Ψητό φιλέτο κοτόπουλο brine, με ρυζοσαλάτα

Ψητό φιλέτο κοτόπουλο brine, με ρυζοσαλάτα
Στήθος κοτόπουλου ψητό, μαριναρισμένο σε άλμη, με ρυζοσαλάτα Cookleit

Γιατί το γεγονός πως προσέχεις τη διατροφή σου, δεν σημαίνει πως συμβιβάζεσαι με τη γεύση.

100 γραμμάρια ψητό στήθος κοτόπουλο προσφέρει 31 γρ. πρωτεΐνης σε μόλις 165 θερμίδες

Είναι αλήθεια. Το κοτόπουλο είναι η οικονομική και υγιεινή επιλογή για όποιο θέλει να προσέξει λίγο τη διατροφή του, αλλά αδυνατεί να σβήσει για καιρό τα κάρβουνα στην αυλή. Το πρόβλημα όμως είναι πως συγκεκριμένα το καθαρό φιλέτο, η άπαχη πρωτεΐνη δηλαδή δεν έχει την γεύση που θα ήθελες. Το βασικό θέμα με ένα φιλέτο κοτόπουλο στο γκριλ είναι πως στεγνώνει πολύ και όταν πια μπει στο πιάτο είναι ξερό και υπό μια έννοια, άνοστο.

Το φαινόμενο της όσμωσης

Υπάρχει λύση για να γίνει το χαμηλό σε θερμίδες γεύμα, νόστιμο και ζουμερό. Σ’ αυτό συμβάλλει η Φυσική και το φαινόμενο της όσμωσης.

Τι χρειάζεται να κάνεις; Αρκεί να βάλεις το κοτόπουλο σε ένα διάλυμα από νερό και αλάτι. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να προκαλεί αυτή την διαδικασία της όσμωσης, προσθέτοντας υγρασία και γεύση στους ιστούς του κοτόπουλου. Φυσικά, το όλο φαινόμενο έχει ακόμη πιο εκτενή εξήγηση, όμως όπως πολύ σοφά έλεγε ο Γιώργος Κωνσταντίνου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο», δεν θέλεις να το μάθεις. Θέλεις να το φας.

Η μέθοδος στα αγγλικά ονομάζεται brining και αρκεί μισή ώρα για να προσφέρει στο φιλέτο υγρασία. Αν μάλιστα προσθέσετε στην άλμη λίγα μπαχαρικά, τότε εκτός από ζουμερό το κοτόπουλο θα γίνει πεντανόστιμο και αρωματικό, από μέσα προς τα έξω.

Τα συστατικά της άλμης

Υπολογίστε για μισό λίτρο νερού, 1/4 του φλιτζανιού αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε καστανή ζάχαρη, 2-3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες, μερικούς κόκκους χοντροσπαμένους κόκκους πιπέρι και κλωνάρια μυρωδικών, όπως θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο.

Μια συνταγή για να ξεκινήσεις

Ψητό φιλέτο κοτόπουλο με ρυζοσαλάτα Cookleit

Δοκιμάσαμε προσωπικά την μέθοδο και είναι πράγματι εξαιρετική. Το κρέας από το στήθος του κοτόπουλου τραβάει το νερό σαν σφουγγάρι και έτσι την ώρα που ψήνεται δεν χάνει όλη την υγρασία του και παραμένει τρυφερό και στο πιάτο. Δείτε πως θα ετοιμάσετε την άλμη, αλλά και μια εξαιρετική ρυζοσαλάτα με καστανό ρύζι για συνοδευτικό.

Υλικά για 2 μερίδες

  • Ένα στήθος κοτόπουλο περίπου 500 γραμμάρια
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • Και μισό κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την άλμη: 1,2 λίτρα νερό
  • Ένα τέταρτο του φλιτζανιού αλάτι
  • Ένα τέταρτο του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 3 σκελίδες σκόρδο σπασμένο
  • 1 κουταλάκι της σούπας χοντρό σπασμένο πιπέρι
  • 3-4 κλωνάρια θυμάρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Γιατί ρυζοσαλάτα: 170 γραμμάρια καστανό ρύζι
  • Ένα αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
  • Ένα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • Μπόλικο Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Μία κουταλιά της σούπας λάδι
  • 2 κλωνάρια θυμάρι

Προετοιμασία

  1. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από τα περιττά λίπη χωρίζουμε τα δύο στήθη στα δύο και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Βάζουμε σε σε ένα κατσαρολάκι τη μισή ποσότητα νερού, το αλάτι και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν.
  3. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα γυάλινο μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το χοντροσπασμένο πιπέρι, τα κλωνάρια θυμάρι και τις σκελίδες σκόρδο. Αφήνουμε σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ώρα.
  4. Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα ή την ηλεκτρική ψηστιέρα για να ψήσουμε το φιλέτο.
  5. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την άλμη σκουπίζουμε την υγρασία και αλείφουμε με ένα πινέλο με ελάχιστο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φιλέτου με τα μπαχαρικά, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι.
  6. Ψήνουμε στο γκριλ στο γκριλ για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, φροντίζοντας να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά.
  7. Στο μεταξύ, βράζουμε το καστανό ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και προσθέτουμε στο νερό, το ελαιόλαδο και το θυμάρι. Το καστανό ρύζι χρειάζεται τουλάχιστον τρία τέταρτα της ώρας για να βράσει και να είναι έτοιμο.
  8. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το αγγούρι και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  9. Σερβίρουμε το φιλέτο κοτόπουλο με τη ρυζοσαλάτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα