Η ανησυχία του Μητσοτάκη και οι εκλογές… τον Αύγουστο

Η ανησυχία του Μητσοτάκη και οι εκλογές… τον Αύγουστο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο στρατηγικός στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι δεδομένος, αλλά προς κατάκτηση και κατά συνέπεια δεν χωράει εφησυχασμός ούτε στους ψηφοφόρους, ούτε στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνούν ότι το μάτς της 7ης Ιουλίου ξεκινάει από την αρχή, δεν είναι β΄ημίχρονο, γιατί η κάλπη είναι άδεια»!

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όμως, το πάει ένα βήμα παρακάτω, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική»!!! Οπερ σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, με όποια προβλήματα θα μπορούσε να έχει αυτή στη συνέχεια όπως απέδειξαν οι προηγούμενες εμπειρίες.

Η απορία που ενδεχομένως γεννάται στους πολίτες είναι τι μπορεί να φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και κλιμακώνει στο έπακρο την πίεση προς τους ψηφοφόρους κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όχι απλώς διατήρηση της διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διεύρυνσή της! Η απάντηση είναι ότι φοβάται ακριβώς αυτή τη γενικευμένη βεβαιότητα ότι το παιχνίδι έχει κριθεί και η Νέα Δημοκρατία θα κατατροπώσει τον αντίπαλό της.

Αυτή η βεβαιότητα, όπως μου έλεγε, παλαιό και έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος μπορεί να αποτρέψει κάποιους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας από το να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα – υποχρέωση, θεωρώντας ότι πάνε δεν πάνε στις κάλπες, το κόμμα τους θα κερδίσει.

Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν παλεύει για τη νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή έχει κριθεί. Δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την αυτοδύναμη ανάδειξή της και μάλιστα με έναν αριθμό βουλευτών που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει τάχιστα το πρόγραμμά της, αφού γνωρίζει ότι το εκλογικό σώμα είναι ιδιαίτερα κουρασμένο από την δεκαετή μνημονιακή περιπέτεια και δεν διαθέτει τα περιθώρια ανοχής που έδειχνε παλαιότερα σε νεοεκλεγείσες κυβερνήσεις.

Επιπρόσθετα, αν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα έχει μπροστά της δύο επιλογές : Είτε να επιδιώξει συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είτε να πάει σε νέα εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά με απλή αναλογική. Ακόμη όμως κι αν επιδιώξει και πετύχει το πρώτο, βρει, δηλαδή, τον αριθμό βουλευτών που τυχόν θα της χρειάζεται, και πάλι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατορθώσει επί των κυβερνητικών της ημερών να αποτρέψει τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, αφού απαιτούνται 200 βουλευτές για να το πετύχει!

Στο γαλάζιο επιτελείο, το οποίο όπως φάνηκε από τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, διαθέτουν και την πολιτική διαίσθηση αλλά και τις απαιτούμενες τεχνικές για τη σωστή ανάλυση και πρόβλεψη των τάσεων της κοινής γνώμης, γνωρίζουν ότι αυτή τη φορά ο πολιτικός εχθρός μπορεί να είναι απέναντι, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Το σημαντικό είναι ο εσωτερικός αντίπαλος που δεν είναι άλλος από μία αποχή που θα υπερβεί τα αναμενόμενα όρια.

Ιδιαίτερα μάλιστα, αξιολογούν ορισμένα στοιχεία της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, όπως πχ, τον μεγάλο αριθμό των ψηφοφόρων που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα στις 7 Ιουλίου, καθώς έχει περάσει σχεδόν μία τετραετία από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για το ελληνικό Κοινοβούλιο (Σεπτέμβριος 2015), οπότε και η σύσταση του εκλογικού σώματος έχει μεταβληθεί σημαντικά.

Το σημαντικό όμως στοιχείο που τους απασχολεί είναι ότι  το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που έχει δικαίωμα ψήφου και σε αυτές τις εκλογές είναι ηλικιωμένοι, άνω δηλαδή των 71 ετών. Πρόκειται για ένα εκλογικό κοινό, το οποίο παραδοσιακά αλλά και όπως φάνηκε από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, αλλά ταυτοχρόνως είναι  και  το πιο ευάλωτο στις καιρικές συνθήκες. Το πώς θα αντιδράσει ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει  καθώς είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που διεξάγονται  εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιρού.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο στρατηγικός στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι δεδομένος, αλλά προς κατάκτηση και κατά συνέπεια δεν χωράει εφησυχασμός ούτε στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δίνουν τον αγώνα για την εκλογή τους, ούτε πολύ περισσότερο για τους ψηφοφόρους που επιθυμούν πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει καλά και σπεύδει να το υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version