Μόνο μη μιλάτε για “Λίστα Πέτσα”…

Μόνο μη μιλάτε για “Λίστα Πέτσα”…
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε αστεία πράγματα, όπως δύο εξεταστικές για το ίδιο αντικείμενο, σύντομα στην Βουλή Eurokinissi

Μέχρι που θα φτάσει η κυβέρνηση άραγε, για να αντιμετωπίσει την εξεταστική επιτροπή που έρχεται;

Όποιος άκουγε χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για την εξεταστική που σύντομα θα αποφασίσει η Βουλή για την υπόθεση της Λίστας Πέτσα και της Opinion Poll, μόνο σε ένα συμπέρασμα θα μπορούσε να καταλήξει: ‘Ότι ο πρωθυπουργός απεχθάνεται την οξεία πολιτική αντιπαράθεση.

Ζήτησε να συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή με «ένα σκεπτικό το οποίο δεν πρέπει να έχει αιχμές ούτε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ούτε -προφανώς- εναντίον της Νέας Δημοκρατίας». Έτσι ώστε «να κάνουμε μια συζήτηση όλοι μαζί» που θα αποτελέσει «κατάκτηση για το κοινοβουλευτικό σύστημα». Πολιτισμένα πράγματα. Συναινετικά. Τσάι και συμπάθεια.

Θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανεις ότι το ίδιο κόμμα, με την ίδια ηγεσία, πριν λίγο καιρό πρότεινε και έφτιαξε δύο προανακριτικές επιτροπές με τη οποία ήθελε να «φάει ζωντανούς» τους πολιτικούς του αντιπάλους. Μία για τον Δ.Παπαγγελόπουλο και μία για τον Ν.Παππα. Με διαρροές, σκληρά κι αιχμηρά δημοσιεύματα, απομαγνητοφωνήσεις και άγρια ρητορική.

Δύσκολα θα δεχτούμε ότι η Νέα Δημοκρατία μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα …άλλαξε στυλ. Άλλωστε οι προαναφερθείσες υποθέσεις είναι βέβαιο ότι θα «ξαναβγούν» στο αφρό της δημοσιότητας, με τον ίδιο τρόπο. Ιδίως αν υπάρξουν σχεδιασμοί για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Προφανώς άλλοι είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση εμφανίζεται τόσο …χαλαρή και συναινετική. Βασικότερος αυτών το ότι δεν επιθυμεί μία εξεταστική επιτροπή με αντικείμενο την «Λίστα Πέτσα». Να ανοίξει δηλαδή μια συζήτηση για την διαχείριση των κρατικών κονδυλίων και πώς αυτές μπορούν με αδιαφανείς τρόπους να δημιουργήσουν μιντιακή υπεροπλία. (Μέχρι εκεί άλλωστε θα φτάνουν οι δυνατότητες αυτής της επιτροπής).

Δεν μπορεί να το αποφύγει όμως. Γιατί οι 120 ψήφοι που απαιτεί το άρθρο 68 του Συντάγματος ώστε να προκύψει μια εξεταστική με την στήριξη μόνον της αντιπολίτευσης έχουν βρεθεί. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την υπερψηφίσουν.

Έτσι όπως φαίνεται η κυβέρνηση ετοιμάζει μια «γραμμή άμυνας» που εστιάζεται στο να προτείνει την σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής … «σούπα»: Θα έχει ως αντικείμενο τις σχέσεις των κυβερνήσεων με τους επικοινωνιακούς φορείς και τους δημοσκόπους γενικώς και αορίστως. Δίχως αναφορές σε συγκεκριμένα γεγονότα, ποσά, διαδικασίες, κυβερνητικές αποφάσεις.

Ακόμη χειρότερα κάποιοι συζητούν το σενάριο να προταθεί η σύσταση …δύο επιτροπών με παρεμφερές αντικείμενο, που θα ψηφιστούν από την ίδια Βουλή. Μια ιδέα που σαφώς «φλερτάρει» με την αστειότητα και προφανώς θα συνιστούσε εκφυλισμό μιας συνταγματικής πρόβλεψης.

Είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ότι μπορεί για να μην ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ακόμη και αν στην εξεταστική που θα συσταθεί θα έχει και την πλειοψηφία και τον πρόεδρο. Το ερώτημα είναι μέχρι που θα φτάσει για να το πετύχει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα