Ο Κοτζιάς δεν θέλει να γίνει πολιτικός. Είναι ήδη

Ο Κοτζιάς δεν θέλει να γίνει πολιτικός. Είναι ήδη
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες. 28 Μαϊου 2018 Alexandros Michailidis / SOOC

Υπολογίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5-10 εν ενεργεία βουλευτές - ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης - οι οποίοι θα μπορούσαν να μιλήσουν με τόση καθαρότητα

Ακούγοντας στη μία μετά τα μεσάνυχτα τα καλά λόγια του Νίκου Κοτζιά για τον Σταύρο Θεοδωράκη με τους νηφάλιους βουλευτές του, αλλά και για την θετική συνεισφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Σκοπιανό ως υπουργού Εξωτερικών και διακεκριμένου νομικού, αναρωτιέσαι αν τα αυτιά σου παραμένουν ανοιχτά.

Πριν από ένα χρόνο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποκαλούσαν τον Σταύρο Θεοδωράκη “εκπρόσωπο της διαπλοκής”.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηριζόταν συνυπόλογος για το σκάνδαλο της Novartis, από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούσαν δημόσια, στη Βουλή, ή στα ΜΜΕ.

Βεβαίως, ο Νίκος Κοτζιάς δεν αποτελεί μέσο όρο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με όποιο τρόπο και αν τον κρίνει κανείς.

Δεν χάνει την ψυχραιμία του. Δεν καταφεύγει σε εύκολους χαρακτηρισμούς. Δεν του αρέσει να μιλά χωρίς στοιχεία.

Kαι ενώ τονίζει ότι δεν είναι πολιτικός, δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα εάν θα εκλεγεί βουλευτής στις επόμενες εκλογές, ούτε φιλοδοξεί να κάνει πολιτική καριέρα, έκανε το πιο ηχηρό statement των τελευταίων μηνών – με όσα είπε και με ορισμένα που δεν είπε ποτέ, στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Με τις αναφορές του σε Θεοδωράκη, Βενιζέλο και λίγο στον Γιώργο Παπανδρέου, έδειξε… με το δάχτυλο αυτούς που θα προτιμούσε ως κυβερνητικούς ή έστω πολιτικούς συνοδοιπόρους.

Με την σιωπή του για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ – νομίζω δεν ανέφερε ούτε μία λέξη για τον κυβερνητικό εταίρο – έδειξε ξεκάθαρα ποιούς δεν υπολογίζει ο ίδιος.

Για τη Νέα Δημοκρατία δεν είπε πολλά. Δύσκολα όμως θα περάσει απαρατήρητη η “ατάκα” για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και η ντρίπλα για τον Κώστα Καραμανλή – με τον υπουργό Εξωτερικών να “παρακάμπτει” τον σταθμό του Βουκουρεστίου.

Υπολογίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5-10 εν ενεργεία βουλευτές – ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης – οι οποίοι θα μπορούσαν να μιλήσουν με τόση καθαρότητα.

Αμφιβάλω εάν υπάρχουν πολλοί και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τον Αλέξη Τσίπρα, που να αντιλαμβάνονται το ολοκληρωμένο σκεπτικό του Κοτζιά.

Τελικά το Σκοπιανό, εφόσον πάει προς λύση, θα υποχρεώσει κόμματα και βουλευτές να μετρηθούν με τις σκιές τους.

Οι σκιές ενδέχεται να αποδειχθούν βαρύτερες και μεγαλύτερες από πρόσωπα και από κόμματα.

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για το “πόσα χωρούν μέσα στη λέξη Μακεδονία”.

Ο Κοτζιάς έδειξε χθες το βράδυ σκηνές από τα “προσεχώς” για το πόσα μπορεί να χωρούν μέσα στην ψήφο για το Σκοπιανό στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα