ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Γιάννης Τριάντης

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σωτ. Τριάντης γεννήθηκε στα Τριαντέικα Αγρινίου (6.11.1955). Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες (τα περισσότερα χρόνια στην «Ελευθεροτυπία»), σε περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εχει εκδώσει ένα βιβλίο (υπάρχουν έτοιμα προς έκδοσιν άλλα δύο). Λατρεύει τη μπάλα, τη ζέστη, την ποίηση, τη μουσική μπαρόκ και τους δύο γιους του.Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης

Ο εξ-αιρετικός Βαρουφάκης απέναντι στο ποταπό και απεχθές

ΓΝΩΜΕΣ

Εντυπωσιακή η αποκάλυψη, συγκεκριμένα τα στοιχεία, βαριά η μομφή για τον γνωστό Βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Πώλ Μέισον :Συνεργάτης των Μυστικών Υπηρεσιών! Ο μόνος που αντέδρασε από τους εν Ελλάδι φίλους του ήταν ο αρχηγός του ΜέΡΑ25. Υποδειγματική αντίδραση, ανθρώπινα και πολιτικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές: Ο κύβος ερρίφθη

ΓΝΩΜΕΣ

Οι δηλώσεις, τα νέα μέτρα, η εγρήγορση. Τι άλλο χρειάζεται για να αντιληφθούμε ότι επισπεύδονται οι εκλογές;

Ζαν Λικ Μελανσόν

Ο Μελανσόν, οι μισθοφόροι και ο Εράλπ…

ΓΝΩΜΕΣ

Τίποτε δεν συνδέει τον επίδοξο πρωθυπουργό της Γαλλίας, τους μισθοφόρους στην Ουκρανία και τον πρώην πρέσβη της Τουρκίας που αποδομεί τη ρητορική Ερντογάν. Όμως κάποιες "λεπτομέρειες" σε γεγονότα που τους αφορούν, παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Φωτιά στη Βούλα

Κράτος - ερειπιώνας εσαεί;

ΓΝΩΜΕΣ

Η φαρσοκωμωδία περί ευθυνών για την φωτιά στη Βούλα υπενθύμισε δύο τινά. Ότι το περιώνυμο Επιτελικό Κράτος είναι ανέκδοτο πια και -το κυριότερο- ότι κανένα κόμμα εξουσίας δεν έχει σοβαρό Σχέδιο για την Αποκέντρωση, την ρύθμιση αρμοδιοτήτων και την αποτελεσματική διαχείριση καταστροφικών φαινομένων

Κυριάκος Μητσοτάκης - Τζο Μπάιντεν

Περί Συμμάχων και Διεθνούς Δικαίου: Τυποποιημένη ρητορική χωρίς αντίκρισμα

ΓΝΩΜΕΣ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο και (τους) Συμμάχους. Αν αυτό ισχύει, πως εξηγείται το γεγονός ότι οι Δυτικοί κρατούν ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά, παρά την υποτροπιάζουσα συμπεριφορά της Τουρκίας;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΗΠΑ, Ένωση και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο

ΓΝΩΜΕΣ

Έκπαλαι αβρή προς την Τουρκία η Δύση. Όχι επειδή συντελεί στον φρενήρη εξοπλισμό της, αλλά γιατί αποφεύγει τις στιβαρές αντιδράσεις ακόμη και όταν η γείτων αυθαδιάζει, εκτρέπεται και απειλεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Τζο Μπάιντεν

Το θετικό παράδοξο των υπερβολών στην πολιτική κριτική

ΓΝΩΜΕΣ

Η αποτίμηση δύο σημαντικών γεγονότων (Μητσοτάκης στις ΗΠΑ / Κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρωτοτύπησε. Κυρίαρχο στοιχείο της οι ένθεν και ένθεν υπερβολές. Οι οποίες εκθέτουν όσους κατά σύστημα τις επιστρατεύουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το αμείλικτο "γιατί;" σκιάζει τα (θετικά) κυβερνητικά μέτρα

ΓΝΩΜΕΣ

Την αστόχαστη απόφαση για κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023, αναγκάστηκε να την πάρει πίσω ο πρωθυπουργός. Και την εξαίρεση που πέτυχαν τον Μάρτιο οι χώρες της Ιβηρικής για το ηλεκτρικό ρεύμα την είχε επικρίνει. Τώρα, αισχυντηλά κάνει το ίδιο…

Μαρίν Λεπέν

Το φάντασμα της Ακροδεξιάς πλανάται πάνω από την Ευρώπη

ΓΝΩΜΕΣ

Κάποτε, ένα φάντασμα απειλούσε να επιφέρει δραστικές και ζωογόνες αλλαγές στην Ευρώπη. Εκείνο εξαερώθηκε. Και το βρίσκεις μονάχα στις γραμμές του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Ετούτο, το φάντασμα της Ακροδεξιάς, είναι υπαρκτό και λίαν επίφοβο.

Γαλλικές εκλογές

Υστερόγραφα…

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Γιάννης Τριάντης γράφει για τις εκλογές στη Γαλλία, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το λειμώνα των μίντια και άλλα τινά εν συντομία.

Σε ρυθμούς εκλογών η Γαλλία

Γαλλία-εκλογές: Λαϊκισμός και φαιά δυναμική στην πατρίδα του Διαφωτισμού

ΓΝΩΜΕΣ

Όσα διαπιστώνονται προεκλογικώς στη Γαλλία αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά «υπανάπτυκτης χώρας», που θα έλεγαν -μιλώντας για άλλες χώρες- οι πεφωτισμένοι του ευρωπαϊσμού και της ρηχότητας…

Ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Διπλό ατόπημα από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας

ΓΝΩΜΕΣ

Καλώς ήρθε. Αλλά το ξέπλυμα των Ναζί και η αποφυγή οιασδήποτε αναφοράς στον Αττίλα, αμαύρωσαν την έμφανιση του κ.Ζελένσκι. Βαριές οι κυβερνητικές ευθύνες και δικαιολογημένες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, του Σαμαρά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας

Το κυβερνητικό αδιέξοδο, το σημειωτόν του ΣΥΡΙΖΑ και η μοίρα του ΠΑΣΟΚ

ΓΝΩΜΕΣ

Στη νέα εποχή που ανατέλλει (κυβερνήσεις συνεργασίας), το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο, αλλά όχι πρωταγωνιστικό. Καιροφυλακτεί πάντως η διάσπασή του μετεκλογικά. Και πιθανώς η συρρίκνωσή του, αν διενεργηθούν τρίτες εκλογές.

Είναι ανόητοι οι Ίβηρες και πανηγυρίζουν;

Είναι ανόητοι οι Ίβηρες και πανηγυρίζουν;

ΓΝΩΜΕΣ

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πήγαν στο Συμβούλιο Κορυφής αποφασισμένες να απαιτήσουν να μην συνδέεται η τιμή του Φυσικού Αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να μειώσουν τις τιμές. Το πέτυχαν. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση, που δεν έπραξε το ίδιο, θεωρεί ότι η αποσύνδεση θα επιβαρύνει τον  Προϋπολογισμό τους…

Βλαντίμρ Πούτιν

Τροπάρια για φονιάδες

ΓΝΩΜΕΣ

Όταν χύνεται αίμα, δείχνεις κάθε φορά τον φονιά. Ευθέως. Με οργή και αποστροφή. Χωρίς άλλοθι και συμψηφισμούς. Όμως ορισμένοι από αυτούς που σωστά καταγγέλλουν την εισβολή στην Ουκρανία και την πολεμική παράκρουση του Πούτιν, υπήρξαν το ίδιο οργισμένοι και επικριτικοί μπροστά στις υπαρκτές βαρβαρότητες της Δύσης;

Βομβαρδισμοί στο Ιρπίν έξω από το Κίεβο

Ο κακοήθης αφορισμός περί ίσων αποστάσεων στο Ουκρανικό

ΓΝΩΜΕΣ

Τι κι αν καταδικάζεις ρητά την απαράδεκτη εισβολή, την πολεμική παράκρουση και τον τσαρισμό του Πούτιν; Έτσι και πεις ότι υπάρχουν και "κάποια δίκια" της Ρωσίας, οι αφιονισμένες φαλτσέτες της κριτικής σε κατατάσσουν στους ρωσόφιλους.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Η πολεμική παράκρουση του Πούτιν και οι μεταστάσεις στην πεφωτισμένη Δύση

ΓΝΩΜΕΣ

Δείγματα ωμού αυταρχισμού αποκαλύπτει η απόφαση για ρήξη με τους πολιτιστικούς φορείς της Ρωσίας και η φίμωση ρωσικών ΜΜΕ. Την κοινωνία της χώρας αυτής τιμωρούν οι Δυτικοί κι όχι τον Πούτιν. Και παραβιάζουν αρχές που διατείνονται ότι υπηρετούν, όπως το ελευθέρως εκφράζεσθαι.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η μεγάλη αυταπάτη του Πούτιν

ΓΝΩΜΕΣ

Οι αυταπάτες δεν είναι πάντοτε ίδιον αφελών. Ενίοτε αποτελούν συνάρτηση αλαζονικής αυτοπεποίθησης ή/και ισχύος. Απ΄ ο,τι φαίνεται το "όραμα" του Πούτιν για την Ουκρανία συνιστά αυταπάτη πρώτου μεγέθους.

Στειτ Ντιπάρτμεντ

ΗΠΑ - ΕΕ: Είπαν το αυτονόητο για τα νησιά μας, αλλά παρέκαμψαν το φλέγον

ΓΝΩΜΕΣ

Αδιαμφισβήτητη χαρακτήρισαν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Όμως απέφυγαν να θεωρήσουν εξίσου αυτονόητη την αμυντική οχύρωση των νησιών μας. Μέγα θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας.

Ο Παύλος Πολάκης

Παύλος Πολάκης: Αρχηγός των αφιονισμένων και χαίνουσα πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΓΝΩΜΕΣ

Σπανίως βουλευτής απασχολεί την κοινή γνώμη περισσότερο από τον αρχηγό του κόμματός του. Και ποτέ στέλεχος της Αριστεράς δεν χρησιμοποίησε τέτοια αλφάβητο-τοξική και απωθητική. Για το "φαινόμενο Πολάκης" γράφει ο Γιάννης Τριάντης

Νίκος Ανδρουλάκης

Διαχείριση: η συκοφαντημένη λέξη

ΓΝΩΜΕΣ

Κόκκινο πανί για την δογματική Αριστερά η λέξη διαχείριση. Θεωρείται βακτηρία του συστήματος. Κι όμως: το πρώτο θεμελιώδες βήμα για προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας είναι η αποτελεσματική διαχείριση προβλημάτων του καθεμέρα, ειδικά σε χώρες με κράτος ερειπιώνα, όπως η Ελλάδα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης

Σημειώσεις στο περιθώριο της εξοργιστικής δίωξης κατά του Κ. Βαξεβάνη

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Γιάννης Τριάντης γράφει για τη δίωξη κατά του γνωστού δημοσιογράφου που επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των σχέσεων Κεντρικής εξουσίας-Δικαιοσύνης και υπενθυμίζει την δυσανεξία των εκάστοτε κυβερνώντων προς τους τολμητίες της ερευνητικής και κριτικής δημοσιογραφίας.

Τάμπλετ

Η βοή των (τεχνολογικών) γεγονότων και η Ελλάδα που υπνώττει

ΓΝΩΜΕΣ

Η «4η Βιομηχανική Επανάσταση» φτάνει καλπάζοντας. Πολλές χώρες κινητοποιήθηκαν και προετοιμάζονται ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι δραστικές ανατροπές, αλλά να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις αναπόφευκτες επιπτώσεις. Δυστυχώς, η χώρα μας υπολείπεται…

Ο Κώστας Σημίτης

Οι ευρωπαίοι ηγέτες απαντούν στον  Κ. Σημίτη για την (ολέθρια) ένταξη στον Ευρωζώνη

ΓΝΩΜΕΣ

Απάντησαν όψιμα. Αφού είχε γίνει το κακό. Όμως γεγονός αδιαμφισβήτητο παραμένει οτι η χώρας μας δεν ήταν έτοιμη. Μπήκε ανυπεράσπιστη στον λάκκο των λεόντων, με προβληματική Οικονομία και κράτος-ερειπιώνα. Το τίμημα οδυνηρό.

Στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Κανένα σοβαρό Σχέδιο για την Οικονομία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

ΓΝΩΜΕΣ

Τα οικονομικά θέματα θα κρίνουν (και) τις επόμενες εκλογές. Το δυστύχημα για την χώρα είναι ούτε η κυνική και απλοϊκή πρόταση της ΝΔ ούτε οι γενικόλογες αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν Σχέδιο για στιβαρή και ευοίωνη οικονομική προοπτική.

Στιγμιότυπο από το debate για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής

ΚΙΝΑΛ: Η ρητορική της επιστροφής είναι πανηγύρι λέξεων χωρίς προοπτική για τη χώρα

ΓΝΩΜΕΣ

Χρήσιμη ήταν η χαμηλότονη τηλεμαχία, καθώς υπηρέτησε κυρίως τις ανάγκες της εσωκομματικής συγκυρίας. Όμως τίποτε ενδιαφέρον για τις απαιτήσεις της νέας εποχής δεν εισέφεραν οι υποψήφιοι αρχηγοί.

Ο τραυματισμός του Νίκου Μανιού έξω από το Πολυτεχνείο

Έχει δίκιο ο Νίκος Μανιός: Αυτό είναι φασισμός

ΓΝΩΜΕΣ

Οι ασχημίες της αφιονισμένης, δήθεν επαναστατικής δράκας στο Πολυτεχνείο δεν είναι οι μόνες. Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύουν και στα Πανεπιστήμια λογής ομάδες που εμφορούνται από αντιλήψεις αυταρχικής κοπής με φασιστικό αποτύπωμα.

Εικόνα από τις δηλώσεις των Κ. Μητσοτάκη και Μ. Ρούτε με την Ολλανδέζα δημοσιογράφο

Η μαχητική δημοσιογραφία και ο μύθος της ευρωπαϊκής μιντιακής υπεροχής

ΓΝΩΜΕΣ

Είχε και τα καλά της η φορτισμένη παρουσία της Ολλανδέζας συναδέλφου στη συνέντευξη Τύπου και η "διένεξη" με τον πρωθυπουργό. Τουλάχιστον για όσους δεν αρκούνται στην φαντασμαγορία των εντυπώσεων.

Εκκλησία: Πυλώνας σκοταδισμού και απο-ιεροποίησης

Εκκλησία: Πυλώνας σκοταδισμού και απο-ιεροποίησης

ΓΝΩΜΕΣ

Η πρόσφατη εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου αδυνατεί να ισοφαρίσει τις αλγεινές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η στάση της Εκκλησίας στο θέμα της πανδημίας. Δεδομένες οι ευθύνες, αναπόφευκτες οι επιπτώσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ούτε χαστούκια έφαγε η Τουρκία ούτε ήταν πικρή η Ρώμη για τον Ερντογάν

ΓΝΩΜΕΣ

Η συνάντηση με τον…ανυποχώρητο Μπάιντεν έγινε. Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται στο πλαίσιο μιας εύθραυστης αλλά δημιουργικής ισορροπίας. Κάθε άλλο παρά ηττημένος ο Ερντογάν στη Ρώμη.