατ. τόνους σοκολάτας παρήγαγαν τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2018, σύμφωνα με την Eurostat.
  • Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, το σοκολατένιο αυγό “κρύβει” πάρα πολλές θερμίδες. Όσο πιο μεγάλο, τόσο το χειρότερο. Με την αντιστοιχία ότι η σοκολάτα γάλακτος έχει 535 θερμίδες/100 γραμμάρια, ένα μεσαίο πασχαλινό αυγό (100γραμ) έχει 535 θερμίδες, ενώ ένα μεγάλο, διπλού βάρους έχει αντίστοιχα 1070 θερμίδες. Ο σοκολατένιος λαγός (180γραμ) έχει  963 θερμίδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα