Μια χαρά θα τα λέγανε και στις Βρυξέλλες

Μια χαρά θα τα λέγανε και στις Βρυξέλλες

Πολλοί θέτουν το ερώτημα γιατί η συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ δεν έγινε στο εξωτερικό, ώστε να αποφευχθεί η Αθήνα να μετατραπεί σε ... έρημη πόλη

Μερικά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτόν τον τόπο είναι ακατανόητα…Νομίζω ότι ως Έλληνες, επιδιώκουμε πάντα τον εντυπωσιασμό και χάνουμε την ουσία. Συχνά μάλιστα αυτές οι απόπειρες επιφανειακής διαχείρισης σοβαρών θεμάτων, οδηγούν σε διχασμό και κοινωνική αναταραχή -επιτρέψτε μου την άποψη- απλά για το θεαθήναι…Και αυτό τα σχόλια αφορά άπαντες. Πολιτικούς, συνδικαλιστές και διαδηλωτές…

Ακόμα και ο πιο αφελής, γνωρίζει ότι μια επίσκεψη Μέρκελ την παρούσα χρονική στιγμή, μόνο ένταση και κοινωνική αναταραχή θα προκαλέσει. Άλλωστε θα ταλαιπωρηθεί ακόμα και μια μειοψηφία του ελληνικού λαού, που ίσως θεωρεί ότι το μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο  και δεν επιθυμεί καν την Τρίτη να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας να διαδηλώσει.

Θα πρέπει να οπλιστούν με γαϊδουρινή υπομονή για να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Το Μετρό δεν θα λειτουργήσει, φοιτητές και σπουδαστές θα χάσουν τα μαθήματα τους ,καταστηματάρχες δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους και άλλα πολλά.

Και ερωτώ γιατί έπρεπε αυτή η συνάντηση να γίνει στην Αθήνα; Γιατί ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο να συναντηθούν στην έδρα της Ε.Ε στις Βρυξέλλες;

Αν ήθελε η Άνγκελα Μέρκελ να εκφράσει ρητά και κατηγορηματικά τη στήριξη της στην Ελλάδα και την κυβέρνηση -Σαμαρά, θα μπορούσε να το πράξει από εκεί. Αν ήθελε και κάτι παραπάνω, δηλαδή να προαναγγείλει ότι η Ελλάδα θα εκταμιεύσει τη δόση και να “τραβήξει τα αυτιά”, στους εκπροσώπους της Τρόικας, θα μπορούσε κάλλιστα να το πράξει από τη Βελγική πρωτεύουσα ,καθώς οι τρεις θα βρίσκονται εκεί για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τώρα, σε όσους θα μου πουν ότι θα ήταν άκομψο ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη στιγμή που απηύθυνε την πρόσκληση , να τη πει ότι  θα ήταν καλύτερα  αυτή να γινόταν στο εξωτερικό και όχι στην Αθήνα, η απάντηση είναι απλή.

Πρώτον, ο κ. Σαμαράς, θα έπρεπε να προνοήσει πριν απευθύνει την πρόσκληση, ότι μια ενδεχόμενη άφιξη της Καγκελαρίου στην Αθήνα, θα τον οδηγούσαν σε αποφάσεις, όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές με άλλα πολιτικά καθεστώτα, που ταλάνισαν τόσο τον ελληνικό όσο και το γερμανικό λαό κατά το παρελθόν

Δεύτερον, πιστεύω ότι δεν είναι κολακευτικό  και για την ίδια την κα Μέρκελ να επισκέπτεται μια έρημη πόλη. Εικόνες που θα αναπαραχθούν από τα διεθνή δίκτυα.

Τέλος θεωρώ ότι ακόμα και αν η ίδια Γερμανίδα Καγκελάριος επέμενε να επισκεφθεί την παρούσα χρονική στιγμή στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να ήταν αρνητικός. Εκτός αν η ίδια η Καγκελάριος μας εκπλήξει την Τρίτη  και πει κάτι διαφορετικό από αυτά που λέει και αναπαράγει ακόμα και σήμερα, ο υπουργός της Βόλφραγκ Σόιμπλε. Δηλαδή ότι για να εκταμιευθεί η δόση θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Αν δεν συμβεί αυτό, η ευγένεια του Έλληνα πρωθυπουργού να απευθύνει πρόσκληση στην Καγκελάριο, να έρθει στην Αθήνα την παρούσα χρονική στιγμή, ενισχύει τις φωνές των άκρων, που παρομοιάζουν την επίσκεψη Μέρκελ με γερμανική επιθεώρηση στου Έλληνες κυβερνώντες και προωθεί τον εθνικό διχασμό.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα