Θανάσιμος κίνδυνος από άγνωστους μετανάστες

Θανάσιμος κίνδυνος από άγνωστους μετανάστες
Members of Jihadist group Hamza Abdualmuttalib train near Aleppo on July 19, 2012. Rebels seized control of all of Syria's border crossings with Iraq on July 19, dealing a new blow to President Bashar al-Assad, as China and Russia dismayed the West by blocking UN action against his regime. AFP PHOTO/BULENT KILIC AFP

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος γράφει σχετικά με τις έντονες ανησυχίες - προετοιμασίες των σχεδιαστών του ISIS για επέκταση των δραστηριοτήτων των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Λίγες ημέρες με την κατάληψη των ακτών της Λιβύης από μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου εμφανίσθηκε άγνωστης προέλευσης φορτηγό πλοίο γεμάτο απροσδιόριστης προέλευσης λαθρομετανάστες στα ανοιχτά της Κρήτης. Δίχως τον παραμικρό προβληματισμό σε επίπεδο πολιτικό οι ελληνικές αρχές ετοιμάζονται να τους δεχθούν. Μοναδική τους ανησυχία είναι το ενδεχόμενο ανάμεσά τους να υπάρχουν άτομα προερχόμενα από χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία του Εμπολα. Η φονική επιδημία των ακραίων τζιχαντιστών δεν τους έχει, φαινομενικά τουλάχιστον, απασχολήσει.

Εδώ και ημέρες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, αλλά και ανάμεσα σε ειδικούς του ριζοσπαστικού Ισλάμ πληροφορίες – όπως εκφράζονται και έντονες ανησυχίες – για προετοιμασίες των σχεδιαστών του ISIS για επέκταση των δραστηριοτήτων των τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Ο Paul D. Shinkman στις 24 Νοεμβρίου επεσήμανε με κείμενό του στο U.S. News & World Report την διείσδυση της ISIS σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και στην Χερσόνησο της Αραβίας. Με ανοιχτή την προοπτική βέβαια να βρεθούν πολύ σύντομα, η και να βρίσκονται ήδη, σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Την ίδια ώρα αναφορές από άλλες πηγές επιμένουν πως επιτελείς του ISIS σχεδιάζουν διείσδυση στην Ευρώπη μέσω «αθώων» διόδων και επιφανειακά ουδέτερων δραστηριοτήτων.

Ενας βετεράνος ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων, Βελγικής υπηκοότητας, ειδικός στην αντιμετώπιση Τζιχαντιστών κυρίως στην Αλγερία, επιμένει πως προετοιμάζονται «κυψέλες εν υπνώσει», δηλ. ομάδες φαινομενικά εκτός υποψίας, έτοιμες να ενεργοποιηθούν στο πρώτο κάλεσμα επιθετικής δραστηριότητας. Μιλώντας στην Αγγλική εφημερία Daily Mail, o Βέλγος αξιωματικός ονόματι Dimitri Bontinck επιμένει πως η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων έχει ήδη αρχίσει και πως οι «ώριμοι» άνδρες που κινητοποιούν αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε ευρωπαικό έδαφος έχουν ήδη εντοπίσει στόχους και καταστρώνουν σχέδια (βλ. σχετ. https://tvnz.co.nz/world-news/isis-planting-sleeper-cells-unleash-war-europe-6167335 ).

Είναι αυτονόητο πως η ξαφνική εμφάνιση του αδέσποτου πλοίου άγνωστης προέλευσης, λίγο μόλις μετά την κατάληψη παραλιακής πόλης της Λιβύης από το Χαλιφάτο, είναι εξαιρετικά ύποπτη πως δεν θα πρέπει ουδείς να ξεμπαρκάρει και να αφεθεί ελεύθερος να κινηθεί ανεξέλεγκτα στην ελληνική επικράτεια αν προηγουμένως δεν ταυτοποιηθεί απόλυτα η καταγωγή και το ατομικό του ιστορικό.

Θα είναι πραγματικό έγκλημα αν τα σύνορά μας γίνουν η κεκρόπορτα για την διείσδυση του αραίου Ισλάμ στη χώρα αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

*Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στην ενημέρωση και στον πανεπιστημιακό χώρο. Έχει διδάξει σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ελλάδα ενώ υπήρξε visiting scholar του Κολλεγίου St. Edmund’s του Πανεπιστημίου του Cambridge και δύο φορές εταίρος δημόσιας πολιτικής του μεγάλου ερευνητικού κέντρου Woodrow Wilson Center της Ουάσινγκτον. Διετέλεσε σύμβουλος της Ρωσικής Κυβέρνησης για ζητήματα Ανταγωνισμού και Απελευθέρωσης των Αγορών. Τώρα διευθύνει το Ινστιτούτο Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (Deree) και διδάσκει Επικοινωνία και Ανάλυση Ρίσκου στον Πανεπιστήμιο του Καλίνινγκραντ (πρ. Konigsberg) στη Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα