Πέννες αλ αραμπιάτα – Η αυθεντική ιταλική συνταγή

Πέννες αλ αραμπιάτα – Η αυθεντική ιταλική συνταγή

«Πέννες αλ αραμπιάτα». Είναι μια συνταγή απλή, εύκολη, γρήγορη και γευστικότατη. Μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο ή και ως κύριο πιάτο σε μια βραδιά με φίλους, όταν ο καιρός είναι κρύος και ντεφετάδος, (από το ιταλικό difetto = ελάττωμα).

Στα ιταλικά «Sugo all arrabbiata», = «Σάλτσα θυμωμένη».! Φτιάχνεται με κρεμμύδι, σκόρδο, ώριμα ντοματίνια, καυτερή πιπεριά και λάδι ελιάς. «arrabbiato» – θηλυκό «arrabbiata» είναι μετοχή του arrabbiare – arrabbiarsi και ουσιαστικό rabbia = θυμός.! Τα μακαρόνια που δένουν καλύτερα με την εν λόγω σάλτσα είναι οι πέννες, (penne στα ιταλικά = αγκάθια), χωρίς φυσικά να αποκλείονται και τα σπαγγέτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, πάντα σε σιγανή φωτιά, σοτάρουμε σε λάδι ελιάς τριμμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Να θυμόμαστε πάντα πως στην Ιταλία σε όλες τις σάλτσες κυριαρχεί το σκόρδο και μετά έρχεται το κρεμμύδι. Έτσι κι εδώ το σκόρδο κυριαρχεί του κρεμμυδιού… Αφού σοταριστεί το μίγμα κρεμμυδιού και σκόρδου, τσιγαρίζουμε τις κόκκινες καυτερές πιπεριές… Αν θέλουμε, ανάλογα με τα γούστα μας και τις αντοχές του στομαχιού μας, ρίχνουμε και κόκκινο πιπέρι πάντα καυτερό…

Αφού όλα τα υλικά τσιγαριστούν, ρίχνουμε και τα ώριμα ντοματίνια ή το πουμαρώ μας ή τις ώριμες ντομάτες μας και αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει γύρω στα 20 λεπτά.! ΠΡΟΣΟΧΗ : Αν βάλουμε ντοματίνια ή ώριμες ντομάτες…, τότε τις καθαρίζουμε…, τους βγάζουμε την πέτσα, το φλούδι… Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει σε αλατισμένο νερό τις πέννες μας…, ή τα σπαγγέτι μας.!

Αφού φράσουν τα μακαρόνια μας, (πέννες ή σπαγγέτι), πάντα αρντέντε ή αλ ντέντε…, με τρυπητή κουτάλα τα παίρνουμε από την κατσαρόλα τους και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την σάλτσα. Τα ανακατεύουμε ώστε να περιλούσει η σάλτσα μας όλα τα μακαρόνια… ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν ρίχνουμε ποτέ την σάλτσα στα μακαρόνια, όπως κάνουμε στην Ελλάδα, αλλά τα μακαρόνια στην σάλτσα… , και με τέτοιο τρόπο που να κρατούν λίγο νερό από εκείνο μέσα στο οποίο έβρασαν ώστε το άμυλο τους να δέσει με την σάλτσα μας. Γι αυτό μεταχειριζόμαστε κουτάλα τρυπητή κι όχι άδειασμα στο τρυπητό.

Με την κουτάλα κρατούν λίγο από το νερό τους… Προς τούτο, κρατάμε για ρεζέρβα ένα ποτήρι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια, ώστε να ρίξουμε λίγο στην σάλτσα…, σε περίπτωση που η σάλτσα μας πήξει πολύ… Η αποψινή μας μακαρονάδα σερβίρεται με τριμμένο τυρί Παρμεζάνα, (Parmigiano-Reggiano), χωρίς φυσικά να αποκλείεται το Pecorino ή το δικό μας κεφαλοτύρι…, Για την ωραία φιγούρα στο σερβίρισμα προσθέτουμε λίγα χλωρά φύλλα μαϊντανό…, και φυσικά κόκκινο κρασί ξηρό, (μπρούσκο),!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα