Όταν η ανθρώπινη ζωή αποτιμάται 1 ευρώ και 20 λεπτά…

Όταν η ανθρώπινη ζωή αποτιμάται 1 ευρώ και 20 λεπτά…

Διαβάστε ένα σχόλιο γιατί οι πολιτικοί σωπαίνουν σε τραγωδίες όπως αυτήν του Περιστερίου, όπου ένας 18χρονος έχασε τη ζωή για ένα εισιτήριο

Κάποιοι θα πουν ότι λαϊκίζω. Ναι λοιπόν λαϊκίζω.

Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι το να επιχειρήσει κάποιος να πηδήξει από κινούμενο τρόλεϊ για να μην πληρώσει το πρόστιμο είναι ακραία συμπεριφορά.

Σε αυτούς θα απαντήσω ότι ειδικά σε αυτήν την περίοδο της φτώχειας, της εξαθλίωσης  και της ανεργίας, όταν κάποιος δεν έχει να πληρώσει 1,20 ευρώ για μια διαδρομή, φυσικό είναι τα το 60πλάσιο πρόστιμο των 72 ευρώ να του φαίνεται βουνό.

Το σίγουρο είναι ότι ειδικά αυτήν την περίοδο που η κοινωνία και κυρίως οι μεσαίες και χαμηλές τάξεις δέχονται μια άνευ προηγουμένου φορο-επιδρομή, θα έπρεπε οι πολιτικοί να μην σωπαίνουν σε τέτοια απίστευτα περιστατικά, αλλά να έχουν μιλήσει πιο νωρίς προλαμβάνοντας.

Ίσως σήμερα ο 18χρονος στο Περιστέρι να ήταν ζωντανός, αν οι πολιτικοί μας είχαν φροντίσει στην ουσία να στηρίξουν του ανέργους αυτής της χώρας, που ξεπέρασαν τους 1.300.000, αν τους είχαν επιτρέψει να μετακινούνται δωρεάν ή τουλάχιστον να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο.

Τουλάχιστον θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν αυτήν την κερδοσκοπική τακτική με το 60πλάσιο πρόστιμο και να έδιναν το δικαίωμα στο παραβάτη που θα πιαστεί μέσα στο μέσο μαζικής μεταφοράς, να πληρώσει εκείνη τη στιγμή το εισιτήριο.

Αντ’ αυτού οι πολιτικοί μας θεώρησαν ότι είναι πιο επείγον, μέσα στο θέρος του Αυγούστου να νομοθετήσουν για το πως θα τακτοποιήσουν συνταξιοδοτικά τους αιρετούς βουλευτές νομάρχες και δημάρχους, αντί να προνοήσουν για ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι.

Το τραγελαφικό της όλης ιστορίας είναι ότι κατά καιρούς τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από το υπουργείο Υποδομών, έχει ανακοινωθεί πολλάκις η πρόθεση να δοθεί το δικαίωμα στους ανέργους για μειωμένο εισιτήριο, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα.

Έτσι, μέχρι σήμερα μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, νέοι 13 έως 18 ετών, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές – σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές δημοσίων και ιδιωτικών -νομίμων- Ι.Ε.Κ. και Ε.Ε.Σ. έως 22 ετών, φοιτητές σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, έως 25 ετών και πολύτεκνοι γονείς και μέλη των οικογενειών τους. 

Δεν δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο οι τρίτεκνοι και οι οικογένειές τους.

Για αυτό σήμερα οι πολιτικοί σιωπούν, γιατί άλλωστε πώς μπορούσαν να δικαιολογηθούν για την απαράδεκτη ολιγωρία τους στο θέμα των ανέργων και δη των μακροχρόνιων ανέργων.

Έτσι θα συνεχίσουν να αφήνουν τον κάθε δημόσιο ελεγκτή να βγάζει το φίδι από την τρύπα.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.         

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα