Το τυρί που μπορείς να έχεις στο ψυγείο 20 χρόνια

Το τυρί που μπορείς να έχεις στο ψυγείο 20 χρόνια
To chhurpi είναι το τυρί που κρατάει περισσότερο από όσα κυκλοφορούν στον κόσμο. shutterstock

Στα Ιμαλάια παρασκευάζουν ένα τυρί που 'αντέχει' για μήνες και χρόνια, εφόσον ζυμωθεί, αποξηρανθεί και αποθηκευτεί σωστά. Λέγεται chhurpi και χρησιμοποιείται και σαν τσίχλα.

Οι κτηνοτρόφοι στα ανατολικά Ιμαλάια παρασκευάζουν επί χιλιάδες χρόνια ένα είδος τυριού που διατηρείται έως και για 20 χρόνια. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, έχει καπνιστή επίγευση και πολύ σκληρή σύσταση. Τόσο σκληρή που όποιος θέλει να το φάει, πρέπει να μασάει για ώρες -καθώς όσο περισσότερο μασάει τόσο πιο ‘μαστιχωτό’ γίνεται. Το αγαπημένο σνακ των κατοίκων της ανατολικής Ινδίας και του Νεπάλ προσφέρεται σε μικρούς κύβους και οι λάτρεις το μασούν για ώρες -σαν τσίχλα. Η γεύση είναι ουδέτερη.

Το chhurpi κέρδισε τη θέση του στο BBC που έκανε θέμα για τους λόγους που επιτρέπουν σε τυρί να ‘κρατάει’ για χρόνια, αλλά και αυτούς που εξυπηρετεί. Για αρχή, να πούμε πως το γάλα προέρχεται από chauri, που είναι το παιδί αγελάδας και yak  -εξημερωμένου βοοειδούς που ζει στα Ιμαλάια, το Θιβέτ και τη Βόρεια Μιανμάρ έως τη Μογγολία και τη Σιβηρία.

Το ζώο που δίνει το γάλα για το τυρί που συντηρείται για δεκαετίες. worldtibetart.blogspot.com

 

Ο τρόπος που διαχειρίζονται αυτοί που φτιάχνουν το συγκεκριμένο τυρί, το βουτυρόγαλα (είναι παραδοσιακός και δεν περιλαμβάνει μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, ενώ παραπέμπει σε αυτόν της ρικότα) είναι τέτοιος που δεν αφήνει πολύ υγρασία και για αυτό πέραν του ότι δεν μασιέται εύκολα, μπορεί να συντηρείται για μήνες και χρόνια, όταν ζυμωθεί για έξι έως 12 μήνες, αποξηρανθεί και αποθηκευτεί σωστά, σε δέρμα ζώων. Αυτό επιτρέπει στους κτηνοτρόφους των Ιμαλαϊων να το παίρνουν μαζί τους στα μεγάλα ταξίδια, σε υψόμετρα που δεν υπάρχουν πολλά άλλα προϊόντα προς βρώση. Για την ιστορία, το chhurpi βγαίνει και σε μαλακή έκδοση, που χρησιμοποιείται σε σούπες και τουρσί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα