”Όταν καπνίζει ο λουλάς εσύ δεν πρέπει να μιλάς…”

”Όταν καπνίζει ο λουλάς εσύ δεν πρέπει να μιλάς…”
Η φωτογραφία του Γιάννη Λάριου που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Όταν οι πολίτες της οικονομικής κρίσης και των χαρατσιών μετατρέπονται από θύματα σε θύτες λόγω της αιθαλομίχλης

Το θρυλικό άσμα και οι στίχοι γράφτηκαν το 1971 από τον αείμνηστο Γιώργο Μητσάκη.Και τότε τη δεκαετία του 70 είχε ξεσπάσει επιστημονική διαμάχη για το νέφος της Αθήνας , και αν αυτό ταιριάζει με το νέφος του Λονδίνου ή του Λος Άντζελες.

43 χρόνια μετά στο ίδιο έργο θεατές…

Αυτή τη φορά αντιμέτωποι με το νέφος της αιθαλομίχλης. Καθημερινό σήριαλ στα κανάλια και στα τηλεοπτικά παράθυρα τις τελευταίες ημέρες… Ως τηλεθεατής και πολίτης που αναπνέει ακόμα ελέω εφορίας, δύο είναι οι παρατηρήσεις μου.

Πρώτον δεν μπορώ να κατανοήσω φωνές , που πάνε να μετατρέψουν τα θύματα της οικονομικής πολιτικής σε θύτες την ίδια στιγμή που επιβραβεύονται οι λαθρέμποροι καυσίμων. Διότι αν δεν κάνω λάθος η πολιτεία ομολόγησε ότι επειδή δεν μπορεί να πατάξει το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, προχώρησε στην εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης  και θέρμανσης .

Άρα όταν από 0,80 ευρώ το λίτρο πέρυσι, φέτος πωλείται στο 1,40 και 1,45, δεν σου φταίει ο αγανακτισμένος  και σε απόγνωση πολίτης των χαρατσιών, της έκτακτης εισφοράς και γενικώς του πλήρωνε, που ”κλειδώνει” το καλοριφέρ και για να ζεσταθεί ο ίδιος και η οικογένεια του και καίει ότι βρει .

Ούτε είναι λύση  αυτά που δήθεν αποφασίζουν σε επιτροπές επί επιτροπών και όλα αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, που όμως δεν αγγίζουν πλέον το πολίτη και ειδικά τη τσέπη του. Διότι καλό είναι είναι το επίδομα θέρμανσης αλλά  αυτό θα επιφέρει στην τσέπη του καταναλωτή περίπου 28 λεπτά. Δηλαδή όσοι το δικαιούνται θα πληρώσουν και πάλι  σχεδόν 1,20  ευρώ το λίτρο όταν πέρυσι το πλήρωναν 0,80.

Αν θέλει η πολιτεία να λύσει το πρόβλημα ας κάνει το καθήκον τους. Ας πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων τώρα και ας επαναφέρει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα περυσινά επίπεδα. Αν δεν μπορούν οι πολιτικοί, να πληρώσουν αυτοί το λογαριασμό κόβοντας βουλευτικές αποζημιώσεις, συνεργάτες  και άλλες κυβερνητικές δαπάνες και όχι ο φορολογούμενος οικογενειάρχης…

Δεύτερον , είδα στα τηλεοπτικά παράθυρα τον πνευμονολόγο καθηγητή   Π. Μπεχράκη να ζητά από την πολιτεία άμεσα να καταμετρηθεί το νέφος της αιθαλομίχλης να συγκεντρωθούν επιστημονικά στοιχεία, ώστε να μπορέσουν να διαπιστώσουν με ακρίβεια οι επιστήμονες, τι επιπτώσεις θα έχει στην ανθρώπινη υγεία.

Αυτό θα έπρεπε να γίνει χτες αντί να συνεδριάζουν επιτροπές φιλολογικού περιεχομένου που μελετούν να δοθεί επιδότηση για να μετατραπούν τα ήδη υπάρχοντα τζάκια σε ενεργειακά κάτι που αν αποφασιστεί θα γίνει σε χρόνια.

Άλλωστε στο φινάλε η διασφάλισης της δημόσιας υγείας κύριοι κυβερνώντες νομίζω προέχει. Θα πρέπει τώρα να δοθούν όλες οι δυνατότητες και να εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να  κάνουν μετρήσεις και να πουν άμεσα και υπεύθυνα στον πολίτη, πόσο κινδυνεύει από τον νέφος αιθαλομίχλης .          

Μέχρι τότε αφιερώνω αλληγορικά στους κύριους κύριους υπευθύνους τους στίχους του αείμνηστου Γιώργου Μητσάκη:

” Όταν καπνίζει ο λουλάς

εσύ δεν πρέπει να μιλάς.

Κοίταξε τριγύρω οι μάγκες

κάνουν όλοι, κάνουν τουμπεκί.

Άκου που παίζει ο μπαγλαμάς

και πάτα αργιλέ για μας.

Σα θα γίνουμε μαστούρια,

θα ‘μαστε πολύ προσεχτικοί.

Κανένα μάτι μη μας δει

και μας μπλοκάρουν δηλαδή.

Να μη βρούνε καμιάν αιτία

και μας πάνε όλους φυλακή.”

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα