Η φωτογραφία βγήκε. Ας γίνουν και οι γερμανικές εκλογές για να δούμε τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος

Η φωτογραφία βγήκε. Ας γίνουν και οι γερμανικές εκλογές για να δούμε τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος
Eurokinissi

Διαβάστε γιατί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα δεν μας εξέπληξε ευχάριστα

Αναμφισβήτητα οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με διεθνείς ηγέτες είναι ένα σημαντικό γεγονός. Και ειδικά όταν πρόκειται για τον πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα.

Ας δούμε όμως και τι έγινε πίσω από τα φλας…

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε δημόσια την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει Βερολίνο και Ε.Ε, με αποτέλεσμα να μαραζώνει ο ευρωπαϊκός νότος και ειδικά στην Ελλάδα να δημιουργούνται στρατιές ανέργων και καθίζηση του ΑΕΠ.

Όμως αυτό είναι αυτονόητο και δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμερική διαφοροποιεί τη θέση από το Βερολίνο σχετικά με την πολιτική της οικονομικής προσαρμογής. Αν θυμάστε και στη σύνοδο κορυφή στις Κάννες τον Οκτώβριο του 2011 επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάτνερ, είχε ζητήσει πολιτικές ανάπτυξης αλλά δεν εισακούστηκε ποτέ.

Σαφώς η καταδίκη της πολιτική της λιτότητας από τον Μπαράκ Ομπάμα, θα φτάσει και στα αυτιά της Γερμανίδας Καγκελαρίου , αλλά η κα Μέρκελ στην παρούσα φάση, ενδιαφέρεται μόνο για τη δύναμη που θα καταγράψει στις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία θα ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.

Το δεύτερο που ακούσαμε από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου είναι ένα ευχαριστώ για τη φιλοξενία του αμερικανικού στρατού στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, αλλά και το ενδιαφέρον του, να αναπτυχθεί άμεσα νέα διπλωματική πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Μάλιστα άφησε ασχολίαστη τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού -τουλάχιστον δημοσίως- ότι τα ελληνικά και κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς μετέφερε στον πρόεδρο Ομπάμα τις εκτιμήσεις ότι τα ελληνικά κοιτάσματα ενδέχεται να φθάνουν στα 4,7 τρις κυβικά μέτρα.

Μετά τις κοινές δηλώσεις των δύο αντρών η σεμνή τελετή έλαβε τέλος .

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα συνεχίσει να ασχολείται και να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, για το γεγονός ότι ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Στην αντίπερα όχθη ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα περιμένει εναγωνίως τις γερμανικές εκλογές, αλλά και πως θα διεξαχθεί ο γύρος συνομιλιών με την Τρόικα, που μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη απαιτεί να προχωρήσει και ο δεύτερος γύρος της κινητικότητας με 12.500 δημοσίους υπαλλήλους.

Ορόσημο για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος θα είναι και το αν θα κλείσει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα και πώς θα εξελιχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι συνδικαλιστές από Σεπτέμβρη.

Σε πολιτικό επίπεδο, απομένει να δούμε αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών θα μπορούσαν να περάσουν τα νομοσχέδια με την κινητικότητα και τις απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων και αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κρατήσει ”μανιάτικό” στον πρωθυπουργό. ότι τον απέκλεισε από το ταξίδι στην Αμερική, παρ’ ότι είχε προγραμματισθεί συνάντηση με τον ομόλογο του Αμερικάνο υπουργό εξωτερικών Τζόν Κέρι.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα