Βήμα προς τη λύση

Βήμα προς τη λύση
HAm???????e ?? ?? ??? ???/ ??õd? E?I????T? . (EUROKINISSI-??M? KOMd?) Eurokinissi

Έκτακτη συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Τζωρτζάτου με θέμα τα προβλήματα στην αγορά, λόγω των κινητοποιήσεων και τον αναπτυξιακό νόμο. Για "αποτελεσματική συνάντηση" έκανε λόγο ο κ. Τζωρτζάτος. Συνεδριάζουν σε τεταμένο κλίμα οι μεταφορείς. Αναμένονται ανακοινώσεις. Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση άρνησης επίταξης

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών φορτηγών κ. Γ. Τζωρτζάτο και εκπροσώπους των μεταφορέων, είχε στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Η συζήτηση του υπουργού δεν αφορούσε μόνο στο θέμα της ένταξης του επαγγέλματος στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά συνολικότερα η παρέμβασή του ήταν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά καθώς σταδιακά αρχίζουν να υπάρχουν έντονες δυσλειτουργίες σε αρκετούς κλάδους.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, κάτι που φαίνεται και από τη δήλωση του Γιώργου Τζωρτζάτου.

“Όταν οι προθέσεις είναι καλές, οι συναντήσεις είναι σύντομες και αποτελεσματικές” τόνισε. Ο Γιώργος Τζωρτζάτος θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για τα όσα είπε με τον υπουργό και αναμένονται δηλώσεις.

Εκπρόσωποι των εννέα ομοσπονδιών των μεταφορέων πραγματοποιούν συνάντηση στα γραφεία τους με την επιτροπή αγώνα και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Υπάρχουν προτάσεις για τη λήξη των κινητοποιήσεων, ωστόσο πολλοί που διαφωνούν και σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση των αυτοκινητιστών χαρακτηρίζεται από φωνές και ένταση.

Εν τω μεταξύ, περίπου διακόσια κοντέινερ με φάρμακα και ευπαθή προϊόντα, επέτρεψαν να μεταφερθούν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην αγορά οι απεργοί ιδιοκτήτες φορτηγών σε ένδειξη καλής θέλησης.

Στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ παραμένουν στοιβαγμένα περισσότερα από 4.000 κοντέινερ, ενώ εισαγωγείς και έμποροι συζητούν με εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών προκειμένου να τους επιτρέψουν και αύριο να βγάλουν από το λιμάνι και άλλη παρτίδα με κοντέινερ.

Έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης παραμένουν σταθμευμένα τα φορτηγά αυτοκίνητα και τα βυτιοφόρα, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.

Οι απεργοί τηρούν στάση αναμονής χωρίς να προβαίνουν σε αιφνιδιαστικές κινήσεις όπως τις προηγούμενες ημέρες, καθώς βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με σοβαρές κυρώσεις.

Κόντρα και ψηφοφορία

Εν τω μεταξύ, με 53 ψήφους υπέρ και 46 κατά υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης η οποία και έφτασε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την τροπολογία ενώ υπήρχαν διαφωνίες και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Α. Κακλαμάνης ο οποίος όμως την ψήφισε τελικά.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για  πολιτικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις. Κάλεσε μάλιστα το ΚΚΕ να προσέξει, να αναλάβει τις ευθύνες του και να αναλογιστεί τι κάνει αυτή τη στιγμή σε βάρος της χώρας. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι “Χαϊδεύουν τα αυτιά των απεργών, την ώρα που η χώρα περνά μία δύσκολη περίοδο και η κυβέρνηση πράττει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη νομιμότητα”.

Στον υπουργό Οικονομικών απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος τον ρώτησε αν απειλεί το ΚΚΕ

“Να προσέξει τι το ΚΚΕ; Ήταν απειλή αυτό;” είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προκαλεί τον εργαζόμενο λαό.

Η τροπολογία προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για όσους, αν και είναι σε επίταξη, οι υπηρεσίες ή τα μέσα τους, δεν λειτουργούν με βάση το δημόσιο συμφέρον και θα προβλέπεται γι’ αυτό φυλάκιση 3 ετών και σε περίπτωση υποτροπής, κάθειρξη 5 ετών.

Ακόμη, ως παρεπόμενη ποινή μπορεί να αφαιρείται η άδεια της χρήσης του μεταφορικού μέσου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα