Όταν το photoshop δεν έκρυψε τη... γύμνια

Όταν το photoshop δεν έκρυψε τη... γύμνια

Γιατί η Αστυνομία θα έπρεπε να έχει διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ, πριν τη δημοσίευση των φωτογραφιών που μαρτυρούν τον ξυλοδαρμό των 4 συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη

Το έχουν πει και άλλοι... ''Η Δημοκρατία είναι ένα ακριβό σπορ''. Αν θέλουμε να τη διαφυλάξουμε θα πρέπει οι έχοντες  την εξουσία και τη δύναμη να σεβαστούν ακόμα και τον πιο στυγερό δολοφόνο, ώστε να έχει το δικαίωμα μιας δίκαια δίκης, αλλά και να προστατευτεί η αξιοπρέπεια του κατηγορουμένου κατά τη διάρκεια της σύλληψης του.

Αυτό άλλωστε κάνει το δημοκρατικό μας πολίτευμα να διαφέρει από άλλα απολυταρχικά καθεστώτα.

Ας μπούμε τώρα στο δια ταύτα:

Κανείς μας δεν πρέπει να είναι περήφανος από την αποκάλυψη ότι η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα  - νομότυπα, καθώς προηγήθηκε σχετικής αδειοδότηση  της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κοζάνης-  φωτογραφίες των 4 συλληφθέντων στο Βελβεντό Κοζάνης ρετουσαρισμένες, με απώτερο σκοπό να μη φανεί ο άγριος ξυλοδαρμός τους.

Και χρησιμοποιώ με απόλυτο τρόπο αυτόν το χαρακτηρισμό καθώς και η ίδια η ΕΛ.ΑΣ παραδέχτηκε με ανακοίνωση της , ότι έγινε χρήση βίας. Όπως αναφέρει η αστυνομία: "Προκειμένου να εξουδετερωθούν οι οπλοφορούντες ληστές και να απελευθερωθεί ο όμηρος, ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς, η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση των δραστών.

Συμφωνούμε όλοι, ότι ο αστυνομικός που  μετέχει σε μια καταδίωξη ένοπλων θα πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για την αυτοπροστασία του αλλά και για την διαφύλαξη της ακεραιότητας του κοινωνικού συνόλου. Μπορεί να γίνει λοιπόν χρήση βίας, ακόμα και όπλου αν κριθεί απαραίτητο.

Το  σίγουρο όμως είναι, ότι σε αυτήν την περίπτωση, η πολιτεία και τα όργανά της δεν θα πρέπει να ενεργούν ως προστατευόμενοι του νόμου που υπηρετούν, αλλά θα έπρεπε πριν αποφασιστεί η ίδια η δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών, να είχε προηγηθεί και να είχε ανακοινωθεί η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί αν κάποιοι αστυνομικοί λειτούργησαν με υπερβάλλοντα ζήλο.

Παράλληλα, θα έπρεπε ήδη οι 4 συλληφθέντες να είχαν εξεταστεί από ιατροδικαστή και να γνωρίζαμε την έκθεση του και να μην περιμένουμε μέρες μετά να λειτουργήσει αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη, για να δούμε αν θα μάθουμε ποτέ πραγματικά τη συνέβη τις ώρες κράτησης των συλληφθέντων.

Πάντως οι δηλώσεις του υπουργού προστασίας του πολίτη  Νίκου Δένδια ότι η  ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποίησε το Photoshop για να είναι αναγνωρίσιμοι οι δράστες  προσωπικά εμένα δεν με πείθουν αλλά αντίθετα με οδηγούν σε συλλογιστικές συγκάλυψης. Αν ήθελε ο κ. Δένδιας, θα μπορούσε να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις φωτογραφίες και τις ρετουσαρισμένες αλλά και τις πραγματικές, ώστε να μην μπορεί κάποιος να τους καταγγέλλει για προσπάθεια απόκρυψης του άγριου ξυλοδαρμού των τεσσάρων.

Ειδικά αυτήν την περίοδο, που δυστυχώς η αστυνομία καλείται καθημερινά να μπει ανάμεσα σε διαδηλωτές θα πρέπει σε τέτοιες υποθέσεις να υπάρχει προσοχή και πλήρης διαφάνεια στις συμπεριφορές αστυνομικών από το υπουργείο προστασίας του πολίτη, γιατί πραγματικά ένα ατύχημα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Άλλωστε και η τακτική που ακολουθήθηκε  στην υπόθεση της ζαρτινιέρας στη Θεσσαλονίκη, με αστυνομικούς να σακατεύουν έναν πεσμένο Κύπριο φοιτητή, δεν τιμά το αστυνομικό σώμα και τους δεκάδες νεκρούς ένστολους που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον "Ταχυδρόμο" και στις εφημερίδες "Ελεύθερος" και "Αδέσμευτος Τύπος", την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει "Ελληνικό πολιτισμό" στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

SHARE:

24Media Network