Την έκανε την τρύπα στο νερό, ο Σταύρος Κοντονής

Την έκανε την τρύπα στο νερό, ο Σταύρος Κοντονής

Τα λάθη της κυβέρνησης στη μάχη για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και ο μόνος τρόπος πίεσης προς τις ομάδες

Δεν είναι μόνο… τρύπα στο νερό το νομοσχέδιο του Σταύρου Κοντονή για την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους,  αλλά μια τρύπα στην οποία κατάφερε να πέσει ο ίδιος μέσα, συμπαρασύροντας μαζί του μια ολόκληρη κυβέρνηση και μια παράταξη.

Το κεφαλαιώδες – εγκληματικό λάθος του Σταύρου Κοντονή, είναι ότι βάζει τον εκάστοτε υπουργό ή υφυπουργό Αθλητισμού, σε ρόλο δικαστή. Έτσι, η όποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία, θα εισπράττει την ευαρέσκεια ή τη δυσαρέσκεια του φίλαθλου κόσμου, ανάλογα με τις αποφάσεις που βγάζει.

Και βεβαίως, οι αποφάσεις αυτές, όσο ακριβοδίκαιες και να είναι, το σίγουρο είναι πως ποτέ δεν θα αφήνουν όλες τις ομάδες και τον κόσμο τους, ικανοποιημένους. Και αλίμονο, αν κάποια απόφαση δεν ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Το ποσό των 25 εκάτ. ευρώ, που είναι η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβάλει ο αρμόδιος υπουργός, αποτελεί, ουσιαστικά και τυπικά, μια πυρηνική βόμβα χωρίς την πυρηνική κεφαλή. Γιατί, οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται, είναι εντελώς περιορισμένοι και, μόνο ηλίθιοι θα μπορούσαν να τους παρακάμψουν (μη διεξαγωγή αγώνα ή αγώνων, διακοπή πρωταθλήματος, απαγόρευση συμμετοχής ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Επομένως, το ποσό μπορεί να είναι δυσθεώρητο, για τα ελληνικά αλλά και  ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι όμως απλώς για να … τσιμπήσει ο κόσμος.

Όσον αφορά τα πρόστιμα μέχρι το ποσό του 1.000.000 ευρώ, αυτό θυμίζει, εν ολίγοις, τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής  Κυκλοφορίας. Τρέχεις με 200 χλμ./ώρα στην Εθνική Οδό, σε πιάνει το Αστυνομικό Όργανο, και πρέπει να σου πάρει  δίπλωμα, πινακίδες και να σου επιβάλει και πρόστιμο 350 ευρώ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στις περισσότερες των  περιπτώσεων, οι οδηγοί τη … σκαπουλάρουν με ένα μικρό πρόστιμο. Πληρώνεις, για παράδειγμα, 40 ευρώ γιατί η κλήση  που σου δόθηκε αναφέρει ότι έτρεχες με ταχύτητα 135 χλμ./ώρα (σε ένα αυτοκινητόδρομο με ανώτατο όριο τα 120 χλμ./ώρα) και καθάρισες. Κάτι ανάλογο, θα συμβεί και με τις προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο Κοντονή ποινές, οι οποίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα καταστούν ανενεργές. 

Σαφώς είναι και προς τη θετική κατεύθυνση η απόφαση για την τοποθέτηση εν ενεργεία δικαστικών στις Πειθαρχικής Επιτροπές. Όμως, αξιότιμε κύριε Κοντονή, το θέμα δεν είναι αυτό. Άλλωστε, τακτικοί δικαστές υπήρξαν και στο παρελθόν, χωρίς όμως να διασφαλιστεί το ακριβοδίκαιο των αποφάσεών τους. Το θέμα είναι η δημιουργία ενός πόιντ σύστεμ, βάση του οποίου θα επιβάλλονται οι ποινές για επεισόδια, έτσι ώστε να σταματήσει όλη αυτή η ντροπή που τιτλοφορείται «εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον της αθλητικής δικαιοσύνης».

Για παράδειγμα, κύριε υπουργέ: Ένας ποδοσφαιριστής που συμπληρώνει 3 κίτρινες τιμωρείται αυτοδίκαια με αποκλεισμό μιας αγωνιστικής. Με αυτή τη λογική λοιπόν, θα μπορούσε και η ομάδα της οποίας φίλαθλος θα πετάξει έστω και ένα (1) πλαστικό ποτήρι στον αγωνιστικό χώρο να τιμωρείται, π.χ., με 1 αγωνιστική ή με πρόστιμο 100.000 ευρώ. Χωρίς να χρειάζεται να γίνει η όποια ακροαματική διαδικασία, που συνήθως καταλήγει σε μια βάναυση προσβολή της κοινής λογικής. Ούτε να υπάρχει η διαδικασία της έφεσης. Ή στην περίπτωση μιας τέτοιας ενέργειας, αν η πρωτόδικη τιμωρία θεωρηθεί σωστή, τότε η ποινή να διπλασιάζεται. Όπως, άλλωστε, κάνει και η ΟΥΕΦΑ.

Ο Σταύρος Κοντονής, ακολουθώντας τη λογική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλησε να έρθει σε ρήξεις. Όχι με τους υγιείς φιλάθλους, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα βρίσκονταν στο πλευρό του, αλλά με την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και τους προέδρους των ΠΑΕ (ή κάποιους εξ αυτών). Άλλωστε, όλοι αυτοί, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μένουν στο απυρόβλητο.

Όμως, χωρίς να σπάσεις αυγά, δεν φτιάχνεις ομελέτα. Και αν ο υπουργός, και κατ’ επέκταση η ίδια η κυβέρνηση, ήθελαν  πραγματικά να κάνουν κάτι ρηξικέλευθο για το δύσμοιρο ποδόσφαιρο, τότε θα μπορούσαν να σταματήσουν το  πρωτάθλημα και να επιτρέψουν την επανεκκίνησή του όταν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της σημερινής θλιβερής κατάστασης,  δηλαδή οι διοικήσεις ΕΠΟ, Λιγκών, ΠΑΕ, ομάδων, αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γιατί, όταν σταματήσει το ζεστό χρήμα από τα τηλεοπτικά, το μόνο που καίει και τσουρουφλίζει όλες τις ΠΑΕ (με εξαίρεση  Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που έχουν ισχυρές τονωτικές ενέσεις από τα εισιτήρια και τη διαφήμιση), τότε,  κύριε υπουργέ, θα δείτε πόσο εύκολα θα γίνουν όλοι … αρνάκια. Και όχι μόνο θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι σε χρόνο μηδέν προκειμένου να βρουν τις προσήκουσες λύσεις, αλλά θα έρθουν γονυπετείς στην Πολιτεία, υποβάλλοντας όρκους αιώνιας πίστης για ένα τίμιο και καθαρό πρωτάθλημα.

Υ.Γ. 1. Κύριε Κοντονή. Στις γενεσιουργές αιτίες της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, περιλαμβάνονται η άθλια διαιτησία, η εύνοια υπέρ κάποιας ή κάποιων ΠΑΕ, η εμπέδωση της αδικίας, η ατιμωρησία, η ισοπεδωτική επικράτηση του νόμου του ισχυρού, κ.λ.π.  Για όλα αυτά, δεν κάνετε τίποτα. Δυστυχώς για το άθλημα…

Υ.Γ. 2. Κύριε Κοντονή. Αν δεν το καταλάβατε, με την διακοπή του πρωταθλήματος και τους αγώνες χωρίς θεατές, τους μόνους που τιμωρήσατε είναι οι πραγματικοί φίλαθλοι και οι ποδοσφαιριστές (αυτοί δηλαδή, που δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα επεισόδια). Γιατί, ούτε οι πρόεδροι έχασαν τα χρήματα της τηλεόρασης, ούτε οι ανεγκέφαλοι αποκλείσθηκαν από το να βρίσκονται στις εξέδρες των γηπέδων μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος.

Υ.Γ. 3. Κύριε Κοντονή. Δηλαδή, με το νομοσχέδιο που καταθέσατε δεν θα ξαναπάρουν εισιτήρια οι οργανωμένοι της θύρας 7 του Ολυμπιακού, της 13 του Παναθηναϊκού, της 4 του ΠΑΟΚ, της 21 της ΑΕΚ;

* O Δημήτρης Δοντάς είναι δημοσιογράφος. Έχει εργασθεί στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «TopFm» και «ΕΡΑ Σπορ», στο TV Μακεδονία, στα περιοδικά Playboy, Esquire, Κεφάλαιο, Πανόραμα. «Μοίρασε» τη δημοσιογραφική του ζωή ανάμεσα στην επίσημη αγαπημένη, το αθλητικό ρεπορτάζ, και την μεγάλη ερωμένη, τα αυτοκίνητα. Με την… ερωμένη συνεχίζει το ταξίδι του, αρθρογραφώντας στο News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα