Αυτό που φαίνεται ότι ενοχλεί την κυβέρνηση είναι ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δείχνει με τη στάση του ότι το ρεύμα διαμαρτυρίας δεν είναι εργαλειοποιημένο από την Κουμουνδούρου.
Μια νέα μορφή της "καχεκτικής δημοκρατίας" της μετεμφυλιακής περιόδου διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις υποκλοπές. Η επιστολή Ράμμου πιστοποιεί τη δημοκρατική εκτροπή.
Κάθε μέρα που περνάει, καταλαβαίνουμε όλο και καλύτερα ότι κάτι δεν πάει καλά με την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Η σελίδα έχει γυρίσει αλλά προς τα πίσω.
Η κυβέρνηση φέρει ρύθμιση προκειμένου να εμποδιστεί η συμμετοχή στις εκλογές του καταδικασμένου ναζί Κασιδιάρη και του νεοχρυσαυγίτικου μορφώματος που έχει αυτός δημιουργήσει.
Τα συνεχή sold out της παράστασης στο θέατρο Γκλόρια αποδεικνύουν ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το θέμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Και αυτό δεν έχει προκύψει τυχαία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχτηκε υποσχόμενος απαρέγκλιτο σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο. Θα περάσει στην Ιστορία ως αυτός που το σεβάστηκε λιγότερο από οποιονδήποτε προκάτοχό του από το 1974 και μετά.
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν μπορούν να μπαίνουν στο παζάρι των ψήφων. Δεν ανήκουν ούτε στον Μητσοτάκη ούτε σε κανέναν πρωθυπουργό. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον Παρθενώνα.
Η απάνθρωπη υπόθεση βασανισμού του 35χρονου στην Πάτρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, συγκλόνισε την κοινωνία. Το ίδιο και εκείνη του ομαδικού βιασμού του 15χρονου. Τι συνδέει αυτές τις δύο υποθέσεις;
Πάνω λοιπόν που άρχιζε κανείς να αναρωτιέται μήπως δεν μπορεί να αντιληφθεί το βάθος της κυβερνητικής σκέψης, ήρθε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ να πράξει το λογικό, επαναφέροντας την τάξη.
Πριν πολλά χρόνια ο Σαββόπουλος είχε τραγουδήσει τον περίφημο στίχο "το δικαστήριο ήταν μέσα εκεί, αλλά η δικαιοσύνη ήταν απ’ έξω". Στίχος που περιγράφει εν πολλοίς όχι μόνο τι συνέβη με την υπόθεση της Ηλιούπολης, αλλά για συμβαίνει γενικά με τη Δικαιοσύνη.
Πώς είναι δυνατόν να καλούνται τα θύματα της κακοποίησης να καταγγείλουν τους κακοποιητές, αν στις δίκες κακοποιούνται εκ νέου και ταυτόχρονα αθωώνονται οι θύτες.
Ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός καταφεύγει σε ένα απίθανο επιχείρημα προκειμένου να διαχειριστεί την κατάρρευση της δημαγωγίας για την ασφάλεια. Η προσπάθεια εγκλωβισμού των πολιτών σε ένα ψευτοδίλημμα.
Η παραβατική συμπεριφορά μεγάλου μέρους των Ρομά δεν αποδεικνύει την "εγκληματική φύση" τους, αλλά την αποτυχία του ελληνικού κράτους να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η τιμή της ανθρώπινης ζωής φαίνεται ότι αποτιμάται πολύ φθηνά στην ελληνική επικράτεια όπως κατέδειξε το περιστατικό με τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη.
Όσα λέει ο Κρέων είναι ανάλογα με εκείνα που υποστηρίζουν συνήθως οι άνθρωποι της εξουσίας με διαφορετικές λέξεις και κρατώντας υποκριτικά τα προσχήματα.
Τα νέα ξενοδοχεία σε συνδυασμό με το Airbnb και τις επιχειρήσεις εστίασης που πολλαπλασιάζονται για να εξυπηρετήσουν τη διαρκώς διευρυνόμενη τουριστική αγορά, αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης.
Η κοινωνία πρέπει να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη που κινδυνεύει να χάσει άδικα την πρώτη του κατοικία. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει, είναι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε το νόμιμο να μην οδηγεί σε βαρβαρότητες.
Όταν γίνεται μια τόσο σοβαρή καταγγελία, θα περίμενε κανείς ότι η διεύθυνση της Κιβωτού του Κόσμου θα δεσμευόταν για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και δεν θα έσπευδε να βγάλει πόρισμα.
Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας κυκλοφόρησε ένα ντροπιαστικό βίντεο διαστρέβλωσης της Ιστορίας που προσβάλλει τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν.
Ο πρωθυπουργός έχει περιέλθει σε μια αντικειμενικά δεινή θέση. Λίγοι επικεφαλής κυβερνήσεων στο παρελθόν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια τόσο σύνθετη πολιτική εξίσωση, της οποίας καμία ενδεχόμενη λύση δεν είναι χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ακρίβεια και την υπόθεση Πάτση. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να φτάσει ως τον Μάιο ή θα αναγκαστεί να επισπεύσει τις εκλογές.
Από το σκάνδαλο της Siemens στη Novartis και από τη δίκη για το Μάτι και τη Χρυσή Αυγή μέχρι τις υποκλοπές και τον Λιγνάδη, είναι κοινός τόπος ότι η Δικαιοσύνη εξαντλεί την επιείκειά της στους μεγαλοσχήμονες και την αυστηρότητα της στους φτωχοδιάβολους.
Σταθερά της ελληνικής Ιστορίας αποτελεί επίσης το ότι η Πολιτεία ούτε ανταμείβει όσους προσφέρουν, αλλά ούτε και τιμωρεί όσους λειτουργούν ως αρπακτικά.
Η υπόθεση που είχε ως πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Πάτση φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το δόγμα του Μαξίμου που συνοψίζεται στη φράση "σκάνδαλο είναι μόνο άμα σε πιάσουν".
Πολλές φορές στην ιστορία η εξουσία έχει εμφανιστεί τόσο ισχυρή που κάθε αντίσταση μοιάζει μάταιη και οι ελευθερίες θεωρούνται "πολυτέλεια" και μοιάζουν αδιάφορες για τους πολλούς. Αυτές όμως είναι οι στιγμές που οι πολίτες κρίνονται.
Πριν λίγο καιρό αυστηροποιήθηκε ο Ποινικός Κώδικας χωρίς αποτέλεσμα στον περιορισμό της εγκληματικότητας. Τώρα ο Βορίδης ανοίγει το θέμα των ακρωτηριασμών.
Το έγκλημα των 213 είναι η κοινωνική σήψη. Η δε ειδησεογραφική κάλυψη των βιασμών της δωδεκάχρονης θέτει επί τάπητος το ζήτημα της προστασίας των πολιτών από τον κιτρινισμό.
Ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις αν οι ναυαγοί σε Λέσβο και Κύθηρα δεν ήταν μετανάστες αλλά Έλληνες και Ελληνίδες; Οι "τραγωδίες", η αδιαφορία και οι κάτοικοι των Κυθήρων που γνωρίζουν πολύ καλά οτι όλες οι ζωές μετράνε.