Το ακούσαμε κι αυτό: “Αντισυνταγματικό” να καταθέσει ο Πέτσας για την Λίστα Πέτσα!

Το ακούσαμε κι αυτό: “Αντισυνταγματικό” να καταθέσει ο Πέτσας για την Λίστα Πέτσα!
Θα θιγούν τα θεμέλια του πολιτεύματος αν ακουστεί η πρόταση της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική για την Λίστα Πέτσα και καταθέσει ο Στέλιος Πέτσας, πιστεύει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου Eurokinissi

Όταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου, προειδοποιεί για …πολιτειακούς κινδύνους, εάν έρθει ως μάρτυρας στην εξεταστική της Βουλής ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον Αλέξη Τσίπρα και οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν στην Βουλή «κάλυψαν», οτιδήποτε άλλο συνέβη στην 3η ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού. Δικαίως, με ειδησεογραφικά κριτήρια.

Αξίζει όμως να καταγραφεί ένα γεγονός που έλαβε χώρα στην χθεσινή συνεδρίαση: Βρέθηκε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που ένοιωσε την ανάγκη να υποστηρίξει (απρόκλητα) ότι ορθώς στην Εξεταστική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την Λίστα Πέτσα δεν καλείται …ο Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά και αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ανάλωσε ένα τμήμα της ομιλίας του για να τεκμηριώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα σχετικά με το ότι η πλειοψηφία της Ν.Δ στην εξεταστική που έχει συσταθεί (μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης) για τα κονδύλια που διανεμήθηκαν στα ΜΜΕ επί υπουργίας Στέλιου Πέτσα δεν επιθυμεί να εξεταστεί ο αρμόδιος υπουργός. Μια πρακτική που ουδέποτε έχει ακολουθηθεί σε εξεταστική επιτροπή που καλεί μάρτυρες.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε πως το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά νομικό. Είπε χαρακτηριστικά πως «ζητήματα, που άπτονται της εφαρμογής του Συντάγματός μας, είναι πρωτίστως ζητήματα νομικά». Με βάση αυτό υποστήριξε ότι «οι ανακριτικές πράξεις των Επιτροπών καθορίζονται από την πλειοψηφία των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα και με την αρχή της δεδηλωμένης, μεταξύ αυτών και τα πρόσωπα που θα κληθούν ως μάρτυρες».

Ερμήνευσε λοιπόν το Σύνταγμα. Επισήμανε ότι «αν σκοπός του συνταγματικού νομοθέτη ήταν να αποφασίζει η Μειοψηφία για ποιες ανακριτικές πράξεις, άρα και ποιοι μάρτυρες θα καλούνται προς εξέταση, θα οδηγούμεθα στο άτοπο η Μειοψηφία να αποκλείει και μάρτυρες που η Πλειοψηφία θα πρότεινε, οι οποίοι δεν θα της ήταν αρεστοί. Τέτοια ερμηνεία θα κατέλυε τη λειτουργία της Πλειοψηφίας και την αρχή της δεδηλωμένης, δηλαδή τα θεμέλια του κοινοβουλευτικού συστήματος».

Με λίγα λόγια δηλαδή πληροφορηθήκαμε το εξής: Αν ο Στέλιος Πέτσας έρθει στην Εξεταστική να πληροφορήσει (επιτέλους) με ποια κριτήρια μοίρασε 20 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος σε κανάλια, ιστότοπους, ραδιόφωνα και έντυπα … θα κινδυνεύσει ο κοινοβουλευτισμός. Οι αρχές του πολιτεύματος!

Ενώ τώρα που δεν έρχεται να καταθέσει ο κοινοβουλευτισμός τα πάει περίφημα. Με τον αρμόδιο υπουργό να μήν εξετάζεται καν, από μία επιτροπή που υποτίθεται ότι καλείται να αποδώσει πολιτικές ευθύνες εφόσον υπάρχουν.

Το μόνο ερώτημα που ανακύπτει από αυτά είναι το εξής: Πόσο θεωρεί ότι κινδυνεύει η κυβέρνηση από όσα θα έλεγε (η θα έκανε;) ο Στέλιος Πέτσας, ώστε να επιστρατεύει τέτοια επιχειρήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα