Υποθέσεις “γαλάζιων” αντιπροέδρων

Υποθέσεις “γαλάζιων” αντιπροέδρων
Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης σε εγκάρδια συνομιλία Eurokinissi

Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης ένιωσε την ανάγκη να κάνει δήλωση στήριξης του εργασιακού νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη;

«Στηρίζω αναφανδόν τη σπουδαία μεταρρυθμιστική προσπάθεια του συναδέλφου Υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη». Η δήλωση – για να ξέρετε- ανήκει στον Άδωνι Γεωργιάδη. Καταγράφθηκε στα χθεσινά πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής. Κατά την διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα του νομοσχεδίου που προβλέπει την απλούστευση της διαδικασίας άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στην συνεδρίαση κανείς δεν ρώτησε τον υπουργό Ανάπτυξης για το εργασιακό νομοσχέδιο. Μόνον κάποιοι βουλευτές την αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν σε αυτό, μιλώντας γενικόλογα για την κυβερνητική πολιτική.

Παρόλα αυτά ο Άδωνις Γεωργιάδης ένιωσε την ανάγκη να σταθεί στο θέμα. Όπως είπε «θέλω να κάνω ένα σχόλιο μόνο για το νομοσχέδιο του συναδέλφου μου του κ. Χατζηδάκη. Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, θα τις εξηγήσει ο αρμόδιος Υπουργός και τις απαντήσεις θα σας τις δώσει ο αρμόδιος Υπουργός. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι κάθε κοινός νους αντιλαμβάνεται ότι στον κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας του 21ου αιώνα και οι εργασιακές συνθήκες και η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα, με πλήρη σεβασμό στο ακέραιο των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά στο σύγχρονο κόσμο στον οποίο ζούμε».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι επρόκειτο για μία επίδειξη αβρότητας από υπουργό προς υπουργό. Ακόμη καλύτερα από αντιπρόεδρο σε αντιπρόεδρο, καθότι ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης μοιράστηκαν το ίδιο κομματικό αξίωμα στην Νέα Δημοκρατία. ( Ίσως για να συμβολίσουν την «λαϊκή» και την «φιλελεύθερη» πλευρά του κόμματός που σήμερα μοιάζουν να «τέμνονται» σε μερικές από τις πιο ακραίες εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι το εργασιακό νομοσχέδιο).

Λίγο νωρίτερα όμως, υπήρξε μια ακόμη αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη που δημιουργεί δεύτερες σκέψεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο δικό του νομοσχέδιο, για την απλούστευση ίδρυσης επιχειρήσεων. Παρέθεσε μάλιστα την σύντομη ιστορία του.

Όπως είπε «η ακριβής ιστορία στην Ελλάδα της μετατροπής της δυνατότητας ιδρύσεως μιας επιχειρήσεως με απλή γνωστοποίηση, ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, με νόμο τότε του Κωστή Χατζηδάκη. Ο νόμος αυτός πρόλαβε να ισχύσει περίπου για ένα χρόνο, καταγγέλθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, το 2014, ήταν από τους πρώτους νόμους που καταργήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Προφανώς – όπως προκύπτει κι από τα λεγόμενα του Αδωνι Γεωργιάδη – ο νόμος αυτός, του Κωστή Χατζηδάκη, δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί.

Να υποθέσουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θέλησε να «ξορκίσει το κακό», ώστε αυτή την φορά το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά να μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη;

Αντιλαμβάνεται ίσως ότι οι αντιδράσεις που θα επιφέρει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει απλήρωτες υπερωρίες και κατάργηση του 8ωρου δύσκολα θα αντέξει και θα μακροημερεύσει στην πολιτική συγκυρία των επόμενων ετών;

Ποιος ξέρει. Αυτές είναι υποθέσεις αντιπροέδρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version