Το βινύλιο επιστρέφει στον θρόνο του… Όχι, αλλά δημιουργεί νέο δικό του μικρό βασίλειο

Το βινύλιο επιστρέφει στον θρόνο του… Όχι, αλλά δημιουργεί νέο δικό του μικρό βασίλειο

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του News 247) για την εκδίκηση που φαίνεται να παίρνει το βινύλιο από το cd που το κατέστρεψε

Η μουσική είναι μία από τις σημαντικότερες ψυχαγωγίες για τον σύγχρονο άνθρωπο που είναι υποχρεωμένος να εργάζεται σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες με ανταγωνισμό που συχνά προκαλεί ακόμα και προβλήματα στην υγεία του.

Η τωρινή οικονομική κρίση, είχε δείξει τα σημάδια της στον μουσικό χώρο αρκετά χρόνια πριν και οι δισκογραφικές εταιρίες προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να μειώσουν τα έξοδα και να αυξήσουν παράλληλα την κερδοφορία τους.

Τώρα που η κρίση, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο έχει κατασταλάξει, όλοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να προχωρήσουν στο μέλλον.

Η πρόσφατη  σκέψη να προγραμματίσουν όλες οι χώρες του πλανήτη μία κοινή ημέρα κυκλοφορίας για τα νέα άλμπουμ ακολουθώντας την Αυστραλία που επέλεξε την Παρασκευή, είναι αρκετά λογική.

Στην Αγγλία οι νέοι δίσκοι κυκλοφορούν Δευτέρα, στην Αμερική Τρίτη, έτσι η διαδικτυακή αντιγραφή είναι σχετικά εύκολη και προκαλεί προβλήματα σε ένα κλάδο που συρρικνώνεται όλο και περισσότερο.

Ελεύθερη μουσική στο διαδίκτυο, ίσως, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είδους μουσική θέλουμε να ακούμε, η ποσότητα και ο τρόπος επικοινωνίας με το κοινό δεν σημαίνει αυτόματα και ποιότητα.

Όλες οι πλατφόρμες που εμφανίσθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν έδωσαν την δυνατότητα να αναδειχθούν αρκετοί νέοι ταλαντούχοι μουσικοί, αλλά παράλληλα παρουσίασαν και πολλά σκουπίδια.

Το διαδίκτυο έκανε το δικό του Talent Show, αλλά οι διαγωνιζόμενοι ήταν εκατομμύρια και ακόμα περισσότεροι οι κριτές, έτσι όλα μπλέχτηκαν και μπέρδεψαν ακόμα περισσότερο τον κόσμο.

Η Μεταφορά στην ψηφιακή εποχή είχε σαν μεγάλο θύμα το cd που με την σειρά του είχε σχεδόν εξαφανίσει το βινύλιο, η δυνατότητα όμως του διαδικτύου να αναπαράγει μουσική στην ποιότητα του βινυλίου και έστω του cd, υστερούσε και δημιούργησε ανισότητες που έβλαπταν τους μουσικόφιλους.

Τώρα μετά από αρκετά χρόνια παρακμής, όλοι αρχίζουν να υποστηρίζουν ξανά τα βινύλια δυναμώνοντας ένα κίνημα που είχε ένα πολύ λογικό κίνητρο.

Ήχος, εξώφυλλα και γενικά όλη η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια σύγκρισης μεταξύ ψηφιακού τραγουδιού και δίσκων βινυλίου.

Θα επιστρέψουμε λοιπόν στο παρελθόν, όχι αυτό είναι αδύνατον να συμβεί, όμως τα πράγματα πια είναι στην πραγματική τους διάσταση και ο καθένας θα ξέρει τι αγοράζει και με τι τρόπο απολαμβάνει την μουσική του.

Η εμφάνιση δεκάδων νέων ονομάτων στην μουσική, σίγουρα είναι ένας άλλος παράγοντας που θα βοηθήσει, από αυτούς θα εμφανισθούν αυτοί που θα ξεχωρίσουν στο μέλλον αφού αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους.

Η ανταπόκρισή σας στην χθεσινή είδηση για την ημέρα βινυλίου ήταν πραγματικά συγκλονιστική και απέδειξε ότι το κύμα επιστροφής του έχει μεγάλη δυναμική.

Είμαστε κι εμείς οπαδοί του βινυλίου, ο περιορισμός του ήταν βασικός λόγος για την πτώση όλου του μουσικού κινήματος.      

To βινύλιο δείχνει να παίρνει τώρα την εκδίκησή του από το cd που το κατέστρεψε, αλλά και γενικά να κερδίζει αυτούς που θέλουν να έχουν ποιότητα στον ήχο που ακούν. 

* Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site #apotis4stis5, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής “πό τις 4 στις 5” στο Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ, τώρα είναι κάθε απόγευμα 6-8 στο Βήμα fm. Ο μοναδικός Έλληνας, μέλος του Rock & Roll Hall Of Fame.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα