Το μεγαλείο του έθνους. Η πίστη στην ελευθερία και η αγάπη για την πατρίδα

Το μεγαλείο του έθνους. Η πίστη στην ελευθερία και η αγάπη για την πατρίδα

25η Μαρτίου 1821, το σύμβολο της διαχρονικής Αντίστασης των Ελλήνων ενάντια στην Τυραννία. Όταν από την μεγαλύτερη απελπισία, γεννήθηκε η μεγαλύτερη Ελπίδα... το ελληνικό θαύμα

«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.»

ΘEΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΠΝΥΚΑ

Οι νόμοι της ιστορίας και της φυσικής τηρούν κάποια αναλογία στη πλοκή των αιτίων και των αποτελεσμάτων .

Στην Εθνική μας Ιστορία  χάνεται η αλληλουχία της αναλογίας αυτής.

Έτσι πρέπει να παραδεχθούμε ότι παράλληλα με τους νόμους αυτούς κινούνται και κάποιοι άλλοι νόμοι μυστηριώδεις  ανεξήγητοι με τα ανθρώπινα κριτήρια ,αλλά  ερμηνευτοί  .

Στη περίπτωση αυτή οι ρεαλιστές αποκρούουν  τα ανεξήγητα αυτά γεγονότα που κινούνται και συνεργάζονται αρμονικά με το θείο και το ανθρώπινο  για σκοπούς και ιδανικά που είναι σωστές κοσμογονικές αναδημιουργίες

Είναι τα «θαύματα».

Από τέτοια θαύματα ιστορικά είναι γεμάτη η Ελληνική ιστορία.

Έτσι  σαν «θαύμα», είδαν οι αγωνιστές τη Λευτεριά του Γένους το 1821.

Έτσι   σαν «θαύμα», είδε τη Απελευθέρωση ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός

«Νύχτα γεμάτη θάματα

νύχτα σπαρμένη μάγια»

Έτσι σαν “θαύμα”, έγινε το έπος του 1940-1941. Έτσι οι Έλληνες νίκησαν την αυτοκρατορία του φασισμού.

Στις 23.3.1821 στο πρώτο επίσημο (μετά την έναρξη) επαναστατικό έγγραφο που συντάσσεται, την περίφημη «προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», που εκδίδει η νεοσύστατη Μεσσηνιακή Σύγκλητος και απευθύνεται στους Ευρωπαίους, αναφέρεται ότι:

«… Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε,…” Αλλά οι «φωτισμένοι» γρήγορα λησμόνησαν..

Τρία εκατομμύρια Έλληνες χάθηκαν κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Οι συμμαχητές μας και οι ηττημένοι λησμονήσαν γρήγορα τις θυσίες και τους ποταμούς αίματος και θα στιγματιστούν από αδέκαστο δικαστήριο της Ιστορίας .

Όμως και σήμερα κάποιοι « ξεχνούν» και δεν αποδίδουν δικαιοσύνη.

Ο Αυστριακός πρίγκιπας Κλήμης Μέτερνιχ υπήρξε φανατικός πολέμιος και ορκισμένος εχθρός της Επανάστασης του 1821,οι συμπτώσεις καμιά φορά είναι συνταρακτικές. Ακόμα το αίμα των Ελλήνων θυμάτων του ναζισμού δεν δικαιώθηκε και κάποιοι που στη Ιστορία χρωστάνε εξηγήσεις, λησμονούν την φρικτή πραγματικότητα.

Από «θαύμα» και με τις θυσίες των παιδιών της Ελλάδας προκόψαμε ,ώσπου η αμεριμνησία μας έφερε την νέα μας συμφορά.

Η τραγωδία ξέρετε είναι Ελληνική υπόθεση.

Και ίσως είναι θαύμα το 1821 πως οι λίγοι Έλληνες νικούν τους πολλούς ,οι άοπλοι τους ενόπλους, οι αδύνατοι τους ισχυρούς, οι ασύντακτοι τους συντεταγμένους, οι πιστοί τους απίστους ,οι ξεβράκωτοι τους χορτασμένους.

Το μυστικό του θαύματος βρίσκεται στο βάθος της Ελληνικής ιστορίας

Το μυστικό είναι η ΠΙΣΤΗ.

Η Πίστη στην Ελευθερία .

Η Πίστη στο Έθνος και στην Εθνική κοινότητα . Το φρόνημα του ελληνικού λαού ήταν αδούλωτο καθ’ όλη τη διάρκεια του ζοφερού σκότους και όχημα αυτού του φρονήματος ήταν η γλώσσα μας, η παιδεία μας.

Στη ΠΙΣΤΗ οφείλονται όλα τα μεγαλουργήματα του Έθνους και της φυλής μας. Από τη ΠΙΣΤΗ άντλησε τη δύναμη της η Ελληνική φυλή να υπομείνει τις δοκιμασίες της σκλαβιάς από αυτήν πήρε θάρρος ,δύναμη ,παρηγοριά και όταν πίπτει να εγείρεται και εγειρομένη να στήνει τρόπαια και να καταπλήσσει με θριάμβους.

Στη Πίστη οφείλεται το μεγαλούργημα της Απελευθερώσεως του Έθνους μετά δουλεία τεσσάρων αιώνων, που κατέπληξε τον κόσμο ,το απαράμιλλο αυτό θαύμα της Εθνικής μας Αναστάσεως. Όμως, ας μη κολακευόμαστε με τα θετικά στοιχεία της Ιστορίας, έτσι φτάσαμε στα σύγχρονα εθνικά αδιέξοδα

Ζούμε μια τρομακτική και περίεργη εποχή, φυσούν μανιασμένοι οι άνεμοι του πολέμου και μείς στη μέση της θύελλας, προσμένουμε εναγώνια την λύτρωση που αργεί νάρθει .

Περάσαμε εκατόν ενενήντα πέντε χρόνια ζωής μεστής από θανάσιμες περιπέτειες της ελευθερίας μας και της εθνικής μας ακεραιότητας και της κοινωνικής μας διαδρομής.

Ο διάλογος μας με την Ιστορία συνάπτεται ουσιαστικά μονάχα σε καιρούς κινδύνου ,όπως αυτοί που περνάμε σήμερα. Η ώρα αυτή που ζούμε είναι κρισιμότατη για το Έθνος.

Η Ευρώπη γίνεται «φρούριο», λόγω του τρόμου που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι απειλές και τα «ανατολιτικά παζάρια» εντείνονται και η «πίστη» στα νοήματα του νέου Ελληνισμού δυστυχώς χάνεται. Η «πτωχευμένη» Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί μόνη της, μέσα σε μία ολοένα και περισσότερο κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση, τα ευχολόγια δεν αρκούν πια. Κανένα έθνος όμως δεν επέζησε με οικονομικά ισοζύγια, παρά μόνο τους αγώνες και το αίμα των παιδιών του με τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις του. Το δραματικά επείγον είναι να χαλυβδώσουμε γενναίες ,ελεύθερες και άγρυπνες δημοκρατικές συνειδήσεις στον τόπο μας.

Είναι καιρός να θυμηθούμε την πάντα επίκαιρη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας (Α’ Εθνοσυνέλευση Επίδαυρος 1822) που ξεκινά ως εξής: «Aπόγονοι του σοφού και φιλανθρώπου έθνους των Eλλήνων» και στη δεύτερη παράγραφο αναφέρει ότι: «O κατά των Tούρκων πόλεμος ημών… είναι πόλεμος εθνικός, πόλεμος ιερός».

Η 25η Μαρτίου 1821 είναι το σύμβολο της διαχρονικής Αντίστασης των Ελλήνων ενάντια στην Τυραννία, από την μεγαλύτερη απελπισία, γεννήθηκε η μεγαλύτερη Ελπίδα:

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ.

*1. Εφημερίς “Ο Αιών”, 13 Νοεμβρίου 1838

*2. Βλ Αποστολου Βακαλόπουλου « Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ» 1966

* Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα