Μπάιντεν καλεί Μητσοτάκη. Τι να θέλει;

Μπάιντεν καλεί Μητσοτάκη. Τι να θέλει;
Λευκός Οίκος: Δύσκολα βγαίνει από εκεί Έλληνας πρωθυπουργός χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις Eurokinissi

Το ουκρανικό στο επίκεντρο και άντε να δούμε τι θα προκύψει.

Τα 201 χρόνια δεν είναι στρογγυλός αριθμός. Ακόμη και αν αφορούν τα έτη της ελληνικής ανεξαρτησίας. Έτσι δύσκολα μπορεί να πεισθεί κανείς πως ο εορτασμός τους είναι ο πραγματικός λόγος που ορίστηκε συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 16 Μαϊου.

Η επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) για ζητήματα ενέργειας και οικονομίας παρουσιάζει οπωσδήποτε μεγάλο ενδιαφέρον. Όμως είναι από τον Μάρτιο του 2019 ένα «δεδομένο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οπότε σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Έτσι λοιπόν το μόνο που πρέπει κανείς να κρατήσει από τις αιτιολογίες Ουάσιγκτον και Αθήνας για τους λόγους που θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το Νο 1 ζήτημα αμερικανικού ενδιαφέροντος στο οποίο η Ελλάδα εμπλέκεται μια και έχει παράσχει «σημαντική βοήθεια» στην Ουκρανία. Αυτό παρατήρησε -σε ανάρτησή του- ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονυ Μπλίνκεν μετά την επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σίγουρα σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας, έχει πολλά για τα οποία πρέπει να μεριμνήσει. Με βασικό το ζήτημα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Στην τρέχουσα συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να διαχειριστεί την …διάψευση της εκτίμησής του για το ότι η γειτονική χώρα θα βρίσκονταν αυτή την περίοδο «σε απομόνωση» (και) από τις ΗΠΑ.

Αντιθέτως αν πιστέψουμε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο -που πρόσφατα αναφέρθηκε στην Βουλή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – αυτή τη περίοδο το ΝΑΤΟ μάλλον θα κάνε τα «στραβά μάτια» σε τυχόν προκλητικές προς την Ελλάδα συμπεριφορές της Τουρκίας. Αιτία το ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσεταιριστεί το καθεστώς της Άγκυρας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συναντήσεις στον Λευκό Οίκο σπανίως δεν παράγουν αποτελέσματα. Έστω κι αν αυτά δεν είναι άμεσα ορατά.

Ενόψει της συγκεκριμένης συνάντησης δεν υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες στις ελληνο – αμερικανικές σχέσεις. Η περίφημη Αμυντικη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ έχει υπογραφεί και το μόνο που μένει είναι η επκύρωσή της από την Βουλή. Μάλιστα «έκλεισε» με τον καλύτερο τρόπο για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Θυμίζουμε πώς η συμφωνία δεν έχει πλέον συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Οπότε για να την επανα-διαπραγματευτεί μία από τις δύο πλευρές πρέπει να εγείρει θέμα αλλαγής της. Εύλογα μπορούμε να εικάσουμε ότι δύσκολα θα ληφθει τέτοια πρωτοβουλία από ελληνική κυβέρνηση.

Πολύ λογικά καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι στην συνάντηση κυρίαρχο θέμα θα ειναι ο ρόλος που θα παίξει η Ελλάδα στις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο. Η σχετική συζήτηση θα γίνει ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που έχει σαφείς επιδιώξεις και έναν πρωθυπουργό της Ελλάδας που δεν χάνει ευκαιρία θα διαφημίζει διεθνώς την «προθυμία» της κυβέρνησης του να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του δυτικού κόσμου.

Αν όλα αυτά σας δημιουργούν μια αίσθηση ανησυχίας κανείς δεν μπορεί να σας αδικήσει. Οι δεσμεύσεις που –πιθανόν- να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να είναι καθοριστικές για πολλά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα