Οι Beatles πίσω από κάθε πρωτοπορία

Οι Beatles πίσω από κάθε πρωτοπορία

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του News 247) για τα θρυλικά "Σκαθάρια"

Πενήντα χρόνια πριν το 1964 οι Beatles με την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Beatles For Sale έβαζαν τις βάσεις για την εξάπλωση των LP που σταδιακά θα ξεπερνούσαν στα επόμενα χρόνια σε πωλήσεις τους δίσκους 45” στροφών.

Ήταν το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφορούσε ένα τόσο πετυχημένο συγκρότημα χωρίς να έχει ούτε ένα τραγούδι που θα κυκλοφορούσε σε μικρό δίσκο, εξαίρεση έγινε μόνο για την Αμερική με την κυκλοφορία του Eight Days A Week.

Παρά την έλλειψη μικρού δίσκου αρκετά τραγούδια ξεχώρισαν και έμειναν στην ιστορία.

Την ίδια πολιτική ακολούθησαν και στα επόμενα άλμπουμ τους με ελάχιστες εξαιρέσεις προς το τέλος της καριέρας τους.

Όπως συνέβαινε τότε, την τακτική των Beatles ακολούθησαν και οι Rolling Stones που κυκλοφορούσαν σε μικρούς δίσκους τραγούδια που δεν υπήρχαν στα άλμπουμ.

Οι Beatles δημιούργησαν άλμπουμ στα οποία υπήρχαν τραγούδια με εκατοντάδες διασκευές παρά το γεγονός του ότι ποτέ δεν κυκλοφόρησαν σε μικρό δίσκο.

Κάθε τραγούδι από τα άλμπουμ τους Revolver, Rubber Soul, Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band και το Λευκό άλμπουμ περιέχουν τραγούδια που ένα προς ένα είναι γνωστά όχι μόνο στους φανατικούς φίλους τους, αλλά αρκετά από αυτά και στους σημερινούς έφηβους.

Πριν από τους Beatles και μέχρι το 1963 η μουσική βιομηχανία περνούσε μία ανάλογη φάση με την σημερινή,με τα τραγούδια να παίζουν τον βασικό ρόλο στην προώθηση των καλλιτεχνών.

Αυτοί άνοιξαν τον δρόμο της επιτυχίας για άλμπουμ καλλιτεχνών όπως οι Doors, Pink Floyd, Led Zeppelin, Bruce Springsteen κα

Τα τραγούδια δεν μπορούν βέβαια να είναι τόσο πετυχημένα στο σύνολό τους, έτσι στο φετινό καλοκαίρι ακόμα δεν έχει εμφανισθεί το τραγούδι του καλοκαιριού και αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, αυτό θα αποδοθεί στο Fancy της Ιggy Azalea και της Charlie XCX.

Εδώ και 50 χρόνια όλοι νέοι που υπήρξαν φίλοι της μουσικής έμαθαν και μεγάλωσαν με τα

αγαπημένα άλμπουμ τους, τώρα είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοσθούν στην νέα κατάσταση και να συλλέγουν ή να ακούνε τραγούδια, ή το πιο σωστό και αυτό κάνουν στην πλειοψηφία τους, να στραφούν στο παρελθόν

Το φαινόμενο που παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες της κυκλοφορίας μέτριων άλμπουμ, βρίσκει το αποκορύφωμα του στο Νο 1 άλμπουμ των Ην. Πολιτειών αυτή την εβδομάδα.

Στα 54 χρόνια του ο κωμικός Weird Al Yancovic έχει το δημοφιλέστερο άλμπουμ στις ΗΠΑ, αυτό είχε να συμβεί περισσότερο από 50 χρόνια, πριν την εμφάνιση των Beatles, όταν ο Alan Sherman ήταν στην ίδια θέση με το My Son The Nut.

Tουλάχιστον εκείνος ήταν τότε 34 ετών…..

Ο Yancovic έκανε μέσα στην μεγάλη επιτυχία του έκανε μία πικρή δήλωση για την δισκογραφία: Αυτό είναι το τελευταίο μου άλμπουμ, θα κυκλοφορώ τραγούδια, κάτι που επίσης δηλώνουν ότι θα κάνουν και πολλοί καλλιτέχνες του ροκ.

* Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site #apotis4stis5, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής “πό τις 4 στις 5” στο Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ, τώρα είναι κάθε απόγευμα 6-8 στο Βήμα fm. Ο μοναδικός Έλληνας, μέλος του Rock & Roll Hall Of Fame.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα