Το …άλλο Νταβός!

Το …άλλο Νταβός!
The logo of the Forum is seen through a window with the alps in the background during the World Economic Forum in Davos, Switzerland, Wednesday, Jan. 22, 2014. The World Economic Forum is opening today where world's financial and political elite will meet in the next four days in Davos. (AP Photo/Michel Euler) Associated Press

Στο «επί της ουσίας» σκέλος του Νταβός, το παιγνίδι παίζεται «αλλού»!

Στο Νταβός λοιπόν από χθες ο Πρωθυπουργός!

Από το γραφείο Τύπου του πληροφορηθήκαμε τις (πολύ σημαντικές) διμερείς συναντήσεις που θα έχει «στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ» και τη συμμετοχή του, σήμερα το πρωί, σ ένα στρογγυλό τραπέζι για «Το μέλλον της Ευρώπης», μαζί με τους Π/Θ της Γαλλίας και της Ολλανδίας κ.κ. Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από «κύκλους» του Μεγάρου Μαξίμου πληροφορηθήκαμε επίσης ότι σ’ αυτή τη συζήτηση ο Π/Θ θα τονίσει «πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, υλοποιεί όσα προβλέπει η συμφωνία και το ίδιο θα ζητήσει να πράξει η άλλη πλευρά». Κατά τους ίδιους δε «κύκλους», ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών «θα επιχειρηματολογήσει κατά των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη και υπέρ των πολιτικών ανάπτυξης»!

Πολύ ωραία όλ’ αυτά, χρήσιμα για τη συνήθη «εσωτερική κατανάλωση» και το επικοινωνιακό προφίλ του Πρωθυπουργού! Αλλά μέχρις εκεί!

Στο «επί της ουσίας» σκέλος του Νταβός, το παιγνίδι παίζεται «αλλού»! Και σ αυτό το «αλλού», το οποίο δεν υπάρχει ούτε στην ελληνική ατζέντα ούτε σε κανέναν δημόσιο διάλογο- είμαστε, ως χώρα, σε δεινή θέση!

Φέτος στο Νταβός, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνονται οι «ισχυροί του κόσμου»-Αρχηγοί κρατών, Πρωθυπουργοί, επικεφαλής όλων των μεγάλων Διεθνών Οργανισμών, κορυφαίοι επιστήμονες και επιχειρηματίες-για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τα κεντρικά θέματα είναι:

-η «4 Βιομηχανική Επανάσταση», δηλαδή οι διαρκείς μεταβολές και ανατροπές που προκαλούνται σε όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συστήματα από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα προκαλέσει απώλεια τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020!

-η «νέα κανονικότητα» που διαμορφώνεται παγκοσμίως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και σηματοδοτείται από την αναιμική ανάπτυξη, τη χαμηλή παραγωγικότητα και την υψηλή ανεργία, τα οποία, συνδυαζόμενα με τη γεωπολιτική αστάθεια, την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση δημιουργούν ένα επικίνδυνα ασταθές περιβάλλον για την παγκόσμια οικονομία.

-οι προκλήσεις και οι προσαρμογές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής μετά τη Συμφωνία των Παρισίων και τέλος,

-τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και οι προσαρμογές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της τρομοκρατικής απειλής και της προσφυγικής κρίσης.

Αυτές τις ραγδαίες μεταβολές που συντελούνται παγκοσμίως κι επηρεάζουν τις τύχες και το μέλλον της ανθρωπότητας συζητούν όλοι αυτοί που θα συγκεντρωθούν φέτος στο Νταβός. Στόχος, να αναζητηθούν λύσεις και να δρομολογηθούν αλλαγές που θα περιορίσουν τις ζημιές και θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη.

Δεν είναι μόνο ότι δεν συμμετέχουμε στις συζητήσεις αυτές ούτε ότι εξακολουθούμε να έχουμε τη νοοτροπία ότι «όλα αυτά είναι πολύ μακρινά, δεν μας αφορούν και δεν μας επηρεάζουν».

Δεν είναι μόνο ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα απ όσα μας συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, γιατί την νοοτροπία αυτή την πληρώσαμε πολύ ακριβά, όταν έπρεπε να αρχίσουμε την προσαρμογή και η κυβέρνηση Καραμανλή διατυμπάνιζε αυτάρεσκα ότι «η οικονομία μας είναι θωρακισμένη»(!) και δεν επηρεάζεται από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Είναι που αδιαφορούμε τραγικά ακόμα και για τους δείκτες που δημοσιεύονται συνεχώς και δείχνουν ότι η δική μας προσαρμογή στις προκλήσεις αυτές θα είναι εξαιρετικά δυσχερής, γιατί η αφετηρία μας είναι ήδη δυσμενής και καθίσταται συνεχώς ολοένα και δυσμενέστερη από το χρόνιο στρουθοκαμηλισμό που μας διακατέχει!

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ-αλλά και όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς-το «κλειδί» για την καλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή στις νέες προκλήσεις του ραγδαία μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας σε μια οικονομία. Όπως δείχνει και η εμπειρία της πρόσφατης κρίσης, οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν καλύτερα και να ανακάμψουν ταχύτερα από ένα οικονομικό σοκ.

Κι όμως, εδώ έχουμε μπλέξει σε μια κατάσταση όπου οι μεν (κυβέρνηση) δίνει μια μάχη «υπέρ πάντων» για να προστατέψει –και βεβαίως να ελέγξει-οτιδήποτε έχει σχέση με το Δημόσιο αδιαφορώντας πλήρως για την πραγματική οικονομία και την ανάκαμψή της και οι δε (τροϊκανοί) είναι διαρκώς με το «μπλοκάκι» των δημοσιονομικών μέτρων στο χέρι, ενώ θα έπρεπε άλλη να είναι η ατζέντα τους.

Ας δούμε λοιπόν πού βρισκόμαστε ως προς τους δείκτες κατάταξης της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας (2015-2016), που έδωσε πριν από λίγο καιρό στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

-μεταξύ συνόλου 140 κρατών, η Ελλάδα κατέχει την 81 θέση! Πριν από μας, στην 80 θέση, βρίσκεται το Τατζικινστάν(!) κι αμέσως μετά, στην 82 θέση, η Αρμενία!

μεταξύ συνόλου 31 κρατών, που συνθέτουν την Ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών, η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία, στην 31 θέση!

 

 

Ας δούμε όμως -για την πληρότητα της εικόνας- και την κατάταξη που έχει η χώρα μας στο σύνολο (των 140 χωρών) σε ορισμένους κρίσιμους επιμέρους δείκτες, ενδεικτικούς για τις προοπτικές βελτίωσης της θέσης μας:

Ικανότητα καινοτομίας:111. Συνεργασία ΑΕΙ-επιχειρήσεων για έρευνα και ανάπτυξη: 110. Ποιότητα εκπαιδευτικού συστήματος: 114. Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις: 136(!).Φορολογικά κίνητρα για εργασία: 128(!). Ευκολία πρόσβασης σε δανεισμό: 134. Ικανότητα (της χώρας) για προσέλκυση ταλέντων: 131. Εμπιστοσύνη στους πολιτικούς: 101. Διαφάνεια κυβερνητικών αποφάσεων: 118. Και βεβαίως, Δημόσιο χρέος: 139!

Αυτή είναι η δεινή θέση της χώρας έτσι όπως αποτυπώνεται στους δείκτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός!

Στο δικό σας Νταβός, κύριε Πρωθυπουργέ, καλή επιτυχία!

* H Άννυ Ποδηματά είναι δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα