Στο προξενιό πρέπει να θέλουν και οι δυο

Στο προξενιό πρέπει να θέλουν και οι δυο
ΑΘΗΝΑ - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ(EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Διαβάστε γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας

Οι κάλπες έκλεισαν και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι σεβαστό. Είτε μας αρέσει είτε όχι…

Λοιπόν η ΝΔ κέρδισε στην αριθμητική και ο ΣΥΡΙΖΑ στις εντυπώσεις. Τώρα πρέπει να κερδίσει και ο λαός που έδωσε νωπή εντολή για διακυβέρνηση της χώρας.

Μπορεί να μην υπάρχει αυτοδυναμία , όμως το σίγουρο είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών μόνο ως εφιάλτη βλέπει το ενδεχόμενο να μην σχηματιστεί κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε τρίτη κάλπη.

Σε αυτό λοιπόν το ενδεχόμενο, όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να φερθούν υπεύθυνα και πολιτισμένα. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει το ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει  στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας  το ξεκαθάρισε και στις προηγούμενες διερευνητικές εντολές , ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Οι άλλοι μίλησαν για κυβερνήσεις οικουμενικές, συνεργασίας, εθνικής ενότητας , εθνικής ευθύνης κ.α.

Έχουμε και λέμε λοιπόν… Αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θέλουν να είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες και να χρεωθούν ένα νέο κυβερνητικό αδιέξοδο οφείλουν:

Ο Αντώνης Σαμαράς να εξαντλήσει κάθε  περιθώριο συνεργασίας με τα άλλα κόμματα και να μην κρυφτεί πίσω από την άρνηση Τσίπρα. Ενδεχομένως ίσως χρειαστεί ακόμα και να θυσιάσει το προσωπικό του εγώ και να προτείνει άλλον πρωθυπουργό. Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος έχει τα πλεονέκτημα  στις διαβουλεύσεις, αλλά τον βαρύνει και η μεγαλύτερη ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, οφείλει με δεδομένη την άρνηση του να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση , να δώσει σε αυτήν πίστωση χρόνου και να μην κατεβάσει από την πρώτη μέρα τον κόσμο στο πεζοδρόμιο. Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη να ασκήσει υπεύθυνη κριτική για δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος οφείλει να επιδιώξει τη συνεργασία και να μην κρυφτεί πίσω από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας όρους αλλά κάνοντας και υποχωρήσεις ως τρίτο και αποδεκατισμένο πλέον κόμμα.        

Ο Πάνος Κάμμενος, οφείλει και αυτός να επιδιώξει συνεργασία προωθώντας την πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση. Το αν θα εμμείνει ή όχι στο βέτο που έχει θέσει προεκλογικά για πρωθυπουργία Σαμαρά, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. 

Ο Φώτης Κουβέλης, εξ’ αρχής έχει μιλήσει για την ανάγκη να δοθεί λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο. Οφείλει λοιπόν να είναι ο συνδετικός κρίκος στις κομματικές διαβουλεύσεις, καθώς ο λόγος του μετράει και στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Τελευταίο άφησα το Νίκο Μιχαλολιάκο. Άλλωστε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνομιλίας με Χρυσή Αυγή. Ο κ. Μιχαλολιάκος  έχει τουλάχιστον την ευθύνη να  αποτρέψει τους βουλευτές του να μετατρέψουν σε ρινγκ το κοινοβούλιο και να μην επαναληφθούν οι γνωστές τηλεοπτικές σκηνές….  

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα