Οι υπουργοί δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό;

Οι υπουργοί δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ατενίζει την κυβέρνησή του στην οθόνο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης τα χαρτιά του, ενώ διαψεύδονται για πολλοστή φορά οι πρόωρες εκλογές Eurokinissi

Γιατί έπρεπε να διαψευσθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο;

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο που έτυχε να συμπίπτει με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου, τα 47α γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την επικείμενη συζήτηση στην Βουλή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας –Γαλλία που η κυβέρνηση θεωρεί ιστορική. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να διαψεύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πάλι.

Ο πρωθυπουργός στην εισηγητική ομιλία του μίλησε για «ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών», τονίζοντας πως αυτές «θα γίνουν στην ώρα τους όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της 4ετίας»

Όπως επισήμανε στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης η συζήτηση περί εκλογών «είναι άκαιρη και άκυρη. Θα έλεγα ότι μερικές φορές είναι και διαβρωτική για την δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε. Γι αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία».

Πρωθυπουργός είναι, ότι θέλει κάνει και ότι θέλει λέει στα υπουργικά συμβούλια. Όμως υπάρχει εδώ ένα μικρό παράδοξο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδει τουλάχιστον μία φορά το μήνα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το έκανε ακόμη και στην συνέντευξη τύπου που έδωσε τον Αύγουστο για τις πυρκαγιές ενώ επανέλαβε την δέσμευση αυτή και στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Γιατί χρειάστηκε μία ακόμη δήλωση; Με έμμεση αναφορά μάλιστα στον κίνδυνο διάβρωσης του κυβερνητικού έργου;

Δύο πράγματα μπορεί να δικαιολογήσουν αυτή την πρωτοβουλία και κανένα δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικό για τα μέλη της κυβέρνησης:

Το πρώτο είναι οι υπουργοί επηρεάζονται σε υπέρμετρο βαθμό από τις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα μάλλον αντιφατικό με την αισιοδοξία που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση για την επιρροή της στην κοινωνία, βασιζόμενη κυρίως στην πρόθεση ψήφου που «δίνουν» οι δημοσκοπήσεις.

Το δεύτερο είναι πως οι υπουργοί για κάποιον λόγο δεν πιστεύουν τον επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος που υπηρετούν. Όσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διαρρηγνύει τα ιμάτια του» σχετικά με το ότι δεν θα προσφύγει πρόωρα σε κάλπες.

Την εξήγηση του παράδοξου φαινομένου, μάλλον πρέπει να την αναζητήσουμε στο γεγονός ότι τα μέλη της κυβέρνησης είναι πρωτίστως επαγγελματίες πολιτικοί. Στελέχη ενός κόμματος εξουσίας, με εν εξελίξει πολιτικές καριέρες, με φιλοδοξίες (σε μερικές περιπτώσεις υψηλές). Οι περισσότεροι από αυτούς με εκλογικές περιφέρειες που οφείλουν να σκέπτονται αν θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι.

Φαίνεται λοιπόν ότι ακόμη και στα ανώτερα κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, οσφραίνονται εξελίξεις, πιο άμεσες από αυτές που επιβάλλουν οι συνταγματικές προθεσμίες.

Διαπιστώνουν -ίσως- τόσο την υποβόσκουσα κοινωνική διαμαρτυρία όσο και τα σημάδια φθοράς που φαίνονται ακόμη και κάτω από το «επικοινωνιακό make up» που μονίμως απολαμβάνει η κυβέρνηση. Για να το πούμε απλά: Το σενάριο των δύο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων στο τέλος της επόμενης Άνοιξης είναι πολύ πειστικό για να διαψευσθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα