Το παλιό επιχειρείν είναι σοφό και δεν ξεχνά!

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

H εμπλοκή των παλαιών και μεγάλων επιχειρηματικών οργανισμών με τη νέα επιχειρηματικότητα μονάχα θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Όχι πολλά χρόνια πίσω, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και το τελευταίο μέλος της οικογένειας Κωστοπούλου που βρέθηκε στο τιμόνι της ιστορικής τράπεζας, Δημήτριος Μαντζούνης, είχε αναφερθεί στα προγράμματα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης λέγοντας πως αυτές τις δράσεις παλαιότερα οι τράπεζες δεν τις "διαφήμιζαν" και ότι έκαναν, το έκαναν γιατί έπρεπε και γιατί υπήρχε ανάγκη να γίνει. "Την προσφορά δεν την διαφημίζεις" είχε πει.

Η αλήθεια είναι πως η αναφορά αυτή του κ. Μαντζούνη με είχε σοκάρει και ακόμη την θυμάμαι με δέος και ιδιαίτερο προβληματισμό για το πως σήμερα κάποιες επιχειρήσεις "διαχειρίζονται" τα προγράμματα ΕΚΕ.

Την εβδομάδα αυτή ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα το πρόγραμμα Roots που προήλθε από την κοινή προσπάθεια του ΧΑ και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, προκειμένου να αντιστρέψουν το brain drain και να σταματήσουν την φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό σε αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών.

Ειδικότερα, το Roots όπως λέει και το όνομα του θα δώσει την ευκαιρία στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν στέρεες βάσεις στο επιχειρηματικό οικοσύστημα και θα αναδείξει τα εμπορικά αξιοποιήσιμα και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, δίνοντας τους πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμένων επαγγελματιών της κεφαλαιαγοράς, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού χώρου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο του Roots είναι πως την προσπάθεια  αυτή στηρίζουν επτά επιχειρήσεις ως Corporate Champions μεταξύ των οποίων και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

H εμπλοκή των παλαιών και μεγάλων επιχειρηματικών οργανισμών με τη νέα επιχειρηματικότητα μονάχα θετικά αποτελέσματα θα λειτουργήσει για τις νεότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις Startup εταιρείες.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο Τάκης Κανελλόπουλος, από τον Τιτάνα, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην δράση αυτή, αλλά αυτό που προσωπικά μου έκανε εντύπωση είναι η αναφορά του στο παρελθόν και στα 100 και πλέον χρόνια ιστορίας του Τιτάνα τονίζοντας πως "ήρθε η ώρα ο Τιτάνας να επιστρέψει πίσω ότι πήρε από την Ελλάδα και να βοηθήσει τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες που τόσο ανάγκη έχει η χώρα".

Αυτό πρέπει να είναι το επιχειρείν!

*Ο Γιάννης Διονάτος είναι δημοσιογράφος για περισσότερα από 20 χρόνια, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Παράλληλα, τα τελευταία 11 χρόνια έχει την ευθύνη των διαδικτυακών τόπων EMEAgr και STARTUPPERgr που έχουν αφήσει ισχυρό το αποτύπωμα τους στον χώρο της ηλεκτρονική ενημέρωσης. 

SHARE: