Στο Μίτο, το Κρητικό Καφενείο στην Καλλιθέα

Στο Μίτο, το Κρητικό Καφενείο στην Καλλιθέα

Κρητικοί μερακλίδικοι μεζέδες και ρακή που φέρνουν όλη την Κρήτη στο τραπέζι σου

Κατ’ αρχήν, η πρόταση για βραδυνή έξοδο σε ένα … καφενείο ξένισε την παρέα. Ομως, ο άνθρωπος που μας πρότεινε να ξεκινήσουμε από τρεις διαφορετικές μεριές της Αττικής για να συναντηθούμε στην Καλλιθέα, στο κρητικό καφενείο Ο Μίτος, είναι -πώς να το πούμε;- εγγύηση.

Φτάσαμε λοιπόν και πράγματι το περιβάλλον ήταν ενός κλασικού, συνοικιακού καφενείου: “Αν θέλεις πολυτέλειες, άμε στο Κολωνάκι”, προτρέπει άλλωστε στη σελίδα του μαγαζιού στο facebook ο ιδιοκτήτης του, Μανώλης Χνάρης.

Ξεκινήσαμε με τα πολύ απλά- η αλήθεια είναι ότι παρά τις εγγυημένες συστάσεις, είχαμε τις επιφυλάξεις μας για το τι μπορείς να φας σε ένα καφενείο. Γραβιέρα και σταμναγκάθι βραστό. Νομίζω ότι είναι τεστ συνολικά για ένα εστιατόριο το πόσο καλά βρασμένα προσφέρει τα χόρτα: κάτι σαν τις πατάτες τις τηγανητές- φεύγω τρέχοντας απ’ όπου σερβίρουν προτηγανισμένες. Συνεχίσαμε με ντολμαδάκια που κάποιοι δεν αγαπήσαμε αφού το κύμινο φάνηκε παράταιρο σε μας που τα θέλουμε μόνο με άνιθο, κρεμμυδάκι και μπόλικο λεμόνι. Από κει και μετά όμως άρχισε ένας πεντοζάλης γεύσης- σα να είχαμε ανέβει στα Λιβάδεια Μυλοποτάμου, το χωριό του ιδιοκτήτη. Κατσικάκι οφτό αλατισμένο με χοντρό αλάτι, γίδα βραστή που μοσχοβόλαγε προηγήθηκε ενός αξεπέραστου γαμοπίλαφου που ισορροπούσε εξαιρετικά ανάμεσα στη στάκα και το λεμόνι. Σα να μην είχαμε ξαναφάει στη ζωή μας γευθήκαμε χοιρινό με ρεβίθια, κατσικάκι μαγειρεμένο με κρασί στην κατσαρόλα και χοχλιούς μπουρμπουριστούς. Όλα αυτά με τη συνοδεία εξαιρετικής ρακής. Εντάξει, το παρακάναμε όταν είπαμε να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του ιδιοκτήτη να πίνουμε ‘παρέα με τσιμπολόι’ αφού ήμασταν οκτώ και είχαμε παραγγείλει για δεκάξι. Όχι ότι δεν τα βγάλαμε πέρα…

 

Για το τέλος ήρθαν τυροπιτάκια με μέλι και χλωρή μυζήθρα με μέλι και κανέλα. Μαγεία! Καθώς συνεχίζαμε να πίνουμε και να κουβεντιάζουμε όμως, μαζί με τα καραφάκια της ρακής έφτασαν στο τραπέζι μας δισκάκια με κομμένο λάχανο πασπαλισμένο με αλάτι και λίγο ξύδι. ‘Παρέα για τη ρακή’ μας είπαν και λίγο αργότερα της έφεραν κι άλλη: Οι Κρητικοί το ξέρουν καλά, εμείς το μάθαμε εκείνο το βράδυ, ότι η φρέσκια, ωμή αγκινάρα συνοδεύει εξαιρετικά το αψύ ποτό: Τρως μόνο το λευκό μέρος της αγκινάρας και δίνει μια έντονη γεύση δροσιάς στο στόμα.

Ο λογαριασμός ήταν κι αυτός στις ευχάριστες εκπλήξεις της βραδιάς: Υπολογίστε 10- 12 ευρώ το άτομο με πολύ φαγητό- και τώρα τη Σαρακοστή στο μενού προστίθενται και σαρακοστιανά. Α, το βράδυ που πήγαμε εμείς μια παρέα νεαρών κρητικών με τη συνοδεία λύρας και λαούτου ταίριαζαν μαντινάδες. Ωραίοι ήταν!

Κρητικό Καφενείο Ο Μίτος- Αριστείδου 62, Καλλιθέα, τηλ. 210-9510134

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα