Εθνικισμός εκτός τόπου και χρόνου

Συζήτηση για τον προϋπολογιμσό του 2015 στην Βουλή την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση για τον προϋπολογιμσό του 2015 στην Βουλή την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Οι δυσκαμψίες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και οι απαιτήσεις της Ελλάδας, για να αντιμετωπισθεί με επιτυχία το μέλλον

Οι συζητήσεις στην Βουλή για τον Προυπολογισμό έφεραν στην επιφάνεια όλες τις δυσκαμψίες και τον χαρακτήρα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Πέραν των ρηχών – συχνά  οξύτατων και φραστικά πεζοδρομιακού επιπέδου – αντιπαραθέσεων, το περιεχόμενο των εκατέρωθεν προβαλλόμενων επιχειρημάτων δείχνει την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να αντικρίσει την πραγματικότητα και να σχεδιάσει με στοιχειώδη επάρκεια την επόμενη ημέρα. Ανεξάρτητος βουλευτής – πρώην Υπουργός μάλιστα – χαρακτήρισε τα ζητήματα που θέτουν οι δανειστές για να συναινέσουν σε εκταμίευση των υπεσχημένων σαν «οδηγίες του Καλιγούλα». Και να ολοκληρώσει την παρέμβασή του αναφωνώντας: «Όχι δεν προσκυνάμε»!! Ετερος πρώην Υπουργός περιέγραψε τους δανειστές σαν, «τυράννους του λαού μιας ευρωπαϊκής χώρας». Και ζήτησε να τους εξηγηθεί, «ότι ο λαός αρνείται να γίνει μια φορά ακόμη πειραματόζωο».

Το πρόβλημα είναι πως όλες αυτές οι κραυγές και οι αιτιάσεις δεν απευθύνονται σε σκοτεινούς υπονομευτές της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας. Στρέφονται κατά κυβερνήσεων και θεσμικών φορέων που τους ζητήθηκε να παρέμβουν ώστε να μην κατρακυλήσει η χώρα στα αδιέξοδα μιάς εθνικής πτώχευσης και μιάς συνακόλουθης ανθρωπιστικής τραγωδίας. Αναφέρονται σε «δανειστές» που είναι στην πράξη εθνικά κοινοβούλια που σύρθηκαν στον σχετικό δανεισμό ώστε η Ελλάδα να μην καταρρεύσει. Και που πασχίζουν βέβαια, κάτω από την συνεχή κωλυσιεργία και το σχετικό παραπειστικό κρυφτούλι της ελληνικής πολιτικής τάξης, να διασφαλίσουν όρους μας πιθανής μελλοντικής αποπληρωμής των ποσών που δανείζουν η που έχουν δανείσει. Δεν ήρθαν εδώ ζητώντας να μας δανείσουν οι «Καλιγούλες». Τους εκλιπάρησαν, ελληνικές εκλεγμένες από τον λαό κυβερνήσεις,  να προχωρήσουν στις σχετικές χειρονομίες. Και το έκαναν αντιμετωπίζοντας ισχυρή κριτική από άλλες φτωχότερες χώρες κι’ από δυναμικά πολιτικά μπλόκ μέσα από τις δικές τους κοινωνίες.

Και τώρα καθυβρίζονται. Από αυτούς τους οποίους στήριξαν. Τι είδους αντίδραση προσδοκούμε;  Μήπως παραπέρα στήριξη και αλληλεγγύη; Μπροστά μάλιστα στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στη χώρα και στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης που δεν αναγνωρίζει χρέη και συμφωνίες, αναπόφευκτο είναι να κωλυσιεργούν για να υποχρεώσουν την καινούργια κυβέρνηση να αναλάβει τις όποιες σχετικές ευθύνες. Είναι φανερό πλέον πως οι δανειστές ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τη χώρα σαν παράδειγμα φρονηματισμού για όλους εκείνους που στοχεύουν να υψώσουν σημαίες ανταρσίας και αμφισβήτησης των υποχρεώσεών τους. Οδήγημα της Ελλάδος σε πτώχευση η σε υποχρεωτικό ταπεινωτικό συμβιβασμό θα διδάξει και στους άλλους πως μοναδικός τρόπος διεξόδου είναι η υποταγή στις επιλογές των πανίσχυρων οικονομικών κέντρων της Ευρώπης.

Οι ημέρες που έρχονται δεν είναι αισιόδοξες. Σε συνδυασμό με την χειροτέρευση των σχέσεων με την Ρωσία και τις δυσκολίες που έρχονται με τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των ανερχομένων οικονομιών Κίνας, Βραζιλίας και Νοτίου Αφρικής τα πράγματα οδηγούνται σε σκοτεινότερες μάλλον ατραπούς. Πολιτική συσπείρωση και οργανωμένες κινήσεις απαιτούνται για να αντιμετωπισθεί με επιτυχία το μέλλον. Οι κορώνες ενός εντελώς στείρου εθνικισμού δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ολοφάνερο πως θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Η άρνηση που θα αντιμετωπίσει από τον διεθνή περίγυρο εμμένοντας στις γνωστές πολιτικές και οικονομικές του θέσεις δεν θα ζημιώσει μοναχά τις δικές του  κομματικές προοπτικές. Θα συντρίψει ολόκληρη των χώρα και τον ταλαιπωρημένο λαό μας. Οφείλει λοιπόν να προσεγγίσει το μέλλον προσεκτικά και να φροντίσει να οριοθετήσει το πρόγραμμά του ώστε να αποκτήσει εφικτές διαστάσεις και ρεαλιστικό χαρακτήρα. Για το καλό όλων μας. 

*Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στην ενημέρωση και στον πανεπιστημιακό χώρο. Έχει διδάξει σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ελλάδα ενώ υπήρξε visiting scholar του Κολλεγίου St. Edmund's του Πανεπιστημίου του Cambridge και δύο φορές εταίρος δημόσιας πολιτικής του μεγάλου ερευνητικού κέντρου Woodrow Wilson Center της Ουάσινγκτον. Διετέλεσε σύμβουλος της Ρωσικής Κυβέρνησης για ζητήματα Ανταγωνισμού και Απελευθέρωσης των Αγορών. Τώρα διευθύνει το Ινστιτούτο Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (Deree) και διδάσκει Επικοινωνία και Ανάλυση Ρίσκου στον Πανεπιστήμιο του Καλίνινγκραντ (πρ. Konigsberg) στη Ρωσία.

SHARE:

24Media Network