Ο δήμαρχος, ο επιχειρηματίας και η πόλη

Ο δήμαρχος, ο επιχειρηματίας και η πόλη
ΟΜΙΧΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (14/11/15) MotionTeam

Η απάντηση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, στον Γιάννη Μπουτάρη. Η αντιπαράθεση που προσπαθούν κάποιοι να καλλιεργήσουν και η μάχη για την επικράτηση της λογικής

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μου άσκησε κριτική επειδή μίλησα δήθεν ασεβώς για τον Ιβάν Σαββίδη.  Δεν εκλέγομαι στην Θεσσαλονίκη και δεν έχω κανένα λόγο να έχω σε εκτίμηση κάποιον που δεν βάζει κάποιο μέτρο σ΄ αυτά που λέει και στον εθνικό διχασμό που σπέρνει.

Το θέμα εδώ όμως δεν είναι το ποδόσφαιρο, ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ και οι δηλώσεις του. Το ζήτημα είναι η τοποθέτηση ενός Δημάρχου που κατ’ αρχήν συμπαθώ και που με κάθε τρόπο στήριξα την εκλογή του.  Αναγνωρίζω την ανάγκη να μην δυσαρεστήσει ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού του σώματος, κολακεύοντας κάποιον που ασκεί σημαντική τοπική επιρροή. Οφείλει όμως να έχει τα μάτια ανοιχτά και την ευαισθησία του πολύ-επίπεδη.

Σαν Δήμαρχος δεν διαπίστωσε να γίνονται αίσχη στην Τούμπα, και στο προχθεσινό παιχνίδι αλλά και σε εκείνο που έγινε πριν δύο χρόνια; Που ήταν ο ηγέτης που θαυμάζει τότε, και με ποιο τρόπο συνέβαλε να μπεί κάποιο φρένο στις συμπεριφορές των οπαδών της ομάδας του; Πως αντέδρασε ο Δήμαρχος τότε και ποια μέτρα πήρε για να περιορίσει την βία και το αίσχος που εκπηγάζουν από ορισμένα γήπεδα στην πόλη του; Ποτέ δεν τον ενόχλησαν δηλώσεις που προτρέπουν σε διχασμό βορρά και νότου της χώρας, ενθαρρύνοντας την βία μέσω καλλιέργειας καχυποψίας, μίσους κι’ αντιπαράθεσης;

Δεν επιθυμώ να συνεχίσω γιατί δεν έχω καμία διάθεση να ρίχνω λάδι στη φωτιά. Η οικογένειά μου είχε με την ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη στενότατες σχέσεις. Οι Βικελίδηδες υπήρξαν στενοί οικογενειακοί φίλοι του πατέρα μου και των θείων μου. Ο Αρης και ο ΠΑΟΚ υπήρξαν πάντα σοβαροί αντίπαλοι αλλά και συνεργάτες στην προσπάθεια ανόρθωσης του ελληνικού αθλητισμού.

Πολλοί νεόφερτοι στον χώρο όμως καλλιεργούν το μίσος και την αντιπαράθεση, αποσκοπώντας μέσω του φανατισμού να πετύχουν αποτελέσματα που αδυνατούν να υλοποιήσουν στους αγωνιστικούς χώρους. Ακόμα και με εκφράσεις για «κήρυξη Τζιχάντ και τακτικές του ISIS» !! (βλ. βραδινή εκπομπή ‘Δίκης’ του Σκαί, την Δευτέρα 8 Μαρτίου).

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι αυτών των χώρων οφείλουμε – βάζω και τον εαυτό μου ανάμεσά τους, αν και για χρόνια βρίσκομαι εκτός πολιτικού στίβου – να αγωνιζόμαστε για διαφάνεια, ορθολογισμό και λογική. Ακόμα και με σημαντικό πολιτικό κόστος. Διαφορετικά γινόμαστε σύντομα μέρος της ίδιας ντροπιαστικής εικόνας.    

*Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στην ενημέρωση και στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα