Τραχανάς με κοπανιστή και μανιτάρια

Τραχανάς με κοπανιστή και μανιτάρια

Η εκδίκηση της παράδοσης είναι ένα πιάτο που τρώγεται αχνιστό

Πόσες φορές δεν ξυνίσατε τα μούτρα με την αποκάλυψη της μαμάς, τα χειμωνιάτικα βράδια; Ναι, εκείνα που είχε τραχανά, με βούτα φρυγανιάς και τριμμένη φέτα. Ναι, δεν ήταν και το καλύτερό σας. Ναι, δεν ήταν και σουβλάκι. Κι ήρθε η ζωή, που πάντα βρίσκει τρόπο να “επανορθώσει” την ύβρι και σας έδειξε πως η παράδοση δεν “πλέχτηκε” τυχαία. Το κάθε της πιάτο άντεξε πολλά, για να έρθει ένα μικρό κακομαθημένο να το βγάλει από το τραπέζι.

Τον ζητάμε τον τραχανά, γιατί είναι υγιεινός, γιατί είναι θρεπτικός και γιατί βολεύει κάτι κρύα βράδια που δεν έχει τίποτα άλλο το ψυγείο, παρά νερό, τυρί και γάλα (ή και ούτε γάλα). Τον εθέλουμε γιατί μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, όταν η μανούλα φρόντιζε για τη σίτισή μας. Και μπορούμε να τον έχουμε σαν το πιο αυθεντικό comfort food της ελληνικής γαστρονομίας.

Οκ, τα βασικά για ένα πιάτο τραχανά τα γνωρίζεται. Η φίλη μου η Εύα, η Funky Cook ντε, ήρθε να προσθέσε μια δυο τσαχπινιές για να τον κάνει λίγο πιο… funky. Πριν από όλα κράτησε τις συμβουλές της. “Να θυμάσαι οτι ο τραχανάς χρειάζεται σιγανή φωτιά, τακτικό ανακάτεμα, μεγάλη κατσαρόλα”. Και αυτό: “Μπορείς αρχικά να χρησιμοποιήσεις την μέτρηση ένα μέρος τραχανά και τέσσερα νερό, ανάλογα αραιώνεις την σούπα για να την φέρεις στα μέτρα σου”.

Υλικά

για την σούπα: 250 gr. τραχανά ξυνό

1 κρεμμύδι ξερό

1000 ml. ζωμό κοτόπουλο

100 gr. γιαούρτι στραγγιστό

50 gr. κοπανιστή

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδος

100 gr. φέτα

Αλάτι

Φρέσκοκομμένο πιπέρι

για τα μανιτάρια :4 μανιτάρια λευκά

1 κλωναράκι ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

για τα κρουτόν ζέας: 3 φέτες ψωμί ζέας

Ελαιόλαδο

Προετοιμασία

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδια το σωτάρουμε με το βούτυρο για 1 λεπτό, προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τον χλιαρό ζωμό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, ανάλογα με τον τραχανά που θα χρησιμοποιήσουμε, μέχρι να χυλώσει.

Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, την κοπανιστή και πιπέρι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα μανιτάρια, μαζί με το βούτυρο και την φρέσκια ρίγανη, μόλις στεγνώσουν από τα υγρά τους αποσύρουμε το τηγάνι.

Κόβουμε το ψωμί ζέας σε μικρά κυβάκια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Φρυγανίζουμε  για μερικά λεπτά, σε ένα τηγάνι ή στον φούρνο.

Σερβίρουμε την σούπα αυτή, με μανιτάρια, κρουτόν και τρίμματα φέτας.

Μυστικά:

– Αντί για ψωμί ζέας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα ψωμιά όπως πολύσπορο ή ολικής άλεσης.

– Τα μανιτάρια μπορείτε να τα παραλείψετε.

– Μπορούμε να ραντίσουμε τα κρουτόνς με λάδι τρούφας.

– Η ρίγανη είναι προαιρετική

ΠΗΓΗ FUNKY COOK

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα