Γιατί τα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν, κατά Ελλάδος και Κύπρου, περνάνε από το … Αφγανιστάν

Γιατί τα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν, κατά Ελλάδος και Κύπρου, περνάνε από το … Αφγανιστάν
AP Photo/Kemal Softic

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει στο NEWS 24/7 για τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Σανίδα σωτηρίας στους Ταλιμπάν αναζητά τώρα ο Ερντογάν. Ο τούρκος Πρόεδρος είδε ως «μάννα εξ ουρανού» την άνοδο στην εξουσία στο Αφγανιστάν των ακραίων ισλαμιστών, αλλά κυρίως την εμφάνιση μιας ακόμα πιο ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης, του ISIS K, που κάνει τους Ταλιμπάν να μοιάζουν με… «ήπιους και συγκαταβατικούς».

Δεν ξέρω αν πρόκειται για παιχνίδι τακτικής, του νέου καθεστώτος στην Καμπούλ, που κάποιος πρέπει να «παίζει τον  κακό» και κάποιος τον «καλό», αλλά σίγουρα η κατάσταση, όπως τείνει να διαμορφωθεί, δίνει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να αποκτήσει ρόλο, να βγει από το «ψυγείο», που την έχει βάλει η διοίκηση Μπάιντεν, να γίνει ακόμα πιο απαραίτητος εταίρος στη Ρωσία και να εκβιάσει -για μια κόμμα φορά, με τις πλάτες του Βερολίνου- την Ευρώπη.

Και αυτό την ώρα που, ευτυχώς η δυστυχώς, οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει, ότι ο ρόλος του «παγκόσμιου χωροφύλακα» δεν τους πάει αυτόν τον καιρό. Οι Ευρωπαίοι, που πιάστηκαν στον ύπνο στο Αφγανιστάν, ούτως ή άλλως, δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή. Και οι Ρώσοι, που βλέπουν ότι δημιουργείται μια εν δυνάμει τρομοκρατική απειλή, στις ευαίσθητες γεωπολιτικά μουσουλμανικές περιοχές τους και δεν μπορούν, τώρα, να παρέμβουν.

Έτσι ο «λύκος (γκρίζος μάλιστα) στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Ήδη ο Ερντογάν έχει αρχίσει το φλερτ με τους Ταλιμπάν.  Αποκορύφωμα του προκλητικού φλερτ η δήλωση του «σουλτάνου», ότι η άποψη των νέων αφεντικών της Καμπούλ για τις γυναίκες «δεν θα είναι η ίδια με πριν από 20 χρόνια». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «πιθανότατα θα δουν (σ.σ. οι γυναίκες) μια αλλαγή σε αυτό το θέμα».

Τώρα βέβαια την αλλαγή ο καθένας την βλέπει με την δική του αντίληψη. Και ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να καυχηθεί ότι έχει και την καλύτερη οπτική για τη θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία. Αυτό μάλιστα μπορεί -από πρώτο χέρι- να το επιβεβαιώσει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν. Η… φιλοξενία και ο… σεβασμός στον ρόλο της -σε σχέση με το γεγονός ότι είναι γυναίκα- στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο θα της μείνουν αξέχαστα… Και σ’ αυτήν και σε μας!

Για το καθεστώς Ερντογάν, λοιπόν, ίσως είναι η λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στόχος να γίνει ο «χωροφύλακας» της Δύσης στο Αφγανιστάν, και μάλιστα «θεσμικά»! Με τις «ευλογίες» της Δύσης και της Ρωσίας!

Ο Ερντογάν προσπαθεί να περάσει την άποψη, ότι μόνο αυτός -που ανήκει στο ΝΑΤΟ (ισχύει επί της ουσίας) και ανήκει και στη Δύση (ισχύει τύποις)- μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν.

Το γιατί η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, από εκεί που το τελευταίο διάστημα ήταν στριμωγμένος ο Ερντογάν, μας αφορά άμεσα, νομίζω ότι κατανοητό και δεν χρειάζεται ανάλυση.

Αυτό, που ίσως ξεφεύγει στους πολλούς, είναι ο υπαρκτός κίνδυνος η Τουρκία, πέρα από τα οικονομικά ανταλλάγματα, να εκβιάσει να πάρει ως ανταπόδοση των «καλών υπηρεσίων της»:

Πρώτον την αποδοχή των ακραίων θέσεων της στο Κυπριακό, δηλαδή, δύο κράτη στην Κύπρο..!

Και δεύτερον την επέκταση του ρόλου της ως «χωροφύλακα», όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο!

Να γίνει πράξη, δηλαδή, αυτό, που οι Τούρκοι προκλητικά βαυκαλίζονται σήμερα, ότι «ακόμα και μια πέτρα να θελήσει κάποιος να μετακινήσει την περιοχή, πρέπει πρώτα να ερωτηθεί η Άγκυρα»!!!

Και κάτι ακόμα: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας -είτε υπάρχει ο Ερντογάν, είτε όχι- είναι η Κύπρος να γίνει προτεκτοράτο τους και η Ελλάδα να «φινλανδοποιηθεί»..!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα