Ο  κατήφορος της Ευρώπης..

Ο  κατήφορος της Ευρώπης..
ΕΙΔΟΜΕΝΗ-ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Όποια κι αν είναι η κατάληξη στο «μεγάλο παζάρι», η Τουρκία θα είναι νικητής και οι πρόσφυγες χαμένοι. Μαζί τους,  θα είναι χαμένη και η τιμή της ΕΕ, που πλανάται πλάνην οικτρά  εάν νομίζει ότι θα ανακόψει την επέλαση ακροδεξιών δυνάμεων στα κράτη-μέλη εάν η ίδια συνεχίσει να λειτουργεί με «ακροδεξιά» αντανακλαστικά

Πριν από λίγα χρόνια, τα όσα διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, μεταξύ του τούρκου πρωθυπουργού και των ηγετών των «28», θα ήταν απλώς αδιανόητα. Θα ήταν αδιανόητο δηλαδή για την ΕΕ, που (υποτίθεται ότι)  είναι μια Ένωση που βασίζεται « στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων», να μπει σ ένα τόσο ξεδιάντροπο «ανατολίτικο παζάρι» με την Τουρκία προκειμένου να απαλλαγεί από το προσφυγικό πρόβλημα με κάθε τίμημα.

Η Σύμβαση της Γενεύης, το Πρωτόκολλο του ΟΗΕ για τη Νομική Κατάσταση των Προσφύγων, όλα έμοιαζαν να έχουν γίνει κουρελόχαρτα που δεν δεσμεύουν τίποτα και κανέναν,  αρκεί να απαλλαγούμε «από της γης τους κολασμένους» που είναι διατεθειμένοι ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους προκειμένου να έρθουν στα σπίτια μας!

Δεν τους θέλουμε! Γιατί δεν τους θέλουν οι πολίτες μας, γιατί αντιδρά η κοινή γνώμη κι αν δεχθούμε κάποιους απ αυτούς στη χώρα μας, όπως επιβάλλει το διεθνές δίκαιο για τους  πρόσφυγες, θα έχουμε πολιτικό κόστος, θα χάσουμε εκλογική δύναμη, θα ανέβουν οι ακροδεξιοί.

Αρκετά προβλήματα έχουμε από μόνοι μας, δεν μας χρειάζονται οι σύριοι, οι ιρακινοί και οι αφγανοί! Σφραγίζουμε λοιπόν τα σύνορα και τους στέλνουμε όλους «πακέτο» στην Τουρκία, αδιαφορώντας  για το ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για να θεωρείται «ασφαλής χώρα», για το ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της έδειραν προχθές γυναίκες που διαδήλωναν για τα δικαιώματά τους, για το ότι φυλακίζει δημοσιογράφους και βάζει υπό κρατική επιτήρηση κανάλια και εφημερίδες που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση!

Εντελώς προβλέψιμο κι αναμενόμενο λοιπόν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αδράξουν τη χρυσή αυτή ευκαιρία για να πάρουν το αίμα τους πίσω από «προσβολές ετών» εκ μέρους των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και να απλώσουν όλο τον …τραχανά τους στο τραπέζι: 5,10, 20 δις. ευρώ, ένα κεφάλι παίρνω εγώ, ένα παίρνεις εσύ πίσω, κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες «εδώ και τώρα», άνοιγμα όλων των κεφαλαίων και επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ποιές αξίες και ποιές αρχές; Για πρώτη φορά η Ευρώπη έχει τόσο μεγάλη ανάγκη την Τουρκία και είναι προφανές ότι αυτό η Άγκυρα θα το εκμεταλλευτεί όπως και όσο μπορεί.

«Ποιο είναι το τίμημα της ηθικής συνθηκολόγησης της Ευρώπης;», διερωτάτο χθες αρθρογράφος της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Θα περιμένουμε, όπως φαίνεται, λίγες μέρες ακόμα για να το μάθουμε. Οι «28» θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους, θα κάνουν τους λογαριασμούς τους, κάποιοι θα συνεννοηθούν με  τους κυβερνητικούς τους εταίρους και κάποιοι με τα κοινοβούλια. Και θα επιστρέψουν, σε λίγες μέρες, με κάποια αντιπρόταση: «τόσα ζήτησες, τόσα σου δίνω, κόψε κάτι να βάλω κάτι παραπάνω..».

Όποια κι αν είναι η κατάληξη, η Τουρκία θα είναι νικητής και οι πρόσφυγες χαμένοι. Μαζί τους, θα είναι για άλλη μια φορά χαμένη και η τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πλανάται  πλάνην οικτρά εάν νομίζει ότι θα ανακόψει την επέλαση ακραίων ακροδεξιών δυνάμεων στα κράτη-μέλη εάν η ίδια συνεχίσει να λειτουργεί με «ακροδεξιά» αντανακλαστικά. Είναι απλώς η αρχή του τέλους μιας Ευρώπης που γίνεται ολοένα  και λιγότερο υπερασπίσιμη..

 H Άννυ Ποδηματά είναι δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα