Άρχισε ο “Ιερός Εμφύλιος” στην Ελλαδική Εκκλησία λόγω του Ουκρανικού;

Άρχισε ο “Ιερός Εμφύλιος” στην Ελλαδική Εκκλησία λόγω του Ουκρανικού;
O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος 2022 Alexander Zemlianichenko/ap

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για τη φιλοδοξία του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου να πάρει τα σκήπτρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το "όπλο" των Εξαρχιών.

Το γιατί η Ρωσική Εκκλησία και προσωπικά ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει προκαλέσει τέτοιας έκτασης κρίση στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι απλό και το έχουμε αναφέρει πάμπολλες φορές απ’ αυτή εδώ τη στήλη: Ο ρώσος ιεράρχης φιλοδοξεί να καταστήσει την Μόσχα «Τρίτη Ρώμη», δηλαδή να αναδείξει τον εαυτό του στον πρώτο τη τάξη Πατριάρχη της Ορθοδοξίας, παίρνοντας τα σκήπτρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης!

Αν, αυτό το προφανές δεν σας αρκεί και αναζητάτε τις βαθύτερες αιτίες, νομίζω ότι την καλύτερη ερμηνεία την έχει κάνει ο Μπέρτραντ Ράσελ: «Οι θρησκείες που καταδικάζουν την ηδονή των αισθήσεων, ωθούν τους ανθρώπους να αναζητούν την ηδονή της εξουσίας» είχε γράψει ο Βρετανός φιλόσοφος..!

Και φαίνεται, ότι ειδικά στον Ρώσο Πατριάρχη ισχύει στον υπέρτατο βαθμό η ρήση του Ράσελ, ενώ δεν ίσχυε για παράδειγμα για τον προκάτοχο του Κύριλλου, τον μακαριστό πατριάρχη Αλέξιο Β’, ο οποίος είχε καλή επικοινωνία με το Φανάρι…

Για τους τακτικούς αναγνώστες μας, είναι επίσης γνωστό, ότι η αφορμή για να ξεδιπλώσει τις φιλοδοξίες του ο Κύριλλος, στάθηκε το γεγονός της παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία.

Και λέω «αφορμή» γιατί και αυτό να μην συνέβαινε, κάποια άλλο γεγονός θα βρισκόταν, για να προκληθεί κρίση ανάμεσα στο Φανάρι και τη Μόσχα.

Για παράδειγμα, μία άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι το γεγονός, ότι το Φανάρι μετέχει ενεργά στο διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών με άλλα χριστιανικά δόγματα, όπως των Ρωμαιοκαθολικών, των Προτεσταντών, των Αγγλικανών, κλπ. Σε αντίθεση με τη ρωσική Εκκλησία που έχει αποσύρει την αντιπροσωπεία του από τα σχετικά φόρα.

Τώρα, πίσω από το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, που έχει προκαλέσει σχίσμα στην Ορθοδοξία, κρύβεται η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας. Μία κόντρα, η οποία χρονολογείται από το 1991, όταν η Ουκρανία κατέβηκε από το σοβιετικό άρμα και κλιμακώθηκε μετά το 2014 με την κρίση της Κριμαίας.

Και το Πατριαρχείο της Μόσχας -που αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό «εργαλείο» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, έπρεπε, στην υπόθεση αυτή, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενο τις μεταφυσικές ανησυχίες 40 εκατ. Ουκρανών (που δεν το λες και μικρό πράγμα) και βέβαια το γεγονός αυτό δεν το αφήνεις αναξιοποίητο!

Το ρωσικό όπλο των Εξαρχιών

Για να έχει νόημα και αποτέλεσμα η αντίδραση της ρωσικής Εκκλησίας, στην παραχώρηση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, έπρεπε να ενεργοποιηθεί ένα αποτελεσματικό όπλο. Και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη δημιουργία Εξαρχιών εκεί που η Μόσχα έκρινε ότι θα έπληττε το Φανάρι.

Κατ’ αρχάς, να πούμε τι είναι η «Εξαρχία». Ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «έξαρχος», που σημαίνει «αρχηγός». Στην εκκλησιαστική γλώσσα με τον τίτλο «έξαρχος» εννοούμε έναν υπεύθυνο εκκλησιαστικών διοικήσεων ή έναν ειδικό απεσταλμένο.

Οι Εξαρχίες, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουν και τον ρόλο των μονίμων διπλωματικών αποστολών μεταξύ Εκκλησιών, με την προϋπόθεση, ότι θα διαθέτουν υπό την εποπτεία τους έναν, τουλάχιστον, ιερό ναό. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε η εκκλησιαστική αποστολή, «υποβαθμίζεται» σε ένα απλό διπλωματικό γραφείο και όχι σε «Εξαρχία».

Με το «όπλο», λοιπόν, την «Εξαρχία», η Μόσχα αποφάσισε να αρχίσει τον «Ιερό πόλεμο» κατά του Φαναρίου.

Πρώτος στόχος ο -θεωρούμενος από τη ρωσική εκκλησία- «αδύναμος κρίκος» των υποστηρικτών του κ. Βαρθολομαίου: Το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας!

Όπως έχουμε ξαναγράψει, αδύναμό σημείο του, οι λίγοι οικονομικοί πόροι, που διαθέτει και καθιστά το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική, δύσκολο…

Το Πατριαρχείο Μόσχας, αντίθετα, διαθέτοντας άφθονους οικονομικούς πόρους μπορεί και κάνει -στην λεγόμενη στην εκκλησιαστική γλώσσα- «εισπήδηση» στην στα εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας. Δηλαδή, οι Ρώσοι προσεγγίζουν ιερείς του Παλαίφατου Πατριαρχείου και τους πείθουν να ενταχθούν στην Εξαρχία, που ίδρυσαν, δήθεν διαμαρτυρόμενοι για την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Εκκλησία και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

Το επόμενο -και πιο σκληρό- χτύπημα θα είναι η δημιουργία Εξαρχιών στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο!

Ήδη στην πατρίδα μας υπάρχουν ιεράρχες, που επικρίνουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις αποφάσεις του στο Ουκρανικό. Επικρίσεις, που, μάλιστα, τις δημοσιοποιούν, όπως για παράδειγμα σ’ αυτές τις οποίες προχώρησε η Μητρόπολη Πειραιά, μόλις χθες! Μια αντίδραση, που φάνηκε, σαν να ήταν απάντηση στην δημόσια τοποθέτηση, ένα μόλις 24ωρο πριν, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος σε αντίθεση με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, υπερασπίστηκε τον κ. Βαρθολομαίο και κατηγόρησε τη ρωσική Εκκλησία για αντικανονική συμπεριφορά!

«Ιερός Εμφύλιος» στην Ελλαδική Εκκλησία; «Προεόρτια» της ρωσικής εισπήδησης στην χώρα μας;

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε μάρτυρες των πρώτων επεισοδίων ενός «Ιερού Πολέμου», που τώρα αρχίζει και τα «απόνερά» του, αρχίζουμε τώρα να τα βλέπουμε και στην Ελλαδική Εκκλησία!

Να ελπίσουμε αυτός ο «ιερός πόλεμος» να μην εξελιχθεί στην Ελλάδα σε… «Ιερό Εμφύλιο»!!!

Γιατί, όπως έγραφε και ο Μενέλαος Λουντέμης: «Όλα τα λόγια του Θεού είναι καλά, βάρντα, να μην τα πάρουνε στο στόμα τους οι παπάδες»..!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα