Και στον ”μαχαλά του κοινοβουλίου” σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει…

Και στον ”μαχαλά του κοινοβουλίου” σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει…
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο για τους αντίθετους βίους των δυο πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης το βράδυ της ψήφισης του πολυνομοσεχεδίου

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι πλέον ”ό γέγονε γέγονε”. Οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αν και με απώλειες, κατάφεραν να επικυρώσουν νομοθετικά τη συμφωνία με την τρόικα. Πλέον και για επικοινωνιακούς λόγους θα προσπαθούσαν να επισπεύσουν την εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. που θα δοθεί τμηματικά σε τρεις χρονικές περιόδους.

Όμως ας αφήσουμε την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων και ας επιχειρήσουμε να περιγράψουμε εντελώς φυσιογνωμικά και με βάση την εικόνα τη χθεσινή κοινοβουλευτική βραδιά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είδα εγώ:

Και στο ”μαχαλά του κοινοβουλίου”, επαληθεύεται η λαϊκή ρήση ότι σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει . Το σχόλια αφορά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μονοπώλησε την ένταση κατά τη χθεσινή συζήτηση. Τα έβαλε με το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολλάκις, μάλιστα ο κ. Βενιζέλος δεν ηρέμησε ακόμα και όταν Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι δεν έχει προσωπικό πρόβλημα μαζί του, αλλά αντιπαρατίθεται πολιτικά και με αφορμή την απουσία του Αντώνη Σαμαρά τον “αναβάθμισε” χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργεύοντα.

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε να ανταπαντά και να μην αφήνει καρφίτσα να πέσει κάτω, δεχόμενος πολλές φορές το χειροκρότημα και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως αίφνης, τέθηκε εσωκομματικό ζήτημα, με τον προκάτοχο του να καταψηφίζει το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να δηλώνει παρών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οργισμένος και πάλι έτρεξε στους διαφωνούντες , τους ζήτησε το λόγο, αντιπαρατέθηκε μαζί τους. Όμως όταν έπρεπε να αποφανθεί αντί για ακυρώσεις, επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα μια γραπτή δήλωση δυσαρέσκειας και ηρέμησε.

Την ίδια στιγμή στο έτερο κόμμα της συγκυβέρνησης έχουμε ένα πρωθυπουργό, που ενώ γίνεται χαμός στη Βουλή με κόντρες σε υψηλούς τόνους, ο ίδιος απέχει. Δεν υπάρχει σε κανένα τηλεοπτικό πλάνο. Είναι άφαντος ακόμη και τη στιγμή που ψήφισε το πολυνομοσχέδιο και εμφανίζεται στους τηλεοπτικούς δέκτες για πρώτη φορά, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ονομαστικής ψηφοφορίας .

Αμέσως μετά συντάσσει χειρόγραφα μια ανακοίνωση την οποία παραδίδει στη πρόεδρο της Βουλής και ανακοινώνεται η διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία διαγράφει τον Νικήτα Κακλαμάνη γιατί δήλωσε παρών στο πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ανέχεται την καταψήφιση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και το παρών του Απόστολου Κακλαμάνη…

Είναι πλέον πασιφανές ότι ο ασθενής της συγκυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ με ημερομηνία λήξης που μπορεί ακόμα να μην έχει προσδιοριστεί, αλλά σίγουρα μετά το πέρας των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα υπάρξουν εσωκομματικές διεργασίες, που ίσως επηρεάσουν και την κυβερνητική συνοχή. Ειδικά αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά για το άλλοτε κραταιό κόμμα.

Υ.Γ Θλιβερή ήταν και η εικόνα κάποιων υπουργών λίγο μετά τις 11 το βράδυ να προσθέτουν πολυσέλιδες τροπολογίες στο παρά πέντε της ψηφοφορίας, προκαλώντας την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Μέχρι και τροπολογία για την αναγνώριση πτυχίων της αλλοδαπής για τους δικηγόρους αναγνώστηκε. Αυτές οι πρακτικές σίγουρα απαξιώνουν το κοινοβούλιο και τους βουλευτές.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα