ΔΡΑΣΗ: Πολιτικός Πολιτισμός

ΔΡΑΣΗ: Πολιτικός Πολιτισμός
Στιγμιότυπο από το ανοικτό συνέδριο της "Δράσης" το Σάββατο 25 Μαΐου 2013. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Hub στα Πετράλωνα και -σύμφωνα με τους διοργανωτές- αποτέλεσε προσπάθεια ανοίγματος στην κοινωνία, με την ενσωμάτωση πολιτών που ξεκινούν από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά συγκλίνουν προς ένα στόχο: την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μέσα από τη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού φορέα, που θα προτάξει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και της ριζικής αλλαγής του κράτους. Επίσημος προσκεκλημένος του συνεδρίου της «Δράσης» ήταν ο Γκι Φερχόφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της ομάδας των φιλελεύθερων στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ παρόντες ήταν ο ιδρυτής του κόμματος, Στ. Μάνος και ο ευρωβουλευτής, Θ. Σκυλακάκης. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου η καθηγήτρια, Αντιγόνη Λυμπεράκη. Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετείχαν επίσης, ο Αντ. Καφετζόπουλος, ο Γ. Κουτσομύτης, η Λενιώ Μυριβήλη και άλλοι. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για το συνέδριο της Δράσης και τις τάσεις που προέκυψαν από αυτό

Ήταν μοναδική εμπειρία να βρίσκομαι ανάμεσα σε πεντακόσιους συνέδρους, σε μια κατάμεστη αίθουσα, κι ο διάλογος να λαμβάνει χώρα μέσα σε απόλυτο σεβασμό του εκάστοτε ομιλούντα, ακόμη κι όταν κάποιοι τόνοι ανέβηκαν. Αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός και τον δίδαξε η ΔΡΑΣΗ στο μεγάλο της συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου με την εκλογή της νέας Κεντρική Επιτροπής.

Η Δράση έχει πλέον τρεις σαφείς τάσεις: τους φιλελεύθερους, τους σοσιαλδημοκράτες, και τους οικολόγους. Η κάθε τάση εκπροσωπείται με πολλά στελέχη στην Κεντρική Επιτροπή, όπου στις τρεις πρώτες θέσεις ισοψήφησαν εκπρόσωποι από κάθε μία: Ο Τάσος Αβραντίνης (πολλά χρόνια με τους φιλελεύθερους), ο Γιάννος Μητσός (από το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ και πρωτεργάτης του νόμου «Διαμαντοπούλου») και η Λενιώ Μυριβήλη (παλιότερα υποψήφια με τους Πράσινους).

Η ανάγκη να μεγαλώσει τόσο πολύ η κεντρική επιτροπή, από 25 σε 40 και τώρα σε 100 μέλη, είναι απευθείας απότοκος του ότι η Δράση έχει πολλαπλασιάσει τα μέλη της, πλησιάζοντας γοργά τις 3000 ενεργούς πολίτες (και όχι «πελάτες», όπως λέει). Το γεγονός πως η –ας πούμε– Αριστερή πτέρυγα διεκδικεί τόσο έντονα την πρωτοκαθεδρία είναι σίγουρα μια επιτυχία της Αντιγόνης Λυμπεράκη, της μέχρι τώρα Αντιπροέδρου.

Τόσο η κα Λυμπεράκη, όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος της Δράσης, Αντύπας Καρίπογλου, έκαναν μεγάλες προσπάθειες να διευρύνουν τη Δράση μετά την αποχώρηση του Στέφανου Μάνου από την προεδρία, οι οποίες και έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ένας συγκινημένος Στ.Μάνος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει δάκρυα χαράς όταν είδε στο συνέδριο του κόμματος που ίδρυσε να τον διαδέχεται μια νεολαία από 20ρηδες φοιτητές και 30ρηδες επαγγελματίες που εξέπληξε τους πάντες με τη συγκρότησή της.

Έως και το Σάββατο 1η Ιουνίου θα έχουν εκλεγεί και ο νέος (ή η νέα) Πρόεδρος, καθώς και οι 3 αντιπρόεδροι, ώστε να παγιωθεί η νέα Δράση των πολλών «τάσεων». Ένας από τους υποψηφίους, ο Ευρωβουλευτής του ALDE Θοδωρής Σκυλακάκης, από τη φιλελεύθερη πτέρυγα παλαιόθεν, θεωρείται από πολλούς ως το φαβορί. Σίγουρα, πάντως, η Δράση δεν πρόκειται να είναι ένα κόμμα Αρχηγικό, αλλά ένα κόμμα Συλλογικής Ηγεσίας, όπως αποφασίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Η Δράση θα έχει έναν προεδρείο από «μάνατζερς», κάνοντας μία σαφή στροφή στη νέα εποχή όπου τα μέλη δε θα ακολουθούν απλώς έναν αρχηγό αλλά θα απαιτούν από την ηγεσία τους απτά αποτελέσματα: ακριβώς όπως θέλει  το κόμμα να κάνει και για τη χώρα.

Σε μια χώρα που οι σκηνές βίας και οι διαπληκτισμοί, ακόμη και στο κοινοβούλιο, έχουν αποσπάσει το καθημερινό ενδιαφέρον από τα ζητήματα ουσίας, είναι ανάσα καθαρού αέρα να βλέπει κανείς τους πιο πολιτισμένους και δημοκρατικούς διαλόγους να λαμβάνουν χώρα μεταξύ τόσων πολλών ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως τις μικρές διαφορές τους πρέπει να τις βάλουν στην άκρη προς όφελος της πατρίδας. Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο, είτε ζωντανά είτε μέσω διαδικτύου σε όλον τον κόσμο, γράφουν ήδη πόσο ενθουσιάστηκαν από το επίπεδο σοβαρότητας της Δράσης. Ανήκω σε αυτούς.

* Ο Φώτης Κοκοτός ασχολείται με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών και αρθρογραφεί σχετικά με τον Τουρισμό και το Περιβάλλον. Στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου με τη ΔΡΑΣΗ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα