Τρεις “γάιδαροι” μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα

Τρεις “γάιδαροι” μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΟΝΝΕΔ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Πόσο "νικητές" ή "χαμένοι" είναι οι πολιτικοί αρχηγοί, βάσει των πραγματικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, σε αναφορά εθνικών εκλογών

Τελικά επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας η λαϊκή ρήση ότι στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις… Έτσι άλλωστε θα μπορούσε να εξηγηθεί το φαινόμενο, να πανηγυρίζουν 6 πολιτικοί αρχηγοί, λες και ήταν νικητές. Σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρώ ότι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν νικητές αλλά χαμένοι, καθώς αν οι εκλογές αυτές ήταν εθνικές, στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να υπήρχε ακυβερνησία, αδιέξοδο και να οδηγούμασταν πάλι στις κάλπες.

Και εξηγούμαι: Αναφορικά με το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να πέτυχε καθαρή νίκη με διαφορά που προσεγγίζει το 4% από τη δεύτερη Ν.Δ, όμως δεν πέτυχε την πολιτική ανατροπή. Άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις πανηγυρικές του δηλώσεις ουσιαστικά ομολόγησε το αδιέξοδο: ”Αν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές θα είχαμε 130 έδρες” είπε και ερωτώ: Ναι αλλά με ποιον θα έκανες κυβέρνηση; Με το ΚΚΕ που αρνείται, την ΕΛΙΑ που συγκυβερνά με τη Ν.Δ, τη ΔΗΜΑΡ που δεν θα έμπαινε στη Βουλή, τους Ανεξάρτητους που δεν θα έφταναν ή το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη; Δεν ξέρω, αν θα είχαμε θετικό προξενιό, αλλά εγώ απάντηση σε αυτόν τον γρίφο δεν έχω.

Ας πάμε στον δεύτερο, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αναμφισβήτητα, η Ν.Δ βγήκε λαβωμένη από την εκλογική μάχη των ευρωεκλογών. Όμως σίγουρα η ήττα τουλάχιστον εν μέσου θέρους φαίνεται διαχειρίσιμη. Λίγο ο ανασχηματισμός, λίγο τα μπάνια του λαού, θα έρθει το φθινόπωρο και δεν θα το καταλάβει κανείς. Όμως ο χειμώνας είναι δύσκολος, καθώς προβλέπεται η ψήφιση δύσκολων νομοσχεδίων και το έτος κλείνει με τη συζήτηση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2015 και εκεί δύσκολα θα βγουν τα κουκιά. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, σε μια εκλογική αναμέτρηση η Ν.Δ θα έχει χάσει την πρώτη θέση, άρα και το μπόνους των 50 εδρών και στην όποια διαπραγμάτευση για σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα είναι σε θέση ισχύος.

Τρίτο κόμμα βγήκε η Χρυσή Αυγή και μάλιστα ανέβασε το ποσοστό της σε σχέση με τις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2102. Όμως και εδώ μιλάμε για ένα κόμμα απομονωμένο, που δεν θέλει κανείς να συνεργαστεί μαζί του, άρα όσο αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών του, τόσο πιο δύσκολη είναι η επίτευξη κυβερνητικής συνεργασίας. Εκτός αν αυτοί οι βουλευτές αποτελέσουν μαξιλαράκι, ώστε να επιχειρήσει κάποιος να κυβερνήσει χωρίς την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όμως αυτό θα είναι πολύ ριψοκίνδυνο, καθώς θα είναι στο χέρι των βουλευτών της Χρυσής Αυγή, αν θα ρίξουν ή θα ανεχθούν την εκάστοτε κυβέρνηση, που θα έχει προκύψει από συνεργασία ή όχι.

Ας πάμε στο ΠΑΣΟΚ, (συγνώμη στην ΕΛΙΑ ήθελα να πω)… Η ΕΛΙΑ και ο Βενιζέλος, είναι από τους κερδισμένους των εκλογών, γιατί εκεί που τους είχαν τελειωμένους, κατάφεραν να λάβουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Όμως, πάμε στο δια ταύτα: Ο Βενιζέλος θα στριμώξει κι άλλο τον Σαμάρα και σε κυβερνητικές εξαγγελίες και στον επικείμενο ανασχηματισμό και γενικά ο λόγος του που περνούσε θα είναι τώρα πιο ισχυρός. Όλα αυτά όμως εκτός έδρας και στη συγκυβέρνηση, γιατί εντός έδρας και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει να αμφισβητείται, όσο δεν μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρωτοβουλίες για την συνεργασία της κεντροαριστεράς.

Στο Ποτάμι μπορεί να πανηγυρίζουν, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια καταγραφή. Τα στελέχη του Ποταμίου δήλωσαν παρόντες στο πολιτικό γίγνεσθαι, όμως σε σκηνικό πόλωσης έδειξαν ότι έχουν διαρροές σε άλλα κόμματα και γι’ αυτό πέτυχαν τα χαμηλά νούμερα των δημοσκοπήσεων. Τώρα αρχίζουν για αυτούς τα δύσκολα, που θα πρέπει να επιλέξουν συμμάχους σε Ελλάδα και Ευρώπη και να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά τις θέσεις τους.

ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν περιέλθει σε περιδίνηση και θα αναζητήσουν την επόμενη ημέρα, πιθανότατα με αλλαγές προσώπων και αναζήτηση νέων συνεργασιών.

Στο ΛΑ.Ο.Σ ο πρόεδρος Γιώργος Καρατζαφέρης φώναξε μετά από πολύ καιρό παρών. Δεν κατάφερε να βγει ξανά στο προσκήνιο, καθώς δεν εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, αλλά είναι στο χέρι του αν θα αξιοποιήσει το ποσοστό του, για να συγκροτήσει συμμαχίες στο χώρο της κεντροδεξίας με Πολύδωρα, Ζώη, Νικολόπουλο και Ψωμιάδη και να επιδιώξει την επαναφορά του στη Βουλή, όταν διεξαχθούν και πάλι εθνικές εκλογές.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα