Ο μοναχικός κύριος Μουζάλας

Ο μοναχικός κύριος Μουζάλας
PM Alexis Tsipras and President of the European Parliament Martin Schultz watched the first relocation of migrants and refugees, from Greece to Luxemburg. Joint statements were given in front of Lefteris Partsalis picture for SOOC, of three Greek ladies feeding a migrant baby. In Athens, on Nov. 4, 2015 / , , 4 , 2015. g SOOC, Nikos Libertas / SOOC

Ο πρωθυπουργός οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ζητήσει αμέσως από τους συναρμόδιους υπουργούς να παράξουν άμεσα αποτελέσματα στα θέματα που μας εκθέτουν

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας παλεύει -κυριολεκτικά και μεταφορικά-με τα σαράντα κύματα, για να μπορέσει να ελέγξει ένα πρόβλημα που κατέστη σταδιακά ανεξέλεγκτο, με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης στην οποία ανήκει.

Ακόμα και σήμερα, που οι απειλές έχουν γίνει πια πολύ συγκεκριμένες και απτές- το Κολέγιο των Επιτρόπων έδωσε χθες τελεσίγραφο τριών μηνών στη χώρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της-η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέγεθος της απειλής και δεν στηρίζει όσο και όπως θα έπρεπε την εναγώνια προσπάθεια του υπουργού της!

Σε προχθεσινή του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ευθύνες στην Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των hotspots», δείχνοντας (και) προς την πλευρά του κ. Καμμένου: 

«Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι… Δίνει λίγο λιγότερο απ ότι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο. Αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι..».

Ο κ. Μουζάλας δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, προφανώς για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, όπως είχε πράξει προ ημερών και ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ έναντι των ενστάσεων που είχε εγείρει για το θέμα της πώλησης του ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας…

Εάν στη 2η περίπτωση η σιωπή του Πρωθυπουργού είναι κατανοητή, στο βαθμό που οι αποφάσεις προχωρούν και ο κ. Πιτσιόρλας δεν εμποδίζεται να κάνει τη δουλειά του, στην περίπτωση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, ο κ. Μουζάλας –και κανένας κ. Μουζάλας- δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του εάν δεν έχει ολόπλευρη στήριξη από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό! Εάν ισχύουν αυτά που είπε δημοσίως ο αναπληρωτής  υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο κ. Καμμένος είτε ολιγωρεί, είτε «ζητάει ανταλλάγματα» για να κάνει τη δουλειά του, ο κ. Τσίπρας οφείλει να παρέμβει αμέσως!

Στην υπόθεση αυτή, η στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι καθοριστική, γιατί απ’ αυτόν περνάει το θέμα της αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων μας, για το οποίο δεχόμαστε έντονες επικρίσεις: «Η  Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στην Ευρώπη», είπε στο προχθεσινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, η οποία προφανώς είναι άσχετη με τις γεωγραφικές παραμέτρους της περιοχής αλλά δεν παύει να δημιουργεί εντυπώσεις.

Να μην ξεχνάμε ότι δεν φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα-με το ένα πόδι εκτός Σένγκεν- από τη μια μέρα στην άλλη. 

Το καλοκαίρι, όταν το πρόβλημα άρχισε να διογκώνεται και οι ροές να πολλαπλασιάζονται πρώτα έπεσαν στο τραπέζι, από την κυρία Μέρκελ αλλά και άλλους ευρωπαίους ιθύνοντες, οι «ιδέες» για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο! Τις αποκρούσαμε και πολύ ορθώς! Αλλά αντιπρόταση δεν κάναμε, «δείχναμε» απλώς προς την πλευρά της Τουρκίας..

Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι άλλη πρόταση,  για τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συνοριο/ακτοφυλακής, όπου επίσης προβάλλαμε ενστάσεις, κυρίως ως προς τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτών των δυνάμεων ακόμα και χωρίς την έγκριση του εμπλεκόμενου κράτους-μέλους. Κι εδώ οι ενστάσεις είναι θεμιτές. Αλλά και πάλι αντιπρόταση δεν κάναμε για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρώντας, προφανώς εσφαλμένα, ότι  ο χρόνος «δουλεύει για μας» επειδή φέρνει στο προσκήνιο τις ευθύνες της Τουρκίας! 

Να μην ξεχνάμε – γιατί αρκετοί ευρωπαίοι δεν το ξεχνούν-και τις απειλές του κ. Καμμένου την περασμένη άνοιξη, ότι «αν η Ελλάδα εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, κύματα μεταναστών χωρίς χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστικών στοιχείων(!), θα ξεχυθούν από την Τουρκία προς τη Δύση..».

Από το ευρώ ευτυχώς δεν φύγαμε κι αυτό προφανώς δεν το χρωστάμε στις απειλές του κ. Καμμένου! Αλλά οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των hotspots δίνουν λαβή για επικρίσεις σε βάρος μας, για μετανάστες και πρόσφυγες που χωρίς να έχουν καταγραφεί κινούνται προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ίσως λοιπόν να μην είναι τυχαία τα πονηρά και βαθύτατα προσβλητικά για τη χώρα μας σενάρια που εμφανίστηκαν προχθές, περί υποτιθέμενης λύσης «πακέτο», που θα συνδέει την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους με την εγκατάσταση στην Ελλάδα μερικών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων (και μεταναστών)!

Μπορεί να διαψεύστηκαν από την Κομισιόν αλλά συνήθως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και μάλιστα σε μια εφημερίδα όπως οι Financial Times!

Τη φωτιά πρέπει κανείς να τη σβήνει πριν εξαπλωθεί! Ο πρωθυπουργός οφείλει να στηρίξει εμπράκτως τον κ. Μουζάλα και να ζητήσει αμέσως απ όλους τους συναρμόδιους υπουργούς να παράξουν αποτελέσματα στα δυο θέματα που μας εκθέτουν:

-βελτίωση της φύλαξης των συνόρων και ολοκλήρωση, εντός Φεβρουαρίου, όλων των hotspots, ώστε να πάψουν να έχουν άλλοθι οι χώρες που κρύβονται πίσω από τις δικές μας καθυστερήσεις και αρνούνται να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. 

Δυστυχώς, η ώρα των αντιπροτάσεων παρήλθε και τώρα αυτό που μένει είναι η έγκαιρη εφαρμογή των δικών μας υποχρεώσεων. Για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πει, σε τρεις μήνες από σήμερα, «it’s the implementation, stupid»!

* H Άννυ Ποδηματά είναι δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα